managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 6 juni 2021

Posted by managing21 on juni 6th, 2021

Een groep milieuverenigingen, onder leiding van de Wildlife Conservation Society, ijveren voor de reïntroductie van de jaguar in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Volgens hen zou een gebied van 82.400 vierkante kilometer in Arizona en New Mexico voor het dier een geschikt leefgebied kunnen zijn. De wereldwijde populatie jaguars is momenteel over negentien landen verspreid. Het gebied zou volgens de milieuverenigingen mogelijk negentig tot honderdvijftig jaguars kunnen herbergen. Er wordt aan toegevoegd dat de herintroductie van de jaguar cruciaal is voor het herstel en het behoud van het ecosysteem van de regio. Er wordt echter tegen de plannen een fel verzet verwacht van ranchers en een aantal lokale residenten, die eerder ook al bezwaren maakten tegen de herintroductie van de Mexicaanse grijze wolven in de regio. Gevreesd wordt voor de veestapel.

Het Italiaanse voedingsbedrijf Bolton Food, Europees marktleider in de verkoop van ingeblikte tonijn, belooft actie te ondernemen tegen de overbevissing en andere illegale activiteiten in de Indische Oceaan. Er worden ook alleen nog voorraden gekocht van schepen die de voorschriften van de Indian Ocean Tuna Commission (IOTC) volgen – Het Britse concern Reckitt Benckiser verkoopt zijn divisie Chinese kindervoeding aan investeerder Primavera Capital Group. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,2 miljard dollar. Reckitt Benckiser zou in de divisie een belang van 8 procent behouden – Het sociale netwerk Facebook zal nog minstens twee jaar de account van voormalig Amerikaans president Donald Trump blokkeren. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Trump noemde de beslissing in een reactie een belediging van zijn kiezers.

Het Russische energieconcern Gazprom heeft het concept voor de bouw van het Lakhta Center 2 in Sint-Petersburg voorgesteld. In de plannen is de bouw van een toren met een hoogte van 703 meter voorzien. Het Lakhta Center 2 zou na de Burj Khalifa in Dubai (828 meter) het hoogste gebouw van de wereld worden – Een consortium met de investeerders Blackstone en Carlyle heeft een akkoord bereikt om een meerderheidsbelang te nemen in het Amerikaanse bedrijf Medline Industries, leverancier van medische apparatuur. De waarde van Medline wordt geraamd op 30 miljard dollar – De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zal beroep optekenen tegen de staatssteun die zijn nieuwe sectorgenoot Italia Trasporto Aereo (ITA), de opvolger van Alitalia, zou krijgen. De Italiaanse regering heeft plannen om 3 miljard euro in de nieuwe maatschappij te investeren.

In de Verenigde Staten is het geneesmiddel Wegovy, ontwikkeld door de Deense groep Novo Nordisk, goedgekeurd voor de behandeling van gewichtsproblemen. Wegovy is afgeleid van semaglutide, dat de Deense groep tegen diabetes inzet. Wegovy zou een gewichtsverlies van 15 procent kunnen genereren – Een eventuele lanceerbasis van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex op het eiland Biak in Papoea zou een bedreiging vormen voor de natuur en de bevolking van het land. Dat heeft de antropologe Sophie Chao gezegd. Op het eiland wonen ongeveer 100.000 mensen – Het Verenigd Koninkrijk heeft een handelsakkoord gesloten met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Dat heeft Liz Truss, Brits minister voor internationale handel, gemeld. De Britse handel met de drie landen bereikt momenteel een niveau van 21,6 miljard pond – 

In Frankrijk heeft de nucleaire groep Framatome het bedrijf Valinox Nucléaire, onderdeel van de Vallourec Group, overgenomen. Valinox, gevestigd in de stad Montbard in de Franse regio Bourgondië, is een fabrikant van naadloze buizen voor de stoomgeneratoren kerncentrales – Canada zal over vijf jaar een ruimtesonde op de maan laten landen. Dat heeft François-Philippe Champagne, Canadees minister van industrie, gemeld. Daarbij zal het Canadian Space Agency (CSA) een samenwerking smeden met het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa – Het Amerikaanse internetbedrijf Google zet samen met het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung een joint-venture op voor de uitbouw van een platform voor de ontwikkeling van wearables. Daarbij zullen technologieën van de platformen Wear van Google en Tizen van Samsung worden gecombineerd.

De haven van Gent krijgt een netwerk van pijpleidingen voor de aanleg van duurzame waterstof. Dat gebeurt met een samenwerking tussen gasnetbeheerder Fluxys, het staalbedrijf ArcelorMittal en het havenbedrijf North Sea Port. Het project krijgt de steun van het Belgische ministerie van energie – De vastgoedgroep Montea, gespecialiseerd in logistieke projecten, zet in Nederland twee nieuwe projecten op. In Etten-Leur is wordt het nieuwe distributiecentrum Bas Service Oriented Logistics gebouwd. In Ridderkerk is een distributiecentrum gekocht. Met de investering gaat in totaal een bedrag van 29 miljoen euro gepaard – Brouwer AB InBev is erin geslaagd om bij zijn productie in de Verenigde Staten uitsluitend van hernieuwbare elektriciteit gebruik te maken. Daarmee heeft het bedrijf vier jaar voorsprong op zijn oorspronkelijke plannen.