managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 12 juli 2021

Posted by managing21 on juli 12th, 2021

Op Cape Canaveral heeft het databedrijf Umbra zijn eerste commerciële satelliet met aan boord een Synthetic Aperture Radar (SAR) gelanceerd. Dat lancering gebeurde met een draagraket Falcon 9 van Arianespace. De radar laat toe om in alle omstandigheden aardobservaties uit te voeren. Daarbij vormen wolken, rook of totale duisternis geen enkele hindernis meer. Bovendien wordt een resolutie tot op 10 inches gegarandeerd. Umbra wijst erop dat deze specificaties tot nu toe voorbehouden waren voor de grootste militaire machten. Voortaan zullen volgens het bedrijf echter ook onderzoekers en bedrijven toegang tot deze data kunnen krijgen. Umbra maakt daarbij gebruik van het platform Canopy, waar klanten aan de apparatuur zelf de nodige instructies kunnen geven. Umbra zegt dat een brede waaier activiteiten door Canopy kunnen worden ondersteund. 

In Ierland moet de regering subsidies of andere tegemoetkomingen voorzien voor gezinnen in afgelegen gebieden die niet voor een normale breedbandverbinding in aanmerking komen. Die tussenkomst moet hen de kans bieden op satellietdiensten beroep te doen. Dat zegt Rory Fitzpatrick, hoofd van het Ierse National Space Centre – Het zoekalgoritme van YouTube leidt gebruikers naar videomateriaal dat inbreuken pleegt tegen de richtlijnen die het platform zelf hanteert. Dat blijkt uit een rapport van het softwarebedrijf Mozilla. Het probleem blijkt nog groter in regio’s buiten het Engelse taalgebied – Het Verenigd Koninkrijk zal voor de brexit uiteindelijk een kost van 40 miljard pond moeten betalen. Dat is 2 miljard pond meer dan de Britse overheid had ingecalculeerd. In de eerste vijf jaar zal volgens ramingen een bedrag van 18 miljard pond worden betaald.

De Verenigde Staten hebben opnieuw dertig bedrijven, waaronder veertien ondernemingen uit China, op de zwarte lijst geplaatst. De betrokken entiteiten zouden de mensenrechten schenden. Het is voor Amerikaanse ondernemingen niet langer toegelaten om met de geviseerde groepen handel te drijven – In Brazilië is Pro-Música Brasil, vertegenwoordiger van de muzieksector, naar eigen zeggen in geslaagd meer dan 65 illegale streamingdiensten offline te helen. Tien websites werden volledig ontmanteld, terwijl twintig andere platformen illegale diensten hebben verwijderd – Het Amerikaanse bedrijf Angi, aanbieder van klusdiensten, lanceert een nieuwe service die het voor klanten gemakkelijker moet maken een specialist te bereiken. Dat heeft Oisin Hanrahan, chief executive van Angi, gezegd. Angi moet volgens hem even gemakkelijk worden als winkelen bij Amazon.

De investeerders Athene Holding en Apollo Global Management hebben samen een belang van 15 procent genomen in de Australische financiële dienstverlener Challenger. De investeerders hebben in Challenger nu een aandeel van 18 procent, dat ongeveer 540 miljoen dollar waard is – De Boring Company van Elon Musk heeft met het gemeentebestuur van Fort Lauderdale, een stad in de Amerikaanse Florida, een akkoord gesloten voor de bouw van een tunnel, de Las Olas Loop, die de verkeerscongestie moet helpen bestrijden. De tunnel moet het stadscentrum met het strand verbinden – De Franse energiegroep Electricité de France (EdF) heeft met het Engels-Nederlandse Shell een akkoord gesloten om in de Verenigde Staten, tien tot twintig mijl buiten de kust van New Jersey, een nieuw windturbinepark met een vermogen van 1,5 gigawatt te bouwen.

De Franse telecomsector heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 4,16 miljard euro. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Franse telecomautoriteit Arcep. De omzet uit mobiele diensten nam met 1,9 procent toe toe 3,46 miljard dollar – Radisson Hotel Group opent in Marokko zeven nieuwe hotels. Daardoor zal het concern in Marokko binnenkort meer dan 1.600 kamers, verdeeld over tien hotels, ter beschikking hebben. Tegen midden dit decennium wil Radisson in het land vijftien hotels operationeel hebben – De Franse batterijfabrikant Verkor heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 100 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen onder meer worden ingezet voor de bouw van het Verkor Innovation Centre (VIC), dat in Grenoble wordt ingeplant en volgend jaar operationeel moet zijn.

De Belgische marsepeinfabrikant Massapain Sleeubus wil de producten van zijn merk Louis d’Anvers binnenkort ook in het buitenland aan de man brengen. Dat heeft Bart Peelmans, topman van Louis d’Anvers, bevestigd. Het bedrijf werd bijna honderd jaar geleden door Louis Sleeubus opgericht – Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden in de haven van Antwerpen 120 miljoen ton goederen overgeslagen. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De trafieken zitten daarmee opnieuw op het niveau van twee jaar geleden – Garvis, een spinoff van de Universiteit Antwerpen, heeft een algoritme ontwikkeld dat bedrijven op basis van artificiële intelligentie toelaat een efficiënte planning aanbiedt. Het algoritme werd ontwikkeld door Serge Demeyer, professor informatica aan de Universiteit Antwerpen.