managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 7 juli 2021

Posted by managing21 on juli 7th, 2021

De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft zijn designstudio in China verder uitgebouwd. De studio, gevestigd op de site van het Chinese technologiecentrum van het bedrijf in Shanghai, zal daarbij voortaan uitsluitend op elektrische en geconnecteerde wagens toespitsen. De activiteiten rond wagens met verbrandingsmotoren worden stopgezet. General Motors wil tegen midden volgend decennium de productie van auto’s met verbrandingsmotoren stopzetten en wil een grotere aanwezigheid uitbouwen in China, de grootste markt voor elektrische wagens in de wereld. General Motors wil midden dit decennium in China en de Verenigde Staten meer dan één miljoen elektrische elektrische voertuigen verkopen. De Chinese ontwerpstudio wordt in oppervlakte verdubbeld tot 5.000 vierkante meter. Er zullen ook aanwervingen volgen.

De Chinese microblogsite Weibo wordt mogelijk van de beurs gehaald. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Gewag wordt gemaakt van een waarde van minstens 20 miljard dollar. Weibo is vooral in handen van ondernemer Charles Chao (45 procent) en Alibaba (30 procent). Weibo ontkent echter intenties om zijn beursnotering te stoppen – De Britse online supermarkt Ocado realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 1,3 miljard pond. Dat was ruim 21 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon daarbij van 40,6 miljoen pond tot 23,6 miljoen pond worden teruggebracht – De Portugese onderneming Greenvolt, die elektriciteit opwekt op basis van biomassa, hoopt met een introductie op de beurs Euronext Lisbon een bedrag van 150 miljoen euro te kunnen ophalen. Greenvolt is onderdeel van de Portugese pulpfabrikant Altri.

De Britse supermarktgroep Sainsbury heeft een bedrag van 50 miljoen pond gereserveerd om een groep van zestig populaire producten goedkoper te maken. Daarmee wil Sainsbury de strijd tegen de Duitse prijsvechters Aldi en Lidl opvoeren. De omzet van Sainsbury liep het tweede kwartaal van dit jaar met 8,4 procent op – De Nederlandse verzekeraar NN Group neemt de activiteiten van MetLife in Polen en Griekenland over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 584 miljoen euro. NN Group zegt door de overname zijn positie in twee aantrekkelijke Europese groeimarkten te versterken – De Australische luchthaven Sydney Airport heeft een overnamebod van een consortium rond IFM Investors ontvangen. Met het voorstel zou een bedrag van 17 miljard dollar zijn gemoeid. Sydney Airport is momenteel nog in handen van de Australische overheid.

Grote Amerikaanse techbedrijven als Twitter, Facebook en Google dreigen hun dienstverlening in Hongkong te staken indien de lokale autoriteiten hun plannen voor een nieuwe wet rond gegevensbescherming doorvoeren. De bedrijven zouden door de wet verantwoordelijk worden voor berichten die door gebruikers worden geplaatst en niet door de overheid worden getolereerd – In het Verenigd Koninkrijk heeft verzekeraar Hiscox 18 miljoen pond uitbetaald als compensatie voor schade die 384 ondernemingen door de uitbraak van de coronapandemie hadden geleden. Hiscox had eerst geweigerd om de claims te betalen – De integratie van het Canadese Bombardier Transportation in de Franse transportgroep Alstom zal meer kosten dan aanvankelijk was voorzien. Dat heeft Alstom gewaarschuwd. De overname moet op termijn de marktpositie van Alstom verstevigen.

Het chemiebedrijf Ineos zal minstens 25 miljoen pond investeren in het nieuwe Britse fonds HydrogenOne Capital Growth. Dat heeft Ineos bevestigd. HydrogenOne wil een bedrag van 250 miljoen pond verzamelen voor investeringen in duurzame waterstof – Het Deense fintechbedrijf Pleo, dat vooral diensten voor kleinere ondernemingen aanbiedt, heeft bij de Amerikaanse investeerders Bain Capital Ventures en Thrive Capital een bedrag van 150 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt daarmee geraamd op 1,7 miljard dollar – Een experiment in IJsland rond werktijdverkorting is een groot succes gebleken. Bij het experiment kregen drieduizend werknemers een werkweek van vier dagen aangeboden, maar kregen ze toch een loon voor vijf dagen. Onder meer het welzijn en de gezondheid van de werknemers zou sterk zijn verbeterd.

De Waalse wapenfabrikant FN Herstal heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 269 miljoen euro. Dat betekende een daling met 25,5 procent tegenover het jaar voordien. Drie jaar geleden was er nog een recordomzet van 411 miljoen euro. De nettowinst daalde van 18,5 miljoen euro naar 10,3 miljoen euro – Het bedrijf Soudal, fabrikant van siliconen en lijmen, is in de buurt van zijn hoofdkwartier in Turnhout gestart met de bouw van een volautomatische fabriek. Met de investering is een bedrag gemoeid van 40 miljoen euro. De fabriek verdubbelt de Belgische productiecapaciteit van het bedrijf – Het bedrijf Mecar uit Seneffe, fabrikant van zware munitie, boekte tijdens het voorbije jaar een omzet van 11 miljoen euro, tegenover 55 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het verlies liep daarbij van 4 miljoen euro verder tot 18 miljoen euro op.