managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 12 juni 2021

Posted by managing21 on juni 12th, 2021

China had eind vorig jaar een actieve arbeidspopulatie van meer dan 750 miljoen mensen. Dat blijkt uit een rapport van het Chinese ministerie van human resources en sociale zekerheid. De tertiaire sector nam daarbij met een aandeel van 47,7 procent het grootste deel van de tewerkstelling voor zijn rekening, gevolgd door de secundaire industrie (28,7 procent) en de primaire sector (23,6 procent). De onderzoekers merken nog dat in de stedelijke gebieden bijna 463 miljoen mensen werkten. Verder wordt opgemerkt dat het voorbije jaar 11,86 miljoen Chinezen voor de eerste keer de arbeidsmarkt betraden. Ook konden 5,11 miljoen Chinezen na het verlies van een job een nieuwe baan opnemen. Tenslotte werden 39.000 functies ingevuld om in landelijke gebieden de landbouw, het onderwijs, de gezondheidszorg en de armoedebestrijding te ondersteunen.

De Amerikaans-Chinese autobouwer Silk-Faw heeft Roberto Fedeli als nieuwe topman aangetrokken. Fedeli werkte zesentwintig jaar voor Ferrari, waar hij uiteindelijk technisch directeur werd. Daarna stapte hij naar de Duitse autobouwer BMW over, om vervolgens voor Alfa Romeo en Maserati te gaan werken – Autobouwer Renault wordt in Frankrijk aangeklaagd wegens het verspreiden van misleidende informatie over de uitstoot van zijn dieselmotoren. Dat gedrag vormde volgens het Franse parket een potentieel risico voor de gezondheid van mens en dier – Google heeft in het Verenigd Koninkrijk met de regelgevers samen te werken om cookies voor het volgen van gebruikers uit zijn browser Chrome te verwijderen. Het bedrijf reageert daarmee op bezwaren die door een mededingingsonderzoek in het Verenigd Koninkrijk naar voor kwamen.

Het Franse champagnehuis Laurent-Perrier boekte het voorbije jaar een omzet van 185 miljoen euro. Dat was 20 procent minder dan het jaar voordien. De volumes daalden met een kwart, maar dat werd gedeeltelijk gecompenseerd met hogere prijzen. De winst groeide met 6 procent tot 23,7 miljoen euro – De Engelse voetbalclubs Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur betalen gezamenlijk een schikking van 22,5 miljoen euro als sanctie voor hun plannen om een Europese Super League te starten – Het computerconcern Nvidia heeft het bedrijf DeepMap, fabrikanten van kaarten voor autonome mobiliteit, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. DeepMap werd vijf jaar geleden opgericht door James Wu en Mark Wheeler, die eerder bij Google, Apple en Baidu werkten. 

Luchtvaartmaatschappij American Airlines investeert 25 miljoen dollar in het Britse bedrijf Vertical Aerospace, ontwikkelaar van elektrische vliegtuigen. Tegelijkertijd plaatste American Airlines een order van 1 miljard dollar voor de aankoop van 250 toestellen, met een optie voor nog eens 100 exemplaren – Het Amerikaanse mediabedrijf Marvell boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 832,3 miljoen dollar, tegenover 693,6 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon daarbij van 113 miljoen dollar naar 88,2 miljoen worden teruggebracht – De Japanse investeerder Softbank heeft een belang genomen in het Amerikaanse bedrijf IonQ, gespecialiseerd in quantum-computing. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. IonQ zal de Japanse groep ook technologisch ondersteunen.

Vermogensbeheerder BlackRock heeft toestemming gekregen om in China een volledig eigen beleggingsfonds te starten. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder van de wereld, is de eerste grote buitenlandse partij die in China een dergelijke vergunning heeft gekregen – De Chinese taxidienst Didi Chuxing Technology streeft naar een notering op de beurs van New York. Dat blijkt uit documenten die de onderneming bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission heeft ingediend. Verdere details werden niet meegedeeld – Het Franse muziekbedrijf Believe heeft met een notering op de beurs van Parijs een bedrag van 300 miljoen euro opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op 1,9 miljard euro. De bijkomende middelen zullen onder meer worden gebruikt voor de ondersteuning van onafhankelijke artiesten en labels. 

Investeerder Marc Coucke heeft de onderneming Padelworld opgericht. De onderneming wil nog voor het einde van dit jaar in België tweehonderd padelvelden aanleggen. Het merendeel van die infrastructuur zou in Vlaanderen worden aangelegd – Het recyclagebedrijf Renasci uit Oostende, dat onder meer plastic afval in olie omzet, breidt zijn fabriek uit. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Renasci werd vier jaar geleden gelanceerd door ondernemer Luc Desender – De Franse investeerder Mérieux Equity Partners, investeert 10 miljoen euro in het Waalse bedrijf Biobest, dat zich toelegt op ecologische gewasbescherming en bestuiving door insecten. Biobest is eigendom van de holding Floridienne, die na deze transactie in het bedrijf nog een belang van 90,1 procent behoudt.