managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 13 juni 2021

Posted by managing21 on juni 13th, 2021

In het Verenigd Koninkrijk wordt de mijnsite van South Crofty wellicht opnieuw in gebruik genomen. In de ondergrond van de mijn, gelegen in Cornwall, zit immers wellicht meer tin dan was vermoed. Dat heeft het mijnbedrijf Cornish Metals, uitbater van South Crofty, gemeld. De mijnsite ligt in de gemeente Pool, in de buurt van Camborne, maar werd in de jaren tachtig van de voorbije eeuw gesloten. De mijn was vierhonderd jaar in productie geweest. South Crofty was de laatste tinmijn van Europa. De onderneming is nu echter op zoek gegaan naar financiële middelen om het water uit de mijnschachten te halen. Daarna zou in South Crofty opnieuw tin en koper worden geproduceerd. Geraamd wordt dat in de hogere lagen van de ondergrond nog ongeveer 5.000 ton tin aanwezig zou zijn. Dieper zou nog een voorraad van 32.000 ton worden vermoed.

De Nederlandse waterzuiveraar NX Filtration heeft met een notering op Euronext Amsterdam een bedrag van 190 miljoen euro opgehaald. Daarmee wordt de waarde van de onderneming geraamd op een bedrag van 550 miljoen euro. De bijkomende middelen zullen onder meer voor mogelijke overnames worden gebruikt – De Chinese applicaties TikTok en WeChat zullen in de Verenigde Staten toch niet worden verboden. Voormalig Amerikaans president Donald Trump had het proces voor een verbod van de platformen ingeleid, maar die beslissing is nu door zijn opvolger Joe Biden teruggedraaid – De Amerikaanse winkelketen Walmart schenkt zijn 740.000 werknemers een mobiele telefoon van de Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung. Het apparaat, dat een waarde heeft van 500 dollar, moet onder meer helpen werkschema’s in te vullen.

Het Amerikaanse bedrijf FuelCell Energy Revenue boekte tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 13,95 miljoen dollar. Dat was 26,10 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies daarbij van 14,8 miljoen dollar verder op tot 18,9 miljoen dollar – De Amerikaanse koffieketen Starbucks worstelt met een tekort aan ingrediënten. Er zijn tekorten aan materialen zoals koppen, maar ook bij de levering van bepaalde etenswaren zouden problemen zijn gemeld. Gewezen wordt naar een sterke toename van het aantal bezoekers – Het Amerikaanse pakketbedrijf United Parcel Service (UPS) bekijkt de mogelijkheid om verzendingen nog dezelfde dag bij de bestemmelingen af te leveren. Dat heeft Carol Tomé, chief executive van de onderneming, gemeld. Daarmee hoopt UPS te kunnen meeprofiteren van de sterke groei van de online handel. 

De Amerikaanse winkelketen GameStop realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 1,3 miljard dollar. Dat was 25 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon daarbij van 166 miljoen dollar tot 67 miljoen dollar worden teruggebracht – De Franse pakketbesteller DPD heeft bij autobouwer Maxus, onderdeel van de Chinese groep Saic, 750 elektrische bestelwagens gekocht. De auto’s zullen in het Verenigd Koninkrijk worden ingezet. DPD wil tegen midden dit decennium in 225 Europese steden elektrische voertuigen werken – De Nederlandse groep Basic-Fit, uitbater van fitnessclubs, heeft met de uitgifte van converteerbare obligaties een bedrag van 303,8 miljoen euro opgehaald. Dat heeft Basic-Fit gemeld. De bijkomende middelen zullen onder meer voor een schuldherschikking worden aangewend.

De Britse motorenbouwer Rolls-Royce heeft Anita Frew tot voorzitter aangesteld. Zij wordt bij het bedrijf de opvolger van Ian Davis, die Rolls-Royce negen jaar heeft geleid. Frew wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van Rolls-Royce. Frew (63) is momenteel voorzitter van de chemiegroep Croda en directeur bij BHP Group – Will Whitehorn, voormalig voorzitter van het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, heeft het investeringsfonds Seraphim Space opgericht. Het fonds streeft naar investeringen in de ruimtevaarttechnologie. Tot de eerste investeringen behoren Spire Global, Arqit en AST Space Mobile – Telecomoperator Altice Europe wil zijn Portugese dochteronderneming Meo afstoten. Eerder had de groep zijn Portugese activiteiten rond zendmasten en glasvezel al verkocht. Altice Europe zou met de verkoop van Meo een bedrag van ongeveer 6 miljard euro willen ophalen.

Aan het sluizencomplex Ganzepoot in Nieuwpoort start de Watergroep met een pilootproject om zout uit de Noordzee te ontzilten. Met het project, in samenwerking met de bedrijven Aquaduin en Farys, wil de Watergroep bekijken of ontzilting een bron van drinkwater worden – Genk Green Logistics heeft met logistiek bedrijf P&O Ferrymasters een tweede huurder aangetrokken voor een nieuw logistiek complex dat op de site, de voormalige terreinen van Ford Genk, wordt opgetrokken. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld – Het Waalse bedrijf Nyxoah, gespecialiseerd in de behandeling van slaapapneu, heeft bij de Amerikaanse financiële autoriteiten een aanvraag ingediend voor een notering op de technologiebeurs Nasdaq. Vorig jaar maakte Nyxoah al zijn debuut op Euronext Brussel. Daarbij haalde de onderneming 85 miljoen euro kapitaal op.