managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 6 juli 2021

Posted by managing21 on juli 6th, 2021

De Russische hoofdstad Moskou koopt geen nieuwe dieselbussen meer aan. Voortaan zullen alleen nog elektrische bussen worden aangekocht. Dat heeft Maksim Kiksutov, schepen voor transport van Moskou, gezegd. Hij voegde eraan toe dat er jaarlijks ook ongeveer tweehonderd laadstations voor elektrische wagens voor particulieren te zullen installeren. Moskou manifesteert zich momenteel al als een stad met een milieuvriendelijk openbaar transport. Eind dit jaar zullen in de Russische hoofdstad duizend elektrische bussen operationeel zijn. Het gebruik van de elektrische bussen heeft vorig jaar de uitstoot van 40.000 ton broeikasgassen vermeden. De uitbreiding van de elektrische vloot zal het volgende jaar nog eens een besparing van 86.000 ton per jaar opleveren. Ongeveer 20 procent van de Moskovieten verplaatst zich hoofdzakelijk met het openbaar vervoer.

De Chinese mededingingswaakhond blokkeert de plannen van Tencent voor een fusie van de grootste Chinese gameplatforms Huya en DouYu. Tencent zou onvoldoende garanties voor de marktconcurrentie hebben kunnen geven. Tencent heeft een belang van 37 procent in Huya en bezit meer dan een derde van DouYu – De Kroatische autobouwer Rimac neemt een belang van 55 procent in zijn Italiaanse sectorgenoot Bugatti, fabrikant van exclusieve sportwagens. Bugatti was tot nu toe een dochter van Volkswagen, dat de resterende 45 procent aandelen naar Porsche doorschuift – De journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) heeft Viktor Orban, de premier van Oostenrijk, op zijn lijst met vijanden van de persvrijheid geplaatst. Viktor Orban is de eerste leider van een lidstaat van de Europese Unie die in deze lijst wordt opgenomen.

Een satelliet van het European Space Agency heeft in de Chinese steenkoolregio rond de stad Taiyuan een groot methaanlek opgemerkt. Dat heeft analist Kayrros Sas gemeld. Het lek werd opgemerkt in de buurt van de stad Yangquan, 90 kilometer ten oosten van Taiyuan. Dat gebied omvat vierendertig steenkoolmijnen – Turkije exporteert zijn pantserwagen Vuran naar Kosovo. De Vuran is gebouwd door de Turkse bedrijven BMC Otomotiv en Aselsan en is ontworpen om in moeilijke klimatologische en geografische situaties te opereren – De Amerikaanse beursuitbater Intercontinental Exchange (ICE) zoekt een overnemer voor zijn belang van 9,85 procent in het effectenbedrijf Euroclear. De Amerikaanse beursuitbater is na de Franse effectenbeheerder Sicovam (15,9 procent) momenteel de grootste aandeelhouder van Euroclear.

Het milieubedrijf Renewi wil met de uitgifte van een duurzame obligatie bij particuliere beleggers in België en Luxemburg een bedrag van 125 miljoen euro ophalen. Met het opgehaalde geld wil Renewi onder meer bestaande schulden herfinancieren. Sinds twee jaar wordt Renewi volledig gefinancierd met groene leningen – Honderden bedrijven die door een aanval van de Russische hackersgroep Revil zijn getroffen, moeten een losgeld van 70 miljoen dollar betalen om weer toegang tot hun digitale data te krijgen. Revil zou misbruik gemaakt hebben van een lek bij het Amerikaanse informaticabedrijf Kaseya – De Nederlandse winkelketen Hema overweegt zijn activiteiten in Duitsland stop te zetten. Dat heeft de keten gemeld. Hema kondigde eerder ook al zijn vertrek uit de Verenigd Koninkrijk aan. In oktober zou een beslissing over de Duitse activiteiten vallen.

Er lijkt rond de Britse supermarktketen Morrisons een biedoorlog in wording. Fortress Investment Group heeft een bod van 6,3 miljard pond op Morrisons gedaan. Dat bod werd aanvaard. Ook Clayton Dubilier & Rice (CD&R) en Apollo Management zouden echter alsnog een bod overwegen – De Britse smartphonebank Revolut zou met een kapitaaloperatie een bedrag van 845 miljoen euro willen ophalen. Het geld zou afkomstig zijn van een groep investeerders rond het Vision Fund van het Japanse concern Softbank. De waarde van Revolut zou worden geraamd op een bedrag tussen 25 miljard euro en 33 miljard euro – In het Verenigd Koninkrijk hebben de topmannen van British Telecom (BT) en British Post (PT) een adviesraad opgericht die de Britse regering moet helpen om de introductie van elektrische wagens te versnellen.

Royal Park Investments, de restbank van Fortis, is nagenoeg volledig opgeruimd. De restbank heeft nog een kapitaal van 61.500 euro. De restbank werd twaalf jaar geleden opgericht om de toxische activiteiten van Fortis over te nemen. Aandeelhouders Ageas, BNP Paribas en de Belgische staat hebben hun inleg ruimschoots terugverdiend – Het chemiebedrijf Devan Chemicals uit Ronse wordt door het Duitse concern Pulcra overgenomen van investeerder Pentahold. Devon is ontwikkelaar van vlamvertragende coatings voor werkpakken en ontwikkelde een product dat de aanwezigheid van virussen op textiel kan verminderen – Jean-Paul Van Avermaet ontvangt voor zijn ontslag als chief executive van Bpost een vergoeding van 0,5 miljoen euro. Dat komt overeen met een basisloon van één jaar. Van Avermaet had gedreigd om Bpost voor de rechtbank te dagen.