managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 3 juni 2021

Posted by managing21 on juni 3rd, 2021

In Bangladesh is de beruchte stroper Habib Talukder opgepakt. De man wordt ervan verdacht ongeveer zeventig bedreigde Bengaalse tijgers te hebben gedood. Talukder werd al twintig jaar gezocht. Hij was vooral actief in de Sundarbons, de grootste mangrovebossen van de wereld. Volgens ramingen van de lokale autoriteiten leefden er vijftien jaar geleden in Bangladesh nog ongeveer 440 Bengaalse tijgers. Vijf jaar geleden konden nog slechts 106 dieren worden geteld. Door gerichte acties tegen stropers was die populatie twee jaar geleden opnieuw met acht dieren toegenomen. Talukder zou aan de rand van het woud hebben geleefd en bij naderend onheil in de bossen zijn toevlucht hebben gezocht. De arrestatie van de beruchte stroper, die een bedreiging voor de biodiversiteit werd genoemd, was voor de lokale autoriteiten dan ook een hele opluchting.

Het Amerikaanse bedrijf Hewlett Packard Enterprise realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 6,7 miljard dollar, tegenover 6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Dat leverde het bedrijf een winst op van 259 miljoen dollar, tegenover een verlies van 821 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – Het online platform WeTransfer streeft met een introductie op de beurs van Amsterdam naar een waardering van 1 miljard euro. De beursgang zal worden bepaald door de marktomstandigheden, al wordt nog deze maand op een notering gerekend – De Amerikaanse online marktplaats Etsy neemt het Britse platform Depop, gespecialiseerd in de handel in tweedehands mode, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 1,6 miljard dollar. Vorig jaar werd op Depop voor 650 miljoen dollar transacties gemeld.

De Amerikaanse hobbyketen Home Depot heeft zijn aandeelhouders aangeraden een ongevraagd bod van Tutanota af te wijzen. Tutanota zou voor een bedrag van 360 miljoen dollar een belang van bijna 5 procent willen uitbouwen in Home Depot. Aan het bod zijn echter een reeks voorwaarden verbonden – De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft vorig jaar nagelaten om de tweets van zijn topman Elon Musk te screenen. Dat heeft de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) gemeld. Musk en Tesla betaalden in deze kwestie elk al 20 miljoen dollar – Het Amerikaanse bedrijf Zoom Video Communications realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 956,2 miljoen dollar, tegenover 328,2 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 27 miljoen dollar naar 227,4 miljoen dollar.

Het internetconcern Prosus neemt het platform Stack Overflow over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1,8 miljard dollar. Stack Overflow is een platform voor de kennisuitwisseling tussen ontwikkelaars en technologen. Het platform is één van de vijftig meest populaire websites ter wereld – Het Nederlandse betaalplatform Adyen breidt zijn diensten uit naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dat gebeurt in samenwerking met Network International, dat online handel in het Midden-Oosten en Afrika wil bevorderen – Het Britse energieconcern British Petroleum heeft voor een bedrag van 155 miljoen pond in de Verenigde Staten een reeks zonnecentrales gekocht. De centrales zijn in staat om meer dan 1,7 miljoen woningen van elektriciteit te voorzien. De projecten, met een capaciteit van 9 gigawatt, werden overgenomen van 7X Energy.

Het Nederlandse chemieconcern IMCD neemt de Chinese groep Shanghai Yuanhe Chemicals over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Door de operatie moet het Nederlandse bedrijf zijn positie op de Chinese markt verder versterken – De Hongaarse OTP Bank Group neemt zijn sectorgenoot NKMB Bank uit Slovenië over van de Amerikaanse investeerder Apollo en de European Bank for Reconstruction and Development. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De Italiaanse groep Ferrero, eigenaar van merken zoals Nutella en Kinder Chocolade, neemt de Britse bakker Burton’s Biscuit over. Met de transactie zou ongeveer een bedrag van 360 miljoen pond zijn gemoeid. Burton’s Biscuit heeft merken zoals Jammie Dodgers, Viscounts en Wagon Wheels in portefeuille en heeft 2.000 mensen in dienst. 

Het ingenieursbureau ABO Group Entertainment uit Gent neemt een notering aan de beurs van Parijs. Die operatie moet naar eigen de uitbreiding van de activiteiten naar Frankrijk ondersteunen. Het bureau heeft al een notering aan de beurs van Brussel – Het milieubedrijf Ekopak uit Tielt heeft met de groep Vynova in Tessenderlo een akkoord gesloten voor de bouw van een waterinstallatie. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De installatie moet Vynova jaarlijks meer dan één miljoen kubieke meter zuiver water opleveren – Kok Sergio Herman stapt uit het Antwerpse sterrenrestaurant The Jane. Hij verkoopt zijn aandelen in het restaurant aan zijn zakenpartner Nick Bril en wil zich meer toeleggen op de activiteiten van zijn Sergio Herman Group. De twee zakenpartners zetten het restaurant zeven jaar geleden samen op.