managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 16 juni 2021

Posted by managing21 on juni 16th, 2021

In Spanje zal dit jaar een budget van 250 miljoen euro worden vrijgemaakt om afgelegen regio’s met snelle breedbandinfrastructuur uit te rusten. Dat heeft het Spaanse ministerie van economische zaken en digitale transformatie aangekondigd. Dat is het hoogste bedrag dat Spanje tot nu toe in de aanleg van zijn glasvezelnetwerk heeft geïnvesteerd. Vorig jaar was een bedrag van 150 miljoen euro gereserveerd. Spanje wil tegen midden dit decennium elke inwoner toegang bieden tot internetsnelheden van minstens 100 megabits per seconde. Eind vorig jaar was al een dekking van 88 procent gerealiseerd. Tegen eind dit jaar zou dat cijfer aol tot 93 procent moeten worden opgevoerd. Daarnaast wil Spanje tegen midden dit decennium in al zijn industriegebieden online snelheden van minstens 1 gigabit per seconde kunnen aanbieden.

De Zweedse modegroep Hennes & Mauritz (H&M) realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 47 miljard Zweedse kroon (4,6 miljard euro). Dat betekende een stijging met 75 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De online verkoop blijft positieve resultaten melden – Koffieketen Starbucks zal mogelijk in de sportsponsoring stappen. Het bedrijf heeft bij het Amerikaanse Patent & Trademark Office (PTO) toelating gevraagd om zijn naamrechten aan sportinfrastructuur te verbinden. Tegen de herfst zou een antwoord op de aanvraag kunnen worden verwacht – De Schotse onderneming John Menzies, aanbieder van luchthavendiensten, neemt in China een minderheidsbelang in sectorgenoot Guangzhou JFreight Aviation Logistics Supply Chain. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,4 miljoen pond. 

Europese banken moeten meer vrouwelijke managers aanstellen. Dat heeft de Europese Centrale Bank gezegd. Slechts 8 procent van de Europese banken hebben momenteel een vrouwelijke chief executive – De Zweedse meubelketen Ikea moet in Frankrijk een boete van 1 miljoen euro. Dat heeft de rechtbank van Versailles geoordeeld. Volgens de rechter is bewezen dat Ikea zijn Franse medewerkers heeft bespioneerd. Het bedrijf had daarvoor systeem opgezet om privégegevens van medewerkers en sollicitanten te verzamelen – Investeerder CVC Capital neemt de Britse groep Away Resorts, uitbater van vakantieverblijven, over. Met de transactie is een bedrag van 250 miljoen pond gemoeid. Away Resorts beschikt in het Verenigd Koninkrijk over negen vakantieverblijven en registreert een grote vraag naar zomervakanties in eigen land.

De Zweedse autobouwer Volvo Cars wil voor zijn productie voortaan nog uitsluitend gebruik maken van staal dat niet met fossiele brandstoffen is vervaardigd. De transformatie zou over vijf jaar moeten zijn gerealiseerd. Sinds eind vorig jaar experimenteert Volvo daarbij al met staal van het bedrijf Hybrit. Volvo produceert 800.000 auto’s per jaar – Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 40,5 miljard dollar. Dat is een nieuw record. Tegenover het jaar voordien was er sprake een stijging met 4 procent. De winst steeg met 36 procent tot 13,75 miljard dollar – In de Verenigde Staten heeft besteldienst DoorDash een samenwerkingsakkoord gesloten met het bedrijf PetSmart, verdeler van artikelen voor huisdieren. Door het akkoord kunnen bestellingen bij PetSmart bij klanten aan huis afgeleverd worden. 

Het Amerikaanse gokbedrijf DraftKings, nationaal marktleider in sportweddenschappen, heeft banden met het misdaadcircuit en de zwarte markt. Dat heeft investeerder Hindenburg Research gemeld, wijzend op de eerdere fusie van DrafKings met het Bulgaarse bedrijf SBTech – Tegen het midden van volgend decennium zal het Nederlandse energiebedrijf Eneco stoppen met de winning van aardgas. Dat heeft de onderneming gemeld. Om dat doel te bereiken wordt een investering van 2 miljard euro voorzien. Eneco heeft momenteel dertien gascentrales – Het lanceerbedrijf Virgin Orbit, een spin-off van het ruimtevaartconcern Virgin Galactic van Richard Branson, overweegt een beursgang. Daarbij zou gedacht worden aan een fusie met NextGen Acquisition, dat al een notering aan de beurs heeft. De waarde van Virgin Orbit wordt op 3 miljard dollar geraamd. 

Het biotechnologiebedrijf Biotalys uit Gent wil met een introductie op de beurs Euronext Brussel bijkomende financiële middelen ophalen Biotalys is een ontwikkelaar van biologische middelen voor gewasbescherming. Biotalys heeft momenteel zeven producten in zijn pijplijn – De Beaulieu International Group (BIG) toont interesse in een overname van het Belgische Sport & Leisure Group (SLG), een fabrikant van kunstgras uit Sint-Niklaas. Dat bedrijf is sinds vier jaar in handen van investeerder Chequers (70 procent) en de Italiaanse familie Limonta (15 procent) – Het Belgische betaalplatform Isabel neemt een belang in de digitale documentendienst Doccle. Isabel wordt naast Telenet de tweede aandeelhouder van Doccle. Beide partijen zullen een belang van 50 procent in Doccle hebben. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.