managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 18 juni 2021

Posted by managing21 on juni 18th, 2021

De Amerikaanse wapenfabrikant Smith & Wesson (S&W) boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 322,9 miljoen dollar, tegenover 193,1 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst werd daarbij van 20,9 miljoen dollar naar een record van 89,2 miljoen dollar worden opgevoerd. Over het hele jaar werd een omzetgroei van 100 procent tot 1,1 miljard dollar gemeld. De jaarwinst steeg van 27,7 miljoen dollar naar 243,6 miljoen dollar. Mark Smith, chief executive van Smith & Wesson, maakt daarbij gewag van het meest succesvolle jaar uit de geschiedenis van de onderneming. Smith benadrukte dat de onderneming 70 procent meer wapens heeft verkocht dan het jaar voordien, tegenover een toename met 42 procent voor de hele sector. De industrie had vroeger vooral blanke mannen als klant, maar trekt nu ook vrouwen en minderheden aan.

Het Nederlandse bedrijf Roompot, exploitant van vakantieparken, neemt zijn sectorgenoot Landal GreenParks over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De samensmelting creëert een van de grootste aanbieders van vakantieparken in Europa en registreert bijna 25 miljoen overnachtingen per jaar – Bij het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft neemt chief executive Satya Nadella ook de functie van voorzitter op zich. Nadella (53) wordt daarmee de opvolger van John Thompson, die gedurende zeven jaar voorzitter is geweest en zelf Bill Gates had opgevolgd – In Hongkong zijn vijf leidinggevenden van de krant Apple Daily opgepakt. Tot de arrestanten behoorde ook hoofdredacteur Ryan Law. De Apple Daily verzet zich tegen de onderdrukking van de democratie in Hongkong. De arrestanten worden beticht de nationale veiligheid in gevaar te brengen.

Het bedrijf All Market, dat merken zoals Vita Coco en Runa in portefeuille heeft, streeft naar een notering aan de beurs van New York. De operatie zou tijdens het derde kwartaal van dit jaar kunnen worden doorgevoerd. Daarbij zou de waarde van All Market geraamd worden op een bedrag van meer dan 2 miljard dollar – Het softwarebedrijf Adobe Systems realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 3,84 miljard dollar. Dat was 23 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,1 miljard dollar naar 1,12 miljard dollar – China heeft voor de eerste keer drie taikonauten naar zijn ruimtemodule Tianhe gestuurd. Tianhe, die op een hoogte van 380 kilometer boven de aarde cirkelt, moet een onderdeel worden van het toekomstige ruimtestation Tiangong. De lancering gebeurde van de basis Jiuquan in de Gobiwoestijn.

Het technologiebedrijf Wise overweegt een beursnotering aan de London Stock Exchange. Het bedrijf wil een transparant en gebruiksvriendelijk betaalsysteem ontwikkelen. Wise bedient tien miljoen klanten wereldwijd. Zijn diensten zijn naar eigen zeggen acht keer goedkoper dan de tarieven van de toonaangevende Britse banken – In de Amerikaanse staat Texas is er voortaan geen vergunning meer nodig voor het dragen van een handwapen. Ook het volgen van een training is niet langer verplicht. Tegenstanders van de nieuwe wet vrezen voor een toename van het wapengeweld – Het Franse bedrijf Safran heeft een samenwerking gesloten met de Amerikaanse groep General Electric voor de ontwikkeling van een nieuwe vliegtuigmotor. Gewerkt wordt aan een ontwerp dat minder brandstof gebruikt dan de huidige generatie motoren.

In China zijn de autoriteiten een mededingingsonderzoek gestart naar de taxidienst Didi Chuxing. Er zouden volgens bepaalde bronnen aanwijzingen zijn dat Didi Chuxing onrechtmatig handelde om kleinere rivalen te benadelen – Het Nederlandse bedrijf VDL Nedcar gaat elektrische wagens bouwen voor Amerikaans bedrijf Canoo. De productie van het model Lifestyle Vehicle van Canoo gaat van start in het vierde kwartaal van volgend jaar. De auto heeft een autonomie van ruim 400 kilometer. Het contract heeft een looptijd van zes jaar. Er wordt gemikt op 15.000 exemplaren per jaar – Het Chinese bedrijf ByteDance boekte vorig jaar een omzet van 34,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 111 procent tegenover het jaar voordien. De brutowinst nam met 93 procent toe tot 19 miljard dollar. ByteDance had eind vorig jaar 1,9 miljard maandelijkse gebruikers

De Belgische melkproducent Milcobel neemt het bedrijf Kaasbrik uit Limburg over. Kaasbrik verkoopt jaarlijks voor 40 miljoen euro geraspte kaas in meer dan twintig landen in Europa, Azië en Afrika. Het bedrijf versnijdt elk jaar 10.500 ton mozzarella, cheddar en emmentaler – De Belgische bedrijven Ontex en P2 Solutions lanceren een intelligent luier voor de bewoners van woonzorgcentra. Een sensor slaat alarm wanneer de luier vol zit. Op die manier kunnen overbodige controles worden vermeden. In België dragen honderdduizend bewoners van woonzorgcentra overdag of tijdens de nacht een luier – Het Belgische technologiebedrijf Moonbird heeft met een kapitaalronde een bedrag van 1,5 miljoen euro opgehaald. Moonbird ontwikkelde een apparaat dat mensen met angstproblemen of slaapstoornissen met ademhalingsoefeningen moet helpen.