managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 10 juli 2021

Posted by managing21 on juli 10th, 2021

De Britse gratis krant Evening Standard, die vooral mikt op forenzen en werknemers in het centrum van Londen, heeft zijn voorbije boekjaar, dat eind september werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 44 miljoen pond. Dat betekende een daling met 31 procent tegenover het jaar voordien. Door de lockdowns van de coronacrisis heeft de Evening Standard een belangrijk deel van zijn doelpubliek verloren. De meeste pendelaars schakelden immer over op thuiswerk. Daardoor haakten ook vele adverteerders af. De oplage werd gehalveerd tot ruim 400.000 kranten. De krant leed het voorbije jaar uiteindelijk een verlies van 17,1 miljoen pond, tegenover een negatief resultaat van 13,6 miljoen pond het jaar voordien. De voorbije drie jaar heeft de Evening Standard, gecontroleerd door ondernemer Evgeny Lededev, al een verlies van 40 miljoen pond opgestapeld.

Het Amerikaanse cloudbedrijf Netskope heeft met een kapitaalronde een bedrag van 300 miljoen dollar opgehaald. Door de operatie wordt de waarde van Netskope, negen jaar geleden opgericht door Sanjay Beri, op 7,5 miljard dollar geraamd. Netskope helpt bedrijven bij de bescherming van digitale data – De Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International heeft een overnamebod van 1,05 miljard pond gedaan op de Britse onderneming Vectura, fabrikant van inhalatie-geneesmiddelen tegen longaandoeningen. Philip Morris overtreft een eerder bod van investeerder Carlyle Group – Retailer Ahold Delhaize mag in Nederland achtendertig supermarkten en een reeks andere activa van de groep Deen Supermarkten overnemen. Dat heeft de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt beslist. Deen besloot in februari van dit jaar tachtig winkels van de hand te doen.

Het Amerikaanse bedrijf Circle, ontwikkelaar van betaalinfrastructuur voor cryptomunten, neemt een notering aan de beurs van New York. Dat gebeurt door een fusie met Concord Acquisition, een bedrijf van bankier Bob Diamond dat al een over een beursnotering beschikt. De waarde van Circle wordt nu geraamd op 4,5 miljard dollar – Bij de Amerikaanse autobouwer Nikola hebben de aandeelhouders geweigerd het compensatiepakket voor het management goed te keuren. Onder meer was er verzet tegen een vergoeding van 159,2 miljoen dollar voor oprichter en voormalig voorzitter Trevor Milton – Het Amerikaanse bedrijf Marvel, onderdeel van de groep Disney, lanceert zijn nieuwe bioscoopfilm Black Widow. De productie, met Scarlett Johansson in de hoofdrol, wordt tegelijkertijd in de bioscoopzalen en op het streamingplatform Disney Plus uitgebracht.

Het Duitse chemieconcern Basf en diens partner Clayton Dubilier & Rice (CD&R) verkopen hun gezamenlijk belang in het Amerikaanse chemiebedrijf Solenis, aan de Amerikaanse investeerder Platinum Equity. Solenis produceert vooral chemicaliën voor waterbehandelingen – De Nederlandse groep Beter Bed heeft de verkoop van de Zweedse activiteiten van dochter Sängjätten afgerond. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De verkoop kadert in de strategie van Beter Bed om zijn structuur te vereenvoudigen en zich op zijn activiteiten in de Benelux te focussen – De combinatie Pfizer-Biontech wil in augustus in de Verenigde Staten een noodtoestemming aanvragen voor de toediening van een derde boosterdosis van zijn coronavaccin. Uit voorlopige gegevens blijkt dat een derde injectie de bescherming tegen het virus sterk verhoogt. 

De Amerikaanse bank Wells Fargo stopt zijn activiteiten rond persoonlijke kredietverstrekking. De bank wil zich focussen op kredietkaarten en andere vormen van leningen. Wells Fargo zag zich door een eerdere beslissing van de Federal Reserve verplicht om in zijn producten en diensten te snoeien – De Japanse onderneming Fujifilm investeert de volgende drie jaar 11 miljard dollar in de de ontwikkeling van farmaceutische componenten en materialen voor chipproductie. Dat heeft Teiichi Goto, de nieuwe chief executive van Fujifilm, gezegd. Gogo wil die twee divisies in het centrum van de bedrijfsactiviteiten plaatsen – De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft met de uitgifte van obligaties een bedrag van 1 miljard euro opgehaald. De bijkomende middelen moeten de liquiditeit van het Duitse concern versterken en onder meer de ontvangen staatssteun terug te betalen. 

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M heeft van de provincie Antwerpen vorig jaar nog een vergunning gekregen voor de lozing van grondwater van zijn site in Zwijndrecht dat met Pfos is vervuild. Dat is uit een aantal documenten gebleken. Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, moet daarentegen zijn grondwater nagenoeg volledig zuiveren – De groep D’Ieteren verwerft een belang van 40 procent in TVS Parts, fabrikant van onderdelen voor heftrucks en onderdeel van de TVH Group. De waarde van TVS Parts, gevestigd in Waregem, wordt geraamd op 3,65 miljard euro – In Frankrijk heeft een rechtbank het protest van omwonenden tegen de bouw van een fabriek van de Belgische frietproducent Clarebout in de Grand Port Maritime de Dunkerque afgewezen. De fabriek zou een investering vergen van 140 miljoen vergen en 320 banen creëren.