managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 8 juni 2021

Posted by managing21 on juni 8th, 2021

In de Zuid-Koreaanse stad Seoel heeft een rechter een klacht van een groep veteranen uit de tweede wereldoorlog tegen zestien Japanse bedrijven verworpen. Een groep van vijfentachtig Zuid-Koreaanse oorlogsveteranen had tegen zestien Japanse bedrijven – waaronder Nippon Steel, Nissan Chemical and Mitsubishi Heavy Industries – klacht neergelegd. De bedrijven zouden de klagers tijdens de bezetting van Korea door Japan tijdens de tweede wereldoorlog tot slavenarbeid hebben gedwongen. Er was een schadevergoeding van in totaal 7,7 miljoen dollar gevraagd. De rechter verwees echter naar een verdrag uit het midden van de jaren zestig van de voorbije eeuw. Daardoor is het voor Zuid-Koreaanse burgers niet langer mogelijk om wegens feiten uit de tweede wereldoorlog legale actie te ondernemen tegen Japanse overheidsdiensten of individuen. Een aantal Zuid-Koreaanse veteranen heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan.

Het berichtenplatform Twitter heeft zijn betalende dienst Twitter Blue gelanceerd. De service wordt in eerste instantie aangeboden in Australië en Canada. De nieuwe dienst vormt een onderdeel van de plannen van Twitter om zijn omzet over een periode van drie jaar tot 7,5 miljard dollar te verdubbelen – Frankrijk heeft het Amerikaanse sociale netwerk tot een geldboete van 220 miljoen euro veroordeeld. Het bedrijf werd ervan beticht misbruik te hebben gemaakt van zijn dominantie op de online reclamemarkt – Het Nederlandse bedrijf Philips, gespecialiseerd in medische beeldvorming, heeft een overeenkomst gesloten met de Zweedse onderneming Elekta. Het akkoord moet uitmonden in een verdere samenwerking op het gebied van gepersonaliseerde gerichte kankerbehandelingen. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld.

Rusland trekt zich terug uit het internationale Open Skies Treaty. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin bevestigd. Het verdrag liet toe dat buitenlandse partijen strategische locaties in een land vanuit de lucht mochten controleren. De Verenigde Staten trokken zich vorig jaar al uit het verdrag terug – In het Verenigd Koninkrijk worden 2,5 miljoen consumenten met achterstallige betalingen van hun breedbandfacturen afrekenen. Tijdens de coronapandemie is die groep debiteuren met 700.000 personen toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Citizens Advise – Volgend jaar kunnen de Verenigde Staten op een totale tewerkstelling rekenen. Dat is te danken aan het omvangrijke hulpprogramma dat de Amerikaanse regering onder president Joe Biden heeft opgezet. Dat heeft Janet Yellen, Amerikaans minister van financiën, aangevoerd.

Het staalconcern ArcelorMittal wil de Franse activiteiten van de groep Liberty Steel, in handen van de Britse ondernemer Sanjeev Gupta, overnemen. Dat heeft ArcelorMittal bevestigd. De betrokken activiteiten omvatten France Rail Industries en de staalfabriek Liberty Ascoval – In de Verenigde Staten hebben beleggers dertien rechtszaken gestart tegen het online platform Grubhub. Opgemerkt wordt dat Grubhub onvoldoende informatie heeft verstrekt over het overname-akkoord dat met sectorgenoot Just Eat Takeaway was gesloten – In Italië hebben de fiscale autoriteiten bij DHL Supply Chain voor 20 miljoen euro activa in beslag genomen. Aangevoerd wordt dat het bedrijf nagelaten heeft om voor zijn werknemers verzekeringsbijdragen te betalen. Tevens wordt gewag gemaakt van fiscale fraude. DHL Supply Chain ontkent de aantijgingen.

In de Verenigde Staten is de fabriek Mazda Toyota Manufacturing (MTM), gebouwd in de stad Huntsville in de Amerikaanse staat Alabama, met aanwervingen gestart. De fabriek vertegenwoordigt een samenvorming tussen Mazda en Toyota, die gezamenlijk 2,3 miljard dollar in het project investeerden – De Duitse autobouwer Mercedes-Benz wil de productie in twee fabrieken van zijn Chinese joint-venture met het lokale merk Biac Motor met 45 procent verhogen. Daarbij zal het aantal werkdagen worden opgevoerd, maar ook zullen extra ploegendiensten worden ingelast – De Italiaanse autobouwer Fiat wil tegen eind dit decennium een exclusief elektrische portfolio hebben uitgebouwd. Momenteel heeft Fiat al een elektrische Cinquecento. Ook de bestelwagen Ducato kan in een elektrische versie worden verkregen. Andere modellen volgen snel.

Kranenverhuurder Arcomet uit Limburg krijgt een nieuwe eigenaar. Het bedrijf was drie jaar geleden met zijn Franse sectorgenoot Matebat tot het concern Uperio gefuseerd. Nu wordt Uperio overgenomen door investeerder Towerbrook. Met de transactie zou een bedrag van 290 miljoen euro zijn gemoeid – Het materialenbedijf Umicore heeft Mathias Miedriech als nieuwe chief executive aangesteld. Miedriech volgt later dit jaar huidig topman Marc Grynberg op. Miedreich is momenteel nog aan de slag bij het Franse bedrijf Faurecia, fabrikant van onderdelen voor de autosector – Rederij Euronav verkoopt zijn Suezmax-tanker Filikon verkocht. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 16,3 miljoen dollar. De naam van de nieuwe eigenaar is niet meegedeeld. De Filikon werd negentien jaar geleden in gebruik genomen en heeft een capaciteit van bijna 150.000 ton.