managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 5 juli 2021

Posted by managing21 on juli 5th, 2021

In Turkije is gestart met de aanleg van een nieuwe kanaal tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara. Het kanaal moet de druk op de Bosporus verlichten. Momenteel moet de Bosporus 43.000 doortochten van schepen per jaar registreren. Dat is ver boven de veiligheidsgrens van 25.000 schepen. Het nieuwe kanaal wordt 45 kilometer lang en zou over zes jaar klaar moeten zijn. Er zijn echter grote bezwaren tegen de aanleg van het kanaal. Het traject zou loopt immers dwars door natuurgebieden en landbouwgronden. Bovendien zouden twee meren, die miljoenen omwonenden van drinkwater moeten voorzien, worden bedreigd. Bovendien loopt het kanaal door een gebied dat bijzonder gevoelig is voor aardbevingen. Ook Ekrem Imamoglu, de burgemeester van Istanboel, is een tegenstander van het project. Volgens hem bedreigt het kanaal de leefbaarheid van de stad.

Indien het Britse technologiebedrijf Arm niet door Nvidia wordt overgenomen en een beursnotering zou moeten nemen, zouden er een aantal banen verloren kunnen gaan en een aantal investeringen moeten worden geschrapt. Dat heeft Simon Segars, topman van Arm, gezegd. Nvidia heeft voor de overname nog geen toelating gevraagd aan de Europese Commissie – Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline heeft gezegd zijn chief executive Emma Walmsley te zullen blijven steunen. De activistische investeerder Elliott Management had de persoon van de topvrouw in vraag gesteld – De Chinese technologiegroep Nexperia heeft interesse getoond om de fabriek van chipfabrikant NewPort Wafer Fab in Wales over te nemen. Het voorstel heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot vragen over de nationale veiligheid. De site herbergt de grootste chipfabriek van het land.

De Franse champagnefabrikant Moet Hennessy hervat de leveringen op de Russische markt nadat het merk zich in het land officieel als een producent van schuimwijnen heeft geregistreerd. Door een nieuwe wet mogen in Rusland alleen binnenlandse producenten zich leverancier van zogenaamde shampanskoye noemen – Het Amerikaanse technologiebedrijf zou zijn nieuwe topman Andy Jassy bij zijn aantreden een aandelenpakket ter waarde van meer dan 200 miljoen dollar aanbieden. Andy Jassy volgt bij Amazon oprichter Jeff Bezos op als chief executive – Irak beschikt niet over de gepaste biotoop om grote buitenlandse investeerders te kunnen aantrekken of behouden. Dat heeft Abdul Jabbar, de Iraakse minister van olie, gezegd. Hij stelde daarbij dat bedrijven zoals British Petroleum (BP) of Lukoil zich uit Irak zou willen terugtrekken.

Het Chinese concern ChemChina wil met een beursgang van zijn Zwitserse dochter Syngenta een bedrag van ongeveer 10 miljard dollar ophalen. Syngenta, producent van bestrijdingsmiddelen voor de landbouw, zou wellicht een notering aan de beurs van Shanghai krijgen – In het Verenigd Koninkrijk heeft de raad van bestuur van de supermarktketen Morrisons een overnamebod van een consortium rond investeerder Fortress aanvaard. Met het overnamevoorstel is een bedrag van 6,3 miljard pond gemoeid – De Zweedse autobouwer Volvo Motor krijgt opnieuw een verkoop van 800.000 exemplaren per jaar in het vizier. Dat heeft Hakan Samuelsson, chief executive van Volvo, gezegd. Dit jaar is een verkoop van 770.000 wagens verwacht. Samuelsson zegt dat het merk zich snel herstelt van de coronacrisis, die de groeidoelstellingen van het bedrijf had afgeremd.

Luchtvaartmaatschappij Wizz Air heeft zijn chief executive Jozsef Varadi een bonus van 100 miljoen pond belooft indien erin lukt om de prijs van het aandeel van het bedrijf over een periode van vijf jaar van 48.25 pond op 120 pond te brengen. Dat heeft de maatschappij gemeld in een brief aan de aandeelhouders – Bij adviseur Deloitte dreigen meer dan vijfhonderd banen voor klerken te zullen worden geschrapt. De maatregel is het gevolg van plannen van Deloitte om het aantal administratieve functies te verminderen – De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce en het energieconcern Shell hebben een samenwerkingsakkoord gesloten rond de productie van biobrandstoffen. Bedoeling is om de biobrandstoffen te mengen met kerosine om de ecologische voetafdruk van de luchtvaart te verminderen. Momenteel is er een tekort aan biobrandstoffen.

De Belgische schoenenketen Bristol boekte het voorbije jaar een omzet van 146 miljoen euro. Dat betekende een daling met 20 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies liep van 2,5 miljoen euro naar 15,4 miljoen euro op. De groep heeft momenteel nog 240 winkels in België en Nederland – De Amerikaanse investeringsgroep Apollo Management Group neemt een belang van 24,9 procent in het fintechfonds Motive Partners, vier jaar geleden opgericht door Rob Heyvaert. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Winkelketen Lidl bouwt op de site Henrad in Herentals een nieuw distributiecentrum. Het nieuwe complex wordt het zesde magazijn van de keten in België en moet over drie jaar kunnen starten. Op termijn zouden in het nieuwe distributiecentrum 230 arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Lidl heeft nu 318 winkels in België en Luxemburg.