managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 14 juni 2021

Posted by managing21 on juni 14th, 2021

In Italië heeft de infrastructuurgroep Atlantia, gecontroleerd door de familie Benetton, zich akkoord verklaard om zijn belang van 88 procent in Autostrade per l’Italia (Aspi), beheerder van de Italiaanse tolwegen, te verkopen. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 9,3 miljard euro. Aspi wordt overgenomen door een consortium van de Italiaanse staatsbank Cassa Depositi e Prestiti (CDP), Blackstone en Macquarie. Atlantia raakte steeds meer onder druk om zich uit Aspi terug te trekken sinds de instorting van de Morandi-brug in Genua drie jaar geleden, waarbij 43 personen om het leven kwamen. Na de verkoop van Aspi blijft Atlantia eigenaar van de Spaanse tolwegenuitbater Abertis en een reeks andere activa, waaronder de luchthavens van Rome, Bologna en Nice. Benetton is met een belang van 30 procent de grootste aandeelhouder van Atlantia.

De Amerikaanse winkelketen GameStop heeft Matt Furlong tot chief executive benoemd. Furlong wordt de opvolger van George Sherman. Hij werkte bijna negen jaar voor Amazon. In april had GameStop het vertrek van Sherman aangekondigd. Ook Mike Recupero, de nieuwe financieel directeur van GameStop, komt over van Amazon – Een consortium rond Vitol, de grootste onafhankelijke oliehandelaar van de wereld, neemt samen met sectorgenoot Mercantile een belang van 5 procent in Vostok Oil, een groot project voor oliewinning van het Russische energiebedrijf Rosneft in het noordpoolgebied – Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Nasa zet zijn project Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (Sofia) verder, ondanks aanwijzingen dat het project in de toekomst mogelijk geschrapt zal worden. Sofia voert met een vliegtuig metingen in de stratosfeer uit.

De Russische goudproducent Nordgold wil terugkeren naar de London Stock Exchange. De waarde van de onderneming zou daarbij op 6,6 miljard dollar worden geraamd. Nordgold, in handen van miljardair Alexei Mordashov, was eerder al op de Londense beurs genoteerd. Die notering werd vier jaar geleden gestopt – Het technologiebedrijf Apple heeft de Duitser Ulrich Kranz aangetrokken voor de ontwikkeling van een elektrische auto. Kranz was eerder dertig jaar bij de Duitse autobouwer BMW in dienst. Ook daar leidde hij de ontwikkeling van elektrische wagens – Het Britse Space Agency heeft Paul Bate tot chief executive benoemd. Bate is momenteel commercieel directeur bij het bedrijf Babylon Health, dat wereldwijd diensten rond virtuele gezondheidszorg verstrekt. Bate wordt de opvolger van Graham Turnock, die het Space Agency vier jaar heeft geleid. 

Een veiling van een reis met het ruimteschip New Shepard van Blue Horizon, een bedrijf van Jeff Bezos, heeft een bedrag van 28 miljoen dollar opgeleverd. De identiteit van de nieuwe ruimtetoerist, die samen met Jeff Bezos en diens broer Mark de reis zal maken, is niet bekend. Een vierde plaats wordt later geveild. De eerste reis van Blue Horizon is voor de maand juli voorzien – De Britse uitgeverij Oxford University Press zet zijn activiteiten stop. Dat heeft het bedrijf gemeld. Oxuniprint, de laatste actieve divisie van de uitgeverij, sluit in augustus de deuren. Oxford University Press was gedurende meer dan vijf eeuwen operationeel – Het Amerikaanse farmabedrijf Regeneron heeft van twee grote aandeelhouders zware kritiek te slikken gekregen. De aandeelhouders zijn niet akkoord met de hoge bonussen die Regeneron aan zijn topexecutives zou willen uitbetalen. 

Cementfabrikant LafargeHolcim heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de divisie hernieuwbare bronnen van General Electric. De joint-venture wil zich toeleggen op de recyclage van de wieken  van windturbines. Ook Cobod International stapt in het project – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft een eigen investeringsfonds opgericht. United Airlines Venture wil investeren in bedrijven die zich toespitsen op de ontwikkeling van innovaties in de luchtvaart. Het nieuwe fonds krijgt daarvoor een budget van 200 miljoen dollar ter beschikking – Koffieketen Starbucks gaat in zijn vestigingen in de Verenigde Staten opnieuw gebruik maken van hernieuwbare bekers. De operatie kadert in de inspanningen van het bedrijf om zijn afvalproductie tegen eind dit decennium met 50 procent verminderen.

Het farmabedrijf Nyxoah uit Mont-Saint-Guibert realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 185.000 euro. Vorig jaar werd er tijdens diezelfde periode nog een enkele omzet geboekt. Het verlies liep daarbij op van 2,4 miljoen euro naar 5,7 miljoen euro – Coatingspecialist Alro Group zet een samenwerking op met het Duitse bedrijf International Packaging Coatings (IPC). De twee bedrijven willen samen brandwerende coatings voor elektrische voertuigen ontwikkelen. Investeerder Gimv heeft daarbij zijn belang in Alro opgevoerd – Investeerder Inclusio, ontwikkelaar van sociale woningen, heeft met de verwerving van drie projecten in West-Vlaanderen, Brussel en Wallonië drie nieuwe sites verworven. Daardoor is de omvang van de portefeuille van de ontwikkelaar met 12,3 miljoen euro gegroeid. De jaarlijkse huurinkomsten stijgen met ongeveer 550.000 euro.