managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 19 juni 2021

Posted by managing21 on juni 19th, 2021

In Europa werden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 22 miljoen wearables verkocht. Dat betekende een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent IDC. Apple bleef daarbij met een verkoop van 7,8 miljoen exemplaren Europees marktleider. Daardoor breidde Apple zijn marktaandeel op één jaar tijd van 30 procent naar 35,6 procent uit. Dat marktleiderschap had het bedrijf vooral te danken aan de verkoop van smartwatches. Ook de Airpod droeg bij aan de verkoop, maar daar werd – in afwachting van een nieuwe generatie – wel een vertraging gemeld. Samsung eindigde op de tweede plaats met een verkoop van 3,5 miljoen exemplaren. Het marktaandeel van Samsung viel daarmee van 16,8 procent tot 16,1 procent terug. Daarna volgen Xiaomi (11,5 procent), Huawei (6,6 procent) en Huami (1,1 procent).

Het Britse mediaconcern Guardian Media Group heeft het vertrek van chief executive Annette Thomas aangekondigd. Thomas was met uitgever Katharine Viner in conflict geraakt over de toekomst van de krant. Thomas was in maart vorig jaar door Guardian Media als chief executive aangetrokken – Het Amerikaanse lingeriemerk Victoria’s Secret zal niet langer van zijn Angels, een exclusieve groep modellen, samenwerken. De professionele modellen zullen onder meer worden vervangen door actrice Priyanka Chopra en voetbalspeelster Megan Rapinoe – Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft koestert plannen om in China vier nieuwe datacenters in gebruik te nemen. Microsoft wil met de investeringen zijn activiteiten op het gebied van cloudcomputing in Azië verder opvoeren. Het Amerikaanse bedrijf heeft in China al zes operationele datacenters.

De Franse producer David Guetta verkoopt zijn muziekcatalogus aan Warner Music. Met dektransactie zou een bedrag van 100 miljoen dollar zijn gemoeid. Guetta behoort op Spotify tot de tien meest beluisterde muzikanten. Het contract met Warner Music omvat tevens het toekomstige werk van de producer – De uitvoer van voeding en drank vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie lag tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 2 miljard pond lager dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Britse overheid. Bij zuivelproducten was er zelfs een terugval met 90 procent – Luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft in het Verenigd Koninkrijk twaalf nieuwe binnenlandse routes geopend. De beslissing heeft bij milieugroepen tot grote kritiek geleid. Sommige verbindingen blijven binnen een straal van 200 mijl.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk wegens verliezen 4,4 miljoen pond belastingkredieten ontvangen. Dezelfde periode maakte de groep wereldwijd echter een winst van 870 miljoen pond. Dit toont volgens de krant The Guardian hoe multinationals met winsten en verliezen schuiven – De Britse motorenbouwer Rolls-Royce moet jongere technologiespecialisten aantrekken. Daarmee moet het bedrijf de veroudering van het personeelsbestand worden bestreden. Dat heeft Warren East, topman van Rolls-Royce, gezegd. Er is zware kritiek gekomen op de uitspraken – In Ierland hebben de autoriteiten meer dan tienduizend gratis opleidingen voor werklozen aangeboden om vacatures in belangrijke sectoren in te vullen. De opleidingen hebben onder meer betrekking op cyberbeveiliging, virtuele realiteit en digitale gezondheidszorg.

Tesco, de grootste winkelketen van het Verenigd Koninkrijk, realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 13,4 miljard pond. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De online verkoop nam met 22,2 procent toe – De Amerikaanse bank JPMorgan Chase neemt de Britse digitale vermogensbeheerder Nutmeg over. Met de transactie zou een bedrag van nagenoeg 700 miljoen pond zijn gemoeid. Door de overname wil JPMorgan Chase zijn positie op de Britse markt verder versterken – De Russische maaltijdbesteller Samokat hoopt later dit jaar zijn activiteiten naar New York te kunnen uitbreiden. Samokat, dat vorig jaar in handen van de Russische groepen Mail.ru en Sber is gekomen, wil daarbij van de merknaam Buyk gebruik maken.

Het Belgische materialenbedrijf Umicore heeft een belang genomen in de Amerikaanse onderneming Solid Power, ontwikkelaar van een nieuwe generatie batterijen voor elektrische voertuigen. Ook Ford, Hyundai, BMW en Samsung investeerden al in Solid Power, dat momenteel 1,2 miljard dollar waard zou zijn – De ondernemingsrechtbank heeft het enige bod op de activiteiten van Boek.be afgekeurd. Het bod werd afgewezen omdat slechts een beperkt deel van de activiteiten behouden zou blijven. De negen werknemers van Boek.be zouden evenmin worden overgenomen. Boek.be is niet langer tegen een faillissement beschermd – De Nederlandse luchtvaartgroep KLM doekt zijn Belgische dochtermaatschappij Air Antwerp op. Het Nederlandse concern zou voor de kleine regionale maatschappij geen toekomstmogelijkheden meer zien.