managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 15 juni 2021

Posted by managing21 on juni 15th, 2021

Bij de opgravingen van de historische stad Serdica, gelegen in het centrum van de Bulgaarse hoofdstad Sofia, zijn gelden van de Europese Commissie op illegale manier gebruikt. Dat staat in een rapport van het Office Européen de la Lutte Antifraude (Olaf). De Europese Commissie had voor de opgravingen in Serdica een bedrag van 8 miljoen euro toegewezen, maar volgens Olaf zijn de helft van de fondsen op een illegale manier gebruikt. De gelden waren toegewezen om Serdica, een oude Romeinse stad, toegankelijk te maken voor toeristen. Olaf heeft echter de Europese Commissie aanbevolen om de kosten niet te aanvaarden en een terugbetaling door de Bulgaarse overheid te eisen. In Bulgarije is een onderzoek gestart naar de activiteiten van de regering van voormalig premier Boyko Borissov, wiens mandaat in april ten einde is gelopen.

Het is niet uitgesloten dat autobouwer Tesla in de toekomst opnieuw met de virtuele munt bitcoin zal samenwerken. Daarvoor moet de munt wel een duurzaam ontginningsproces kunnen aantonen. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd. Eerder had Musk zich nog tegen het gebruik van de bitcoin uitgesproken – In de Verenigde Staten heeft de Washington Prime Group, uitbater van een honderdtal Amerikaanse shoppingcenters, bescherming tegen een faillissement aangevraagd. Door de uitbraak van de coronacrisis konden veel winkels in de centra hun huur niet langer betalen – De Braziliaanse belastingdienst eist van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever een bedrag van ruim 2 miljard euro. Volgens de Braziliaanse fiscus gebruikte het bedrijf een reorganisatie van zijn Braziliaanse divisie om belastingen te ontlopen.

De Amerikaanse autobouwer Lordstown Motors, fabrikant van elektrische vrachtwagens, heeft het vertrek van chief executive Steve Burns aangekondigd. Ook financieel directeur Julio Rodriguez heeft het bedrijf verlaten. Lordstown gaf eerder al aan dat het voortbestaan van de onderneming niet is gegarandeerd – De Britse retailer Selfridges is door eigenaar Wittington Investments in de etalage geplaatst. Wittington zou hopen met de verkoop een bedrag van 4 miljard pond te kunnen innen. Wittington kocht Selfridges achttien jaar geleden voor 598 miljoen pond – Het Bulgaarse bedrijf Huvepharma, producent van geneesmiddelen en voedingssupplementen voor vee, wil met een introductie op de beurs van Amsterdam een bedrag van 300 miljoen euro ophalen. Het bedrijf wil de middelen onder meer inzetten om zijn groei te versnellen.

Het Zwitserse bedrijf Clariant heeft zijn divise Pigments verkocht aan een consortium van Heubach Group en SK Capital Partners verkocht. De waarde van de activiteit wordt op een bedrag van meer dan 800 miljoen Zwitserse frank geraamd. Clariant behoudt in de divisie wel een belang van 20 procent – Amazon garandeert de medewerkers van zijn distributiecentra in Duitsland een minimumloon van 12 euro per uur. Dat heeft Amazon aangekondigd. Met die beslissing kan Amazon een dispuut met de Duitse vakbonden afsluiten. Het officiële Duitse minimumloon bedraagt 9,5 euro per uur – Een consortium van British Petroleum, Statkraft en Aker Offshore Wind heeft zich kandidaat gesteld voor de bouw van het windmolenpark Sørlige Nordsjø II voor de kust van Noorwegen. Elk van de partners krijgt een belang van 33 procent in het project.

De Britse luchtvaartmaatschappij Stobart Air heeft de activiteiten gestopt. De maatschappij verzorgde regionale vluchten in opdracht van Flybe en Aer Lingus. Het bedrijf had in april aangekondigd op zoek te zijn naar een overnemer, maar die inspanningen blijken geen resultaat te hebben opgeleverd – In het Verenigd Koninkrijk heeft het postbedrijf Royal Mail de aankoop van drieduizend elektrische bestelwagens aangekondigd. De operatie kadert in de plannen van Royal Mail om de emissies van zijn activiteiten terug te schroeven – Royal Dutch Shell bestudeert plannen om zijn fracking-activiteiten in het Permian Bassin in de Verenigde Staten af te stoten. Met de verkoop zou een bedrag van meer dan 10 miljard dollar kunnen zijn gemoeid. De activiteiten in het Permian Bassin (Texas) vertegenwoordigden vorig jaar 6 procent van de totale productie van Shell.

Het Belgische farmabedrijf Iteos Therapeutics heeft voor zijn kankeronderzoek een samenwerkingsakkoord getekend met de Britse groep GlaxoSmithKline. De collaboratie kan het Belgische bedrijf betalingen tot 1,5 miljard dollar opleveren – Het groentebedrijf Greenyard verkoopt zijn Nederlandse champignondivisie Lutèce aan het het Poolse investeringsfonds Cornerstone Investment Management. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 17 miljoen euro. Greenyard wil de inkomsten van de operatie gebruiken om zijn schulden af te betalen – In de fabriek van Audi Brussels zal in de toekomst wellicht de Q8 E-tron worden gebouwd. Dat hebben Duitse media gemeld. Door die toewijzing zou de fabriek nog voor langere tijd van werk zijn gegarandeerd. Een definitieve beslissing over de toewijzing van de productie zou in november volgen.