managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 4 juni 2021

Posted by managing21 on juni 4th, 2021

In Tsjechië kan het stopzetten van de steenkoolontginning mogelijk 25.000 arbeidsplaatsen doen verdwijnen, maar investeringen in hernieuwbare bronnen zouden dat verlies kunnen compenseren. Dat blijkt uit een studie van de Association for International Affairs, waar gewag wordt gemaakt van 32.000 nieuwe banen indien het aandeel van hernieuwbare bronnen in de energieconsumptie tot 24 procent zou worden opgevoerd. Tsjechië haalt momenteel nog altijd 36 procent van zijn elektriciteit uit de verbranding van steenkool. Hernieuwbare bronnen hebben slechts een aandeel van 16,2 procent. De Tsjechische steenkoolmijnen en aanverwante sectoren bieden momenteel aan 28.000 mensen werk. De reconversie van de die sectoren en regio’s zal echter een zware financiële inspanning vragen. Gerekend wordt daarbij op de steun van de Europese Unie.

Het Amerikaanse online communicatieplatform Slack Technologies realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van ruim 273 miljoen dollar. Dat was een stijging met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon daarbij van 76 miljoen dollar naar 55 miljoen dollar worden teruggebracht – Het Amerikaanse bedrijf Broadcom, fabrikant van software en chips, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 6,61 miljard dollar, tegenover 5,74 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 448 miljoen dollar naar 1,42 miljard dollar – Het Duitse mobiliteitsconcern FlixMobility, het bedrijf achter de FlixBus, haalt met een kapitaaloperatie een bedrag van ruim 530 miljoen euro op. De waarde van de groep wordt daardoor geraamd op een bedrag van bijna 2,5 miljard euro. 

Investeerder DB Ventures van de voormalige Britse voetballer David Beckham neemt een belang van 10 procent in het autobedrijf Lunaz, Dat heeft Lunaz gemeld. Het bedrijf geeft klassieke wagens van merken zoals Rolls Royce of Bentley een elektrische aandrijving -Griekenland investeert samen met autobouwer Volkswagen een bedrag van 10 miljoen euro om op het eiland Astypalea een duurzame energievoorziening te garanderen. Op het eiland zal onder meer gebruik gemaakt worden van elektrische wagens en zal onder meer gebruik maken van windenergie en zonnekracht – Het Chinese techbedrijf Huawei heeft zijn besturingssysteem Harmony gelanceerd. In het verleden maakte Huawei gebruik van het besturingssysteem Android van Google. Die samenwerking werd twee jaar geleden door handelssancties van de Verenigde Staten geblokkeerd.

De verstoringen in de aanvoerketen vormen voor Tesla momenteel de grootste uitdaging. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd in een commentaar op de schaarste aan halfgeleiders. Hij wijst erop dat het hamsteren van de producten, zoals consumenten ook doen met toiletpapier in de supermarkten, de problemen vergroten – De merken Bols en Galliano van de Nederlandse drankenproducent Lucas Bols zullen in het Verenigd Koninkrijk voortaan worden verdeeld door de groep Maverick Drinks. Dat heeft Lucas Bols gemeld. Tot nu toe gebeurde de verdeling door Edrington-Beam Suntory – Het Indiase handelsplatform Urban Company heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 255 miljoen dollar opgehaald. De platform, dat onder meer klussen aan huis aanbiedt, zou daardoor een totale waarde van 2,1 miljard dollar krijgen.

Plug Power en Renault Group hebben de joint-venture Hyvia opgericht. Het nieuwe bedrijf moet zich toespitsen op de productie van waterstof. Financiële details over de overeenkomst werden niet meegedeeld. Hyvia zal naar eigen zeggen vanuit vier locaties in Frankrijk opereren – De Franse drankengroep Rémy Cointreau realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet van ruim 1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 20,6 procent tot 148,2 miljoen euro – De Duitse overheid zal mogelijk deelnemen aan een kapitaalverhoging van luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Lufthansa wil een kapitaalverhoging van 3 miljard euro doorvoeren. Dat geld zal gebruikt worden voor de aflossing van een aantal kredieten.

De Belgische verzekeraar P&V moet zijn dochterbedrijf Private Insurer opdoeken. Die operatie zal de verzekeraar 52 miljoen euro verlies opleveren. Private Insurer werd vorig jaar door P&V overgenomen, maar al vlug werden een aantal problematische situaties vastgesteld – Het investeringsfonds Indufin neemt een belang van bijna 50 procent de Antwerpse groep Varo, een distributeur van tuingereedschap en hobbymateriaal. De intrede van Indufin moet Varo helpen om zijn Europese groeiplannen te versnellen – De mediagroep Telenet is niet langer kandidaat om RTL Belgium in te lijven. RTL Belgium was nochtans een interessante partij voor Telenet, dat in Vlaanderen met Play al over een groep commerciële zenders beschikt. Een toevoeging van RTL Belgium zou een landelijke dekking kunnen garanderen, dat voor adverteerders bijzonder aantrekkelijk is.