managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 11 juli 2021

Posted by managing21 on juli 11th, 2021

Tijdens de eerste helft van dit jaar werden bij het vrachtverkeer tussen China en Europa 7.377 treinen ingezet. Dat vertegenwoordigde een stijging met 43 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de China State Railway Group. In totaal werden daarbij ongeveer 707.000 containers vervoerd. Dat betekende een toename met 52 procent tegenover de eerste zes maanden vorig jaar. In het rapport wordt opgemerkt dat de vrachttreinen, die tien jaar geleden voor de eerste keer werden ingezet, in Europa 168 steden in drieëntwintig verschillende landen hebben bereikt. Tijdens die periode werden in totaal meer dan veertigduizend treinen ingezet. Vorig jaar werden in totaal 12.406 reizen geregistreerd. Dat was 50 procent meer dan het jaar voordien. De Chinese spoorwegmaatschappij wijst er in een commentaar nog op dat de vrachttreinen vorig jaar tijdens de coronapandemie een cruciale rol hebben ingenomen in de stabilisatie van de internationale logistieke keten.

De Duitse luchthavenuitbater Fraport heeft het voorbije jaar een compensatie van ongeveer 160 miljoen euro ontvangen op Frankfurt Airport tijdens de coronacrisis open te houden. De compensaties komen van de Duitse federale overheid en de deelstaat Hessen – Het bedrijf OnePlan, ontwikkelaar van toepassingen voor de organisatie van evenementen, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 3,8 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende middelen moeten OnePlan helpen om zijn activiteiten bij de heropleving van de sector na de coronacrisis op te voeren – In de landen die aan het Europees voetbalkampioenschap hebben deelgenomen, werden in totaal meer dan 250 miljoen pond aan weddenschappen geplaatst. Dat bedrag ligt hoger dan de activiteit die bij de voorbije World Cup kon worden opgemerkt. Dat zegt het Entain, het voormalige GVC Holdings.

De Schotse olieproducent Cairn Energy heeft op bezittingen van de Indiase staat in Parijs beslag laten leggen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gemeld. De ingreep kadert in een fiscaal dispuut tussen Cairn Energy en de regering van de Indiase premier Narendra Modi – In Bangladesh heeft de politie acht personen gearresteerd voor een mogelijke verantwoordelijkheid bij een brand in de fabriek van Hashem Foods in Rupganj, net buiten de hoofdstad Dhaka. Bij de brand kwamen minstens vijftig mensen om het leven. Het Bengaalse gerecht wil de betrokkenen wegens moord vervolgen – Investeerder Endless heeft het juwelenmerk Fennell verkocht aan TF Topco. Het merk komt daardoor opnieuw in handen van zijn oprichter. TP Topco wordt immers gecontroleerd door ontwerper Theo Fennell (69) en Neal Sussman, Managing director van het juwelenmerk.

Netflix heeft N’Jeri Eaton aangetrokken als hoofd van zijn nieuwe divisie podcasts. Eaton werkte voordien onder meer voor Apple en National Public Radio (NPR). Zij moet helpen om de positie van Netflix op de podcastmarkt te versterken – De Duitse autogroep Volkswagen heeft het contract met chief executive Herbert Diess voor een periode van twee jaar verlengd. Diess (62) zal hierdoor minstens tot het midden van dit decennium het concern blijven leiden. Onder meer de vakbonden hadden in het verleden twijfels geuit over de verlenging van het contract – De Suez Canal Authority heeft het containerschip Ever Given, eigendom van de Japanse groep Shoei Kisen Kaisha, vrijgegeven. Opgemerkt wordt dat er een vergelijk is gevonden voor de compensaties van de schade die het schip aan de infrastructuur van het Suezkanaal heeft veroorzaakt.

Het olieconcern Shell heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met T-Systems International, de zakelijke divisie van Deutsche Telekom, voor de introductie van innovatieve technologieën. De samenwerking moet onder meer de digitale transformatie van Shell versnellen, maar ook de operaties bij T-Systems duurzamer maken – In Brazilië zou 54 procent van de bevolking de afzetting van president Jair Bolsonaro ondersteunen. Dat blijkt uit een enquête van het bureau Datafolha. Onder meer de manier waarop Bolsonaro de coronacrisis heeft aangepakt, wordt door vele Brazilianen bekritiseerd – De Finse netwerkoperator Nokia heeft de Chinese smartphonefabrikant Oppo in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en India voor de rechter gedaagd. Oppo zou patenten van Nokia hebben overtreden. Patenten leverden Nokia vorig jaar 1,5 miljard euro inkomsten op. 

Peter Baert, oprichter van de audiostudio Raygun, heeft de muziek geschreven voor de bioscoopfilm The Water Man. De productie is de eerste opdracht die Baert voor Hollywood heeft gekregen. Raygun werd gelanceerd als een audiostudio voor reclamespots – Investeerder Gimv heeft zijn belang van 70 procent in allesversnijder Summa uit Gistel verkocht aan Ergon Capital. Financiële details werden niet meegedeeld. Gimv nam vijf jaar geleden een meerderheidsbelang in Summa, dat ook vestigingen heeft in het Verenigd koninkrijk en de Verenigde Staten – Het Franse conglomeraat Lagardère investeert een bedrag van 25 miljoen euro in zijn divisie Travel Retail Belgium, die winkels op de luchthavens van Zaventem en Charleroi uitbaat en ook een reeks Belgische pralinewinkels, onder meer in het treinstation Brussel-Zuid, in bezit heeft.