managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 17 juni 2021

Posted by managing21 on juni 17th, 2021

De Baltische haring vertoont duidelijke aanwijzingen van de gevolgen die de klimaatverandering op het leefmilieu heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Helsinki, gebaseerd over een analyse van de vispopulatie in de Baltische Zee over een periode van meer dan twintig jaar. De hogere temperaturen van het zeewater zorgen ervoor dat de larven van de Baltische haring sneller groeien. Dat gebeurt met een tempo van 7,7 dagen per decennium. Het fenomeen wordt vooral gekoppeld aan de aanwezigheid van chlorophyll in het zeewater. Deze veranderende levenscyclus kan volgens de onderzoekers zware gevolgen hebben voor de lokale biotoop, onder meer omdat prooi en predator niet meer op hetzelfde ogenblik in het milieu aanwezig zijn. Op die manier komen ook de overlevingskansen van andere diersoorten in het gedrang.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben een akkoord gesloten om een einde te maken aan een aanslepend conflict rond subsidies voor hun vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. De wederzijdse sancties worden voor een periode van minstens vijf jaar bevroren. Tevens komt er een samenwerking tegen Chinese concurrentie – Koffiefabrikant JDE Peet’s neemt zijn Australische sectorgenoot Campos Coffee over. Dat hebben de twee bedrijven gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Campos wordt in meer dan zeshonderd Australische cafés geschonken – De Franse rederij Brittany Ferries wil voor de overtocht van het Kanaal in de toekomst beroep doen op de Seaglider, een vliegende Terry die tussen vijftig en honderdvijftig passagiers zou kunnen meenemen en een snelheid tot 290 kilometer per uur zou kunnen halen.

De Deense groep Vestas levert meer dan tachtig turbines voor een windpark in Brazilië. Aan de levering is ook een vijfjarig onderhoudscontract gekoppeld. Dat heeft Vestas gemeld. Financiële details over de transactie werden niet gemeld. De turbines moeten over twee jaar worden geleverd – Het Japanse technologiebedrijf Toshiba heeft jarenlang met de Japanse overheid samengespannen om activistische investeerders te kunnen afweren. Dat blijkt uit een rapport dat werd opgesteld in opdracht van aandeelhouder 3D Investment Partners. Het rapport heeft geleid tot het vertrek van vier bestuurders – Cherry, fabrikant van accessoires voor games, wil met een notering aan de beurs van Frankfurt een bedrag tussen 390 miljoen euro en 494 miljoen euro ophalen. De totale waarde van de onderneming zou daarmee op ongeveer 900 miljoen euro worden geraamd.

Autobouwer Polestar, dochter van Volvo en fabrikant van elektrische luxewagens, streeft naar een beursintroductie. Dat heeft Thomas Ingenlath, chief executive van Polestar, bevestigd. Gerekend wordt op een waardering van minstens 10 miljard dollar. Polestar wil tevens zijn productie uitbreiden naar de Amerikaanse fabriek van Volvo – De Chinese vrachtvervoerder Full Truck Alliance wil met een introductie op de beurs in de Verenigde Staten een bedrag van 1,6 miljard dollar ophalen. De onderneming biedt voor transporten de diensten van vrachtwagens met externe chauffeurs aan – De investeerder Platinum Equity neemt uitgever McGraw Hill over. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 4,5 miljard dollar. McGraw Hill is een uitgever van studieboeken en was tot nu toe in handen van investeerder Apollo Global Management.

Regeneron Pharmaceuticals heeft een antistof ontwikkeld die het overlijdensrisico bij coronabesmettingen aanzienlijk beperkt. Dat is gebleken uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bij nagenoeg tienduizend patiënten die in een ziekenhuis waren opgenomen. De antistof zou het overlijdensrisico met 20 procent verlagen – De online meubelretailer Made.com heeft bij zijn introductie op de London Stock Exchange (LSE) een bedrag van 775 miljoen pond opgehaald. De bekijkende middelen zullen door het bedrijf worden ingezet om zijn verdere uitbreiding te versnellen – De groep Deutsche Telekom is begonnen met de verkoop van dochterbedrijf T-Mobile Nederland. Gehoopt wordt met de verkoop een bedrag van ongeveer 5 miljard euro te kunnen ophalen. De middelen zullen worden gebruikt om de schuldenlast van Deutsche Telekom af te bouwen.

De Belgische drankenfabrikant Spadel lanceert het investeringsfonds The Source. Het fonds gaat van start met een kapitaal van 10 miljoen euro. Een eerste deelname is een minderheidsbelang in Contaynor, een bedrijf dat zich richt op de ecologische thuisbezorging van dranken – De Antwerpse chemiedistributeur Azelis streeft naar een beursintroductie op Euronext Brussel. De waarde van de onderneming zou daarbij op ongeveer 5 miljard euro worden geraamd. Azelis ontstond twintig jaar geleden door een fusie tussen het Italiaanse Novorchem en het Franse Arnaud – Tapijtfabrikant Balta wil zijn divisie Modulyss verkopen. Modulyss is een producent van tapijttegels. Er zou over de verkoop nagenoeg een akkoord zijn met de Amerikaanse groep Mohawk. De verkoop zou Balta moeten toelaten om een gedeelte van zijn schulden af te lossen.