managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 9 juni 2021

Posted by managing21 on juni 9th, 2021

Polen mag de ontginning van steenkool in de mijn van Turow verder zetten, maar moet Tsjechië een compensatie tussen 40 miljoen euro en 50 miljoen euro betalen. Ook moet de Poolse regering de vergunningsprocedure voor verdere steenkoolontginning veranderen. Dat staat in een voorstel van een voorstel van Tsjechië om een einde te maken aan een juridisch geding tussen de twee landen over de steenkoolmijn. De mijn van Turow bevindt zich dicht bij de grens tussen beide landen en zou de Tsjechische ondergrondse watervoorraden bedreigen. Het Europees Hof van Justitie bepaalde in mei dat Polen de mijnactiviteit zou moeten stopzetten. Sindsdien zijn Polen en Tsjechië echter onderhandelingen gestart om een andere oplossing te vinden. De mijn zou normaal vorig jaar de deuren hebben moeten sluiten, maar kreeg een extra vergunning voor vijfentwintig jaar.

De Duitse autobouwer Daimler wil zijn dealernetwerk in België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk verkopen. Die operatie zou de autobouwer een bedrag van 1 miljard euro kunnen opleveren, maar zou Daimler vooral een belangrijke kostenbesparingen opleveren. Bij de verkoop zouden 25 vestigingen worden betrokken – Ierland zou door de introductie van een wereldwijde bedrijfsbelasting van 15 procent mogelijk 2,2 miljard euro fiscale inkomsten te zullen verliezen. Internationale bedrijven met een hoofdzetel in Ierland zullen dat bedrag immers voortaan in andere landen moeten betalen – Het Amerikaanse softwarebedrijf Autodesk heeft een overnamebod van 3,91 miljard dollar gedaan op zijn Australische sectorgenoot Altium. Het bod werd door Altium echter afgewezen. Opgemerkt wordt dat het voorstel de reële waarde van Altium onderschat. 

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft het aanbod van zijn applicatie FaceTime verder uitgebreid. Daardoor moet Facebook een sterkere concurrent worden van de online vergaderdienst Zoom. Onder meer zullen groepsgesprekken vooraf kunnen worden ingepland en aangekondigd – Het Duitse bedrijf Biogen heeft in de Verenigde Staten van de autoriteiten goedkeuring gekregen om zijn middel Aducanumab in te zetten voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Een behandeling zal in de Verenigde Staten 56.000 dollar per jaar kosten – The Italian Sea Group, producent van luxejachten, heeft met zijn introductie op de beurs van Milaan, een bedrag van 88,2 miljoen euro opgehaald. Door de operatie wordt de waarde van het bedrijf, waarin ook Marc Coucke een belang neemt, nu op ongeveer 300 miljoen euro geraamd. 

De grondstoffenbeurs London Metal Exchange (LME) begraaft zijn plannen om de vloerhandel af te schaffen. Dat heeft de uitbater van de beurs gemeld. De beursvloer zal in september voor traders worden geopend. De vloer werd in maart vorig jaar onder invloed van de coronacrisis gesloten – Het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Heinz is van plan om 2,8 miljard dollar aan obligaties af te lossen. Daarbij zal worden beroep gedaan op de inkomsten van 3,35 miljard dollar die het concern met de verkoop van zijn notendivisie Planters aan Hormel Foods heeft gerealiseerd – Het Franse bedrijf Aramis, dochter van Stellantis en verkoper van tweedehands wagens, wil met een beursgang een bedrag tussen 446 miljoen euro en 481 miljoen euro ophalen. Door de operatie zou Aramis een waarde tussen 1,9 miljard euro en 2,3 miljard euro krijgen.

De Braziliaanse financiële groep Nubank heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 750 miljoen dollar opgehaald. De groep is gespecialiseerd in online banking en wil zijn activiteiten naar onder meer Mexico en Colombia uitbreiden. Berkshire Hathaway nam twee derde van de kapitaalverhoging voor zijn rekening – Investeerder Blackstone neemt het datacenterbedrijf QTS Realty Trust over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,7 miljard dollar. De transactie kadert in de groeiende interesse die de investeerder heeft in bedrijven die diensten rond data leveren – Het Amerikaanse bedrijf MicroStrategy, aanbieder van mobiele software en clouddiensten, heeft plannen om 400 miljoen dollar aan obligaties uit te geven. De opbrengsten van de operatie zouden in bitcoins worden geïnvesteerd. Dat heeft het bedrijf gemeld. 

Alychlo, het investeringsvehikel van Marc Coucke, neemt een belang van 30 procent in het digitale platform Otra, dat aan truckers de mogelijkheid wil bieden om een bewaakte parkeerplaats te reserveren. Otra werd twee jaar geleden door Sven Bols en Isabel Corne opgericht – Het parket van Oost-Vlaanderen heeft de doorverwijzing van papierfabrikant Stora Enso naar de correctionele rechtbank gevraagd. Daarbij zou het bedrijf zich moeten verantwoorden voor een legionellabesmetting in de kanaalzone rond Evergem, die twee jaar geleden aan twee personen het leven heeft gekost – Het medische bedrijf Ion Beam Applications (IBA) heeft het consortium DynamicArc gelanceerd. Binnen dat consortium zal het Waalse bedrijf met centra in onder meer de Verenigde Staten, Spanje en Nederlandse een samenwerking opzetten.