managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 8 juli 2021

Posted by managing21 on juli 8th, 2021

Het Amerikaanse spoorbedrijf Amtrak investeert 7,3 miljard dollar in de uitbouw van een nieuwe vloot treinen die in het noordoosten van de Verenigde Staten zullen worden ingezet. Het spoorbedrijf heeft daarvoor een contract gesloten met het bedrijf Siemens Mobility, dat in zijn vestiging in Sacramento (Californië) voor Amtrak 83 nieuwe treinen zal bouwen. Amtrak verwacht dat de investering meer dan anderhalf miljoen bijkomende reizigers per jaar zal kunnen aantrekken. De vloot zal gedeeltelijk bestaan uit hybride treinen, die gedeeltelijk door elektriciteit zullen worden aangedreven. De treinen worden onder meer ingezet op de Palmetto-lijn, die New York met Miami verbindt. Bill Flynn, chief executive van Amtrak, wijst er daarbij op dat het bedrijf een deel van zijn verouderende vloot wil vervangen. Sommige treinen van Amtrak zijn veertig tot vijftig jaar oud.

De Amerikaanse bioscoopgroep AMC Entertainment gaat voorlopig geen nieuwe aandelen uitgeven. Dat heeft Adam Aron, chief executive van AMC Entertainment, gemeld. Hij benadrukte dat met de aandeelhouders geen consensus over de kapitaaloperatie kon worden bereikt – Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell verhoogt zijn dividend. Dat heeft het bedrijf gemeld. Er zal nu 30 procent van de operationele winst aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. Eerder werd een niveau van 20 procent gehanteerd. De beslissing was mogelijk omdat Shell zijn schuldenlast voldoende heeft kunnen afbouwen – Het opslagbedrijf Shurgard breidt zijn aanwezigheid in Parijs verder uit. In het zuidwesten van de stad werd een site gekocht die ruimte biedt voor 750 opslagruimtes. Shurgard telt in de Parijse regio inmiddels veertig locaties. Nog eens vijf sites zitten in de pijplijn. 

De online moderetailer Spartoo heeft met een introductie op de beurs Euronext Parijs een bedrag van 27,3 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt daarbij geraamd op 118,7 miljoen euro. Spartoo is actief in dertig Europese landen. In totaal biedt het platform 700.000 artikelen van achtduizend merken aan – Het sociale mediaplatform Nextdoor neemt een notering aan de beurs van New York. Dat gebeurt door een fusie met investeerder Khosla Ventures Acquisition, dat al over een beursnotering beschikt. De waarde van Nextdoor wordt geraamd op 4,3 miljard dollar – Het technologieplatform Ubuntoo, dat oplossingen aanbiedt om milieuproblemen aan te pakken, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 3,3 miljoen dollar opgehaald. Ubuntoo, opgericht door de Belgische manager Peter Schelstraete, wil zijn activiteiten ook uitbreiden naar Europa.

In de Verenigde Staten heeft voormalig president Donald Trump klacht neergelegd tegen de sociale netwerken Facebook, Twitter en Google. Trump beticht de bedrijven van vooringenomenheid en zegt dat ze conservatieve stemmen onderdrukken. Hij eist dat zijn accounts snel worden hersteld. De bedrijven ontkennen zich aan ideologische discriminatie schuldig te maken – Yoghurtproducent Chobani neemt een notering aan de beurs van New York. De waarde van de onderneming, opgericht door de Turkse immigrant Hamdi Ulukaya, zou daarbij een waarde van meer dan 10 miljard dollar krijgen – Het Estse betaalbedrijf Wise heeft bij zijn introductie op de London Stock Exchange (LSE) een waarde van 8 miljard pond meegekregen. De onderneming biedt aan consumenten en bedrijven internationale geldtransfers en bankdiensten aan in meerdere valuta. 

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft beslist om het omstreden Jedi-contract, dat de computersystemen voor het Pentagon moest vernieuwen, te annuleren. Het contract was aan Microsoft toegewezen, maar die beslissing was door concurrent Amazon voor de rechter aangevochten – De autogroep Stellantis heeft beslist om een bedrag van 100 miljoen pond te investeren in de fabriek van zijn Engelse dochter Vauxhall in Ellesmere Port (Cheshire). De investering moet de fabriek toelaten over te stappen op de productie van elektrische personenauto’s en bestelwagens – Het beeldvormingsbedrijf Planet Labs neemt een notering aan de New York Stock Exchange (Nyse). De onderneming, gespecialiseerd in satellietbeelden, maakt daarbij gebruik van een fusie met investeerder DMY Technology, die al over een beursnotering beschikt. 

De Belgische reder Euronav heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Zuid-Koreaanse scheepswerf Hyundai Heavy Industries. De collaboratie moet de marktintroductie versnellen van olietankers die ook ammoniak als brandstof kunnen gebruiken. Hyundai bouwt voor Euronav drie ammoniaktankers voor een bedrag van 199 miljoen dollar – Het modefonds Clcc van de redersgroep Cigrang heeft zijn kapitaal met een bedrag van 13 miljoen euro verhoogd. De bijkomende middelen moeten de reserves van het modefonds verder aanvullen. Daarbij wordt verwezen naar de impact van de coronacrisis op de modewereld – De vastgoedgroep Xior, gespecialiseerd in huisvesting voor studenten, voert exclusieve gesprekken over de overname van het Spaanse vastgoedfonds Student Properties Spain (SPS). Het Spaanse fonds heeft een waarde van 17 miljoen euro.