managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 11 juni 2021

Posted by managing21 on juni 11th, 2021

In Mexico hebben de autoriteiten bouwwerken in de buurt van de historische stad Teotihuacán, in het noorden van de hoofdstad Mexico City stilgelegd. Vastgesteld was dat delen van de archeologische site door bulldozers van aanpalende werken waren beschadigd. De problemen werden overgemaakt aan de aannemer van de werken, die naast de archeologische site een themapark zou willen optrekken. De aannemer zou echter aan die opmerkingen geen aandacht hebben besteed en de werken hebben laten verder zetten. Daarop besliste de Mexicaanse regering om de politie en een eenheid van de nationale garde naar Teotihuacán om de werken stil te leggen en de archeologische site te beschermen. De aannemer kan voor de rechtbank worden gedaagd omdat hij onherstelbare schade aan het Mexicaanse nationale erfgoed zou hebben toegebracht.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Aura, in handen van filmproducent Jeffrey Katzenberg en investeerder Sujay Jaswa, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 150 miljoen dollar. De bijkomende middelen moeten Aura toelaten om een compleet aanbod aan internetbeveiliging te kunnen leveren. De waarde van Aura wordt geraamd op een bedrag van meer dan 1 miljard dollar – In Frankrijk is een geding gestart tegen de autobouwers Peugeot en Citroën, beiden merken uit de portfolio van het concern Stellantis. Het onderzoek heeft betrekking op misleidende waarden over de uitstoot van dieselmotoren – Het Amerikaanse voedingsconcern Campbell Soup boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van bijna 2 miljard dollar. Dat was 11 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalden van 168 miljoen dollar naar 160 miljoen dollar.

De plannen voor de aanleg van de oliepijpleiding Keystone XL tussen Canada en de Verenigde Staten worden definitief opgeborgen. Dat heeft het bedrijf TC Energy, dat de pijpleiding zou aanleggen, gemeld. De pijpleiding moest over een afstand van 1.900 kilometer olie van de Canadese teerzanden naar de Amerikaanse staat Nebraska vervoeren – De Britse divisie van de telecomgroep Altice heeft een belang van 12,1 procent verworven in BT Group. Met de transactie is een bedrag van 2,2 miljard pond gemoeid. Altice zegt geen plannen te hebben om BT Group volledig in handen te krijgen – De sociale netwerkgroep Facebook heeft het gamebedrijf Unit 2 Games overgenomen. Unit 2 Games werd drie jaar geleden opgericht en lanceerde in juli vorig jaar het platform Crayta. De overname moet Facebook meer mogelijkheden voor contentcreatie bieden.

Het Nederlandse bedrijf Alfen heeft in Italië een contract ondertekend voor de levering van laadstations voor elektrische wagens. Alfen zal de laadstations leveren voor een netwerk dat door het Italiaanse bedrijf SìRicarica wordt uitgerold. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Aandeelhouders van de Amerikaanse maaltijdbezorger GrubHub hebben ingestemd met een overname van de onderneming door Just Eat Takeaway. Circa 99,98 procent van de uitgebrachte stemmen keurden de overname goed. Grubhub zou 7,3 miljard dollar waard zijn – De Nederlandse hotelsite Booking.com wordt in Italië verdacht van belastingontduiking. Het bedrijf zou nagelaten hebben op een deel zijn transacties btw-heffing af te dragen. Op die manier zouden aan de Italiaanse overheid 150 miljoen euro inkomsten zijn onthouden. 

De Braziliaanse vleesverwerker JBS Foods werd eind mei het slachtoffer van een cyberaanval met ransomware door hackers die wellicht vanuit Rusland opereerden. Aan de hackers werd een losgeld betaald van 9 miljoen euro. De betaling gebeurde in bitcoin – De Spaanse modegroep Inditex realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 4,9 miljard euro, tegenover 3,3 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daarbij boekte Inditex een winst van 421 miljoen euro. Het eerste kwartaal vorig jaar leverde nog een verlies op van 409 miljoen euro – De Amerikaanse autobouwer Lordstown Motors heeft niet voldoende contanten om de commerciële productie van zijn elektrische vrachtwagens op te starten. Dat heeft Lordstown aan de Amerikaanse beursautoriteiten gemeld. Gevreesd wordt voor het voortbestaan van de onderneming.

Het informaticabedrijf Optimile uit Gent, fabrikant van ondersteunende technologieën voor laadpalen voor elektrische wagens, haalt met een kapitaaloperatie een bedrag van 8 miljoen euro op. De middelen moeten de groei van Optimile versterken – Het bedrijf Materialise uit Leuven, gespecialiseerd in 3D-printing, heeft met de uitgifte van aandelen een bedrag van 96 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden ingezet om de verdere groei van de onderneming te ondersteunen. Onder meer zou naar mogelijke overnames kunnen worden gekeken – De Waalse overheidsholding Sogepa heeft een belang van 66,5 procent genomen in de onderneming Hamon uit Mont-Saint-Guibert, fabrikant van koeltorens. Hamon wordt al geruime tijd met financiële problemen geconfronteerd en kon al geregeld op de hulp van Sogepa beroep doen.