managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 10 juni 2021

Posted by managing21 on juni 10th, 2021

Duitsland zal Frankrijk een vergoeding betalen voor nucleair afval dat in La Hague wordt behandeld. Daarover hebben de twee landen een akkoord gesloten. In totaal worden in La Hague, in het noordwesten van Frankrijk, 152 containers met kernafval verwerkt. Oorspronkelijk moest de volledige lading Duits kernafval na verwerking worden teruggevoerd naar Ahaus Ahaus in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen worden teruggebracht. Die oplossing blijkt technische echter niet mogelijk. Nu zullen slechts drie tot vijf containers met zwaar nucleair gecontamineerde inhoud naar Duitsland terugkeren en worden opgeslagen in Philipsburg in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De omvang van de financiële compensatie voor Frankrijk is niet bekend gemaakt. Duitsland moet ook nog voorraden verwerkt kernafval uit het Britse Sellafield terugnemen.

De Britse groep Cambridge Quantum Computing gaat samen met de divisie Quantum Solutions van het Amerikaanse concern Honeywell. De fusiegroep wordt de grootste specialist in kwantum-computing van de hele wereld. Honeywell investeert 270 miljoen tot 300 miljoen dollar in het nieuwe bedrijf – De Italiaanse sportwagenbouwer Ferrari heeft Benedetto Vigna tot nieuwe chief executive aangesteld. Vigna was tot nu toe in dienst van chipfabrikant STMicroelectronics en wordt bij Ferrari de opvolger van Louis Camilleri, die in december vorig jaar ontslag nam – De Amerikaanse staat Ohio wil dat Google als een nutsbedrijf wordt geregistreerd. De staat heeft daarvoor een rechtszaak aangespannen. Indien de rechtbank op het verzoek van Ohia ingaat, zal de onderneming onder meer ook moeten toelaten dat concurrenten op zijn platform reclame maken.

Royal Dutch Shell is van plan om de uitstoot van koolstofdioxide versneld terug te brengen. Dat heeft Ben van Beurden, topman van Shell, gezegd. Een rechtbank in Den Haag had eerder al geoordeeld dat het bedrijf de uitstoot tegen eind dit decennium met minstens 45 procent moet verlagen. Shell gaat mogelijk nog wel in beroep – In de Verenigde Staten heeft de Senaat zijn goedkeuring gegeven aan een budget van 250 miljard dollar dat de regering wil investeren in technologisch onderzoek. De plannen moeten nog wel goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden – De Franse groep Compagnie des Alpes wil met een kapitaalverhoging een bedrag van ongeveer 231 miljoen euro ophalen. Dat heeft het Franse concern, uitbater van pretparken zoals Futuroscope en Parc Astérix uitbaat, gemeld. Onder meer Marc Coucke neemt aan de kapitaalverhoging deel.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft het vertrek van Jerome Guillen aangekondigd. Guillen was bij de autobouwer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de vrachtwagen Semi. Eerder had Guillen ook de ontwikkeling van het Model S voor zijn rekening genomen – De Duitse groep Heidelberger Druckmaschinen realiseerde tijdens het voorbije jaar een omzet van 1,91 miljard euro, tegenover 2,35 miljard euro inkomsten het jaar voordien. Het verlies kon van 343 miljoen euro tot 43 miljoen euro worden teruggebracht – De Duitse autobouwer Volkswagen heeft met zijn voormalige chef executive Martin Winterkorn en drie andere gewezen topmanagers een akkoord gesloten over compensaties voor hun betrokkenheid bij het dieselgate-schandaal. De gewezen toplui zullen samen 288 miljoen euro compensaties moeten betalen.

De Amerikaanse maaltijdbezorger DoorDash breidt zijn activiteiten uit naar Japan. Daardoor is het bedrijf voor de eerste keer op de Aziatische markt actief. DoorDash gaat in Japan van start in de stad Sendai. Het bedrijf is al actief in de Verenigde Staten, Canada en Australië – De Nederlandse brouwer Heineken is goed gepositioneerd om zijn belang in het Indiase United Breweries van 46,5 procent tot meer dan 60 procent te verhogen, om de Indiase brouwer uiteindelijk in zijn geheel over te nemen. Dat staat in een rapport van analisten van Credit Suisse – De Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) schrapt 2.935 arbeidsplaatsen. Daarover heeft de bank met de vakbonden een akkoord bereikt. Daarbij merkt de directie op dat de ingreep kadert in de verschuiving van de bankactiviteit naar het online bankieren en andere digitale operaties –

In het winkelcentrum Docks Bruxel in Brussel wordt volgende zomer een Legoland Discovery Centre geopend. De attractie krijgt in het winkelcentrum een ruimte van 3.000 vierkante meter ter beschikking. Verdere details over het initiatief werden nog niet meegedeeld – De Franse fintechgroep Swoon breidt zijn activiteiten naar België uit. Het bedrijf uit Rijsel, twee jaar geleden in Rijsel opgericht door het echtpaar Victoire en Quentin Haddouche, wil zich vooral richten op sparen en beleggen. Daarvoor zet het bedrijf een eigen robotadviseur in – De groep Parkwind, een onderdeel van Colruyt, neemt deel aan een bieding op de bouw en exploitatie van twee offshore windparken voor de kust van Noorwegen. Dat gebeurt in een joint venture met het Noorse toeleveringsbedrijf NorSea, waarvan de Noorse rederij Wilhelmsen meerderheidsaandeelhouder is.