managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 7 juni 2021

Posted by managing21 on juni 7th, 2021

In de Verenigde Staten brengt het softwarebedrijf Microsoft zijn Airband Initiative, dat was opgezet om de digitale kloof in landelijke regio’s te helpen overbruggen, ook naar stedelijke agglomeraties. Daarbij richt het project zich in eerste instantie naar achtergestelde wijken in Atlanta, Cleveland, Detroit, Los Angeles, Milwaukee, New York City, El Paso en Memphis. Microsoft merkt daarbij op dat onder invloed van de uitbraak van de coronapandemie steeds meer nadruk wordt gelegd op online activiteiten. Daarvoor is echter meestal een betrouwbare breedband-verbinding noodzakelijk. Toch zijn er nog steeds miljoenen Amerikanen die tot de technologie nog steeds geen toegang hebben. Onder meer bij etnische minderheden kunnen veel gezinnen geen toegang tot deze diensten betalen. Microsoft lanceerde zijn Airband Initiative vier jaar geleden.

In Italië hebben de milieuverenigingen A Sud en Giudizio Universale de regering voor de rechter gedaagd. Volgens de actievoerders voldoet de Italiaanse overheid niet aan zijn verplichtingen om de bevolking van het land tegen de impact van de klimaatverandering te beschermen – In Rusland heeft het internetconcern Yandex een overnamebod gedaan op de online kledingshop KupiVip. Verwacht wordt dat de transactie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond. De overname moet nog wel door de Russische kartelautoriteiten worden goedgekeurd – El Salvador wil van de cryptomunt bitcoin een wettelijk betaalmiddel maken. De volgende weken zal daarover in het parlement van het Midden-Amerikaanse land een wetsontwerp worden ingediend. Dat heeft Nayib Bukele, president van El Salvador, aangekondigd.

De Engelse wijnproducent Chapel Down wil met crowdfunding een bedrag van 7 miljoen pond ophalen. Dat bedrag wil het bedrijf inzetten om zijn wijngaard North Downs uit te breiden. De productie zou met 500.000 flessen worden opgevoerd. Ook wil Chapel Down zijn export en online verkoop verder versterken – In de Verenigde Staten opent het concern IBM een center voor cyberbeveiliging voor federale klanten over. In het IBM Center for Government Cybersecurity in de Amerikaanse hoofdstad Washington zullen klanten veiligheidsproducten kunnen uittesten – Er moet wereldwijd een vennootschapsbelasting van minstens 15 procent worden ingevoerd. Daarover hebben de ministers van financiën van de grote industrielanden Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten (G7) een overeenkomst gevonden.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Switch opent in Round Rock in Texas een nieuw datacenter. De nieuwe campus, die het vijfde centrum van Switch wordt, krijgt een oppervlakte van 1,5 miljoen vierkante voet. De site bevindt zich recht tegenover de vestiging van Dell Technologies – In Denemarken heeft de luchtmacht aangekondigd twee lichte elektrische vliegtuigen aan te kopen. Dat heeft Trine Bramsen, Deens minister van defensie, gezegd. Denemarken koopt twee exemplaren van de Velis Electro van het Sloveense bedrijf Pipistrel – Indien Zuid-Afrika zijn streamingbeleid handhaaft, zal Netflix zich verplicht zien om zijn lokale aanbod met 30 procent te verminderen. Het beleid zou volgens het bedrijf alleen kunnen worden gevolgd door de lancering van inferieure lokale content. Netflix zegt echter kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen.

De Verenigde Staten voeren een heffing van 25 procent in op producten uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Turkije, India en Australië. Reden voor de maatregel zijn de digitale taksen die in de betrokken worden gehanteerd – De Amerikaanse bank JPMorgan Chase zal opnieuw met politieke donaties starten. Maar daarbij zal wel uitzondering worden gemaakt van republikeinse parlementsleden die de uitslag van de recente presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten hebben aangevochten. Dat heeft JPMorgan Chase aangekondigd – In Zweden klaagt één op de vier landbouwers over een gebrekkige mobiele ontvangst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zweedse Landshypotek Bank. Nagenoeg de helft van de ondervraagde landbouwers maakt bovendien gewag van geregelde onderbrekingen in de energietoevoer.

Het Waalse bedrijf Sonaca, toeleverancier voor de luchtvaartsector, heeft het vertrek van topman Bernard Delvaux aangekondigd. Hij wordt opgevolgd door Yves Delatte, momenteel commercieel directeur van Sonaca. Delvaux heeft dertien jaar de leiding over het bedrijf gehad – Het bedrijf RheaVita uit Gent, specialist in vriesdroogtechnologie voor de biofarmasector, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 2,5 miljoen euro opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt om de verdere groei van de onderneming te versnellen – Rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht is een grote chemische vervuiling vastgesteld. De vervuiling zou ver buiten de fabrieksterreinen in de ondergrond en het grondwater zijn vastgesteld. Het gemeentebestuur heeft onder meer een grootschalig gezondheidsonderzoek gevraagd.