managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 5 juni 2021

Posted by managing21 on juni 5th, 2021

In de Verenigde Staten worden in de distributiecentra van Amazon meer arbeidsongevallen vastgesteld dan bij concurrenten. Dat zegt een rapport van het Strategic Organizing Center (SOC), een studiedienst van Amerikaanse vakbonden, gebaseerd op cijfers van de laatste drie jaar van het voorbije decennium. De onderzoekers zeggen bij Amazon daarbij niet alleen een grotere frequentie van ongevallen te hebben moeten opmerken, maar er zou ook sprake zijn van zwaardere verwondingen. Bij Amazon zouden 6,5 percent van de werknemers bij een arbeidsongeval betrokken zijn geraakt, tegenover 3 procent bij de concurrentie. Bovendien was bij Amazon sprake van een gemiddelde herstelperiode van 46,3 dagen. Dat is een week langer dan het gemiddelde van de sector. Amazon zegt vorig jaar meer dan 1 miljard dollar in veiligheid te hebben geïnvesteerd.

De Canadese keten Lululemon Athletica realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 1,2 miljard Canadese dollar (817,5 miljoen euro). Dat was 83 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 109 procent tot 700,3 miljoen dollar – Investeerder Pershing Square Tontine Holdings, in handen van de Amerikaanse zakenman William Ackman, wil een belang van 10 procent nemen in Universal Music Group (UMG). Daarover praat de investeerder met Vivendi, de eigenaar van het muzieklabel. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 4 miljard dollar zijn gemoeid – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zou volgend jaar een aantal modellen van de iPad met een oledscherm op de markt brengen. De schermen zouden worden geleverd door de groepen Samsung Display en LG Electronics.

De bedrijven TerraPower van Bill Gates en PacifiCorp van Warren Buffett willen in de Amerikaanse staat Wyoming een nucleaire reactor van de volgende generatie bouwen. Dat heeft Mark Gordon, de gouverneur van Wyoming, aangekondigd. De reactor wordt gebouwd op de site van een oude steenkoolmijn – Amerikaanse beleggers mogen in 59 Chinese bedrijven niet langer investeren. Daarover heeft Joe Biden, de president van de Verenigde Staten, een decreet ondertekend. De geviseerde bedrijven zijn actief in defensie en bewaking – In Duitsland is het Bundeskartellamt een onderzoek gestart naar Google News Showcase. De toezichthouder is bevreesd dat Google News Showcase ertoe zou leiden dat bepaalde nieuwsbronnen uit de markt worden gedrukt. Het Bundeskartellamt reageert op een klacht van de groep Corint Media.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft bij vliegtuigbouwer Boom Supersonic uit Denver een order voor vijftien types van het nieuwe supersonische vliegtuig Overture geplaatst. Er is bovendien een optie voor de aankoop van vijfendertig bijkomende exemplaren – Het reisplatform Booking.com stort de ontvangen crisissteun van 65 miljoen euro terug aan de Nederlandse overheid. Dat heeft het bedrijf gemeld. Booking reageert daarmee op de kritiek die bij het Nederlandse publiek en Nederlandse politci tegen het bonusbeleid van het bedrijf was gerezen – In afwachting van een nieuwe milieustudie zal in het Arctic National Wildlife Refuge in Alaska niet meer naar olie of gas worden geboord. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden beslist. Zijn voorganger Donald Trump had toelating voor de boringen in het natuurgebied gegeven.

Het Japanse investeringsplatform Toyota Ventures breidt zijn portefeuille uit tot 500 miljoen dollar. Dat gebeurt door de toevoeging van het Toyota Ventures Frontier Fund en het Toyota Ventures Climate Fund, die beide over een budget van 150 miljoen dollar beschikken – De Europese Commissie opent een formeel mededingingsonderzoek naar de activiteiten van het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Facebook. In het Verenigd Koninkrijk start de Competition and Markets Authority met een gelijkaardig onderzoek. De twee toezichthouders zullen elkaar informeren – De Franse buizenfabrikant Vallourec heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro opgehaald. De operatie biedt de groep de kans zijn financiële positie te versterken. Vallourec diende vorige maand een herstructureringsplan in om zijn toekomst te garanderen.

Het Antwerpse bedrijf Manuchar, verdeler van chemicaliën en grondstoffen, staat te koop. De huidige aandeelhouders Ackermans & van Haaren (30 procent) en de groep Maas (35 procent) zouden uit het kapitaal van de onderneming willen stappen. De verkoopprijs zou tot 0,5 miljard euro kunnen oplopen – De vastgoedgroep Ghelamco heeft met de private plaatsing van duurzame obligaties een bedrag van 50,1 miljoen euro opgehaald. Ghelamco zal de opbrengst gebruiken voor de terugbetaling van een lopende obligatie en de financiering van investeringen in duurzame projecten – Hommelkweker Biobest, in handen van de holding Floridienne, neemt een belang in de Israëlische robotica-startup Arugga AI Farming. Het Israëlische bedrijf ontwikkelt robots die voor de bestuiving van tomaten kunnen worden ingeschakeld. Dat zou 5 procent extra opbrengst opleveren.