managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 9 juli 2021

Posted by managing21 on juli 9th, 2021

De Britse horlogeketen Watches of Switzerland breidt zijn activiteiten uit naar de Europese Unie. Bedoeling is dat de groep op de Europese markt een aantal overnames zou doen. Tegelijkertijd zijn er plannen om in een aantal Europese landen boetieks te openen. Watches of Switzerland is in het Verenigd Koninkrijk de grootste verkoper van horloges. De retailer spitste zijn activiteiten tot nu toe op zijn thuismarkt en de Verenigde Staten. Het bedrijf zegt dat het Europese continent een belangrijk groeipotentieel heeft. De Europese Unie zou daarbij in de omzet van de groep een aandeel tussen 5 procent en 8 procent moeten kunnen opbouwen. De rest van de inkomsten zou op ongeveer gelijke mate uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten moeten komen. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 905,1 miljoen pond. Dat was 13 procent meer dan het jaar voordien.

De Amerikaanse department store Bloomingdale, verkoper van luxeproducten, lanceert onder de naam Bloomie’s een nieuwe formule. Daarbij wordt gemikt op onder meer een kleiner winkeloppervlak met een grote focus op mode. De eerste winkel van Bloomie’s heeft zijn deuren geopend in de stad Fairfax (Virginia) – Het Chinese bedrijf LinkDoc, aanbieder van oplossingen voor het beheer van medische data, zet zijn plannen voor een introductie op de beurs van New York voorlopig stop. Het bedrijf had gehoopt met zijn beursgang een bedrag van 211 miljoen dollar op te halen – De Nederlandse smartphonebank Bunq, opgericht door Ali Niknam, heeft bij de Amerikaanse investeerder Pollen Street Capital een bedrag van 193 miljoen euro aan nieuw kapitaal opgehaald. Dat geld zal gebruikt worden voor de overname van de Ierse kredietverstrekker Capitalflow.

Maaltijdbesteller Deliveroo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar voor 1,8 miljard pond bestellingen uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 76 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden in totaal 78 miljoen orders geregistreerd. Dat was 88 procent meer dan het tweede kwartaal vorig jaar – De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer heeft zijn eerste vliegtuig geleverd dat in samenwerking met autoconstructeur Porsche werd gefabriceerd. In die samenwerking wordt een zakenvliegtuig Phenom 300 van Embraer in één pakket met een Porsche 911 Turbo S geleverd – De Duitse groep Knorr-Bremse, fabrikant van remsystemen, is niet langer geïnteresseerd in de overname van zijn sectorgenoot Hella. Knorr-Bremse zou niet bereid zijn de vraagprijs van 4 miljard euro te betalen. Hella is een ontwikkelaar van autoverlichting en radars voor rijhulpsystemen.

De Europese Commissie heeft de Duitse autobouwers Volkswagen, Porsche en BMW een gezamenlijke boete opgelegd van 875 miljoen euro opgelegd. De constructeurs bleken prijsafspraken te hebben gemaakt rond de ontwikkeling van technologie om de uitstoot van nieuwe dieselwagens binnen de wettelijke norm te krijgen – Het olieconcern Shell verkoopt zijn belang van 37,5 procent in de raffinaderij PCK Schwedt in de Duitse deelstaat Brandenburg aan de groep Alcmene. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De raffinaderij verwerkt ongeveer 220.000 vaten olie per dag – Het recyclagebedrijf Renewi heeft bij beleggers in België en Luxemburg met een kapitaalronde een bedrag van 125 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt voor de herfinanciering van een aantal kredieten.

De autogroep Stellantis zal tot het midden van dit decennium 30 miljard euro investeren in de ontwikkeling van elektrische wagens en nieuwe technologieën. Daarbij wil de groep, die veertien merken omvat, in de Verenigde Staten en Europa 55 elektrische modellen lanceren – In de Verenigde Staten klagen 37 procureurs-generaal het technologiebedrijf Google aan wegens een vermeende verstoring van de concurrentie. Het bedrijf zou in zijn Play Store voorkeur geven aan eigen programma’s. Dat zou volgens de klacht een impact hebben op de keuze en de prijs – De Amerikaanse kledingfabrikant Levi Strauss boekte het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,3 miljard dollar. Dat was 156 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde een winst van 65 miljoen dollar, tegenover een verlies van 364 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar.

Het materialenbedrijf Umicore heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Franse energiegroep Engie. Door de collaboratie kan de nieuwe kathodefabriek van Umicore in de Poolse stad Nysa met hernieuwbare elektriciteit worden bevoorraad – Investeerder Dovesco, in handen van de familiale groep De Clerck, neemt een belang van 75 procent in de bandengroep Q Team. De resterende aandelen blijven in handen van de familie Lambrecht. Q Team herbergt de bandenfabrikanten VP Pneus, Lambrecht Banden en Vandekerckhove (VDK) – De online apotheek Newpharma wordt volledig overgenomen door de groep Colruyt. Dat heeft Colruyt gemeld. Bijna vier geleden had Colruyt al een belang van 65 procent in Newpharma genomen. Nu is ook de resterende belang van 35 procent bij het management van Newpharma opgekocht.