managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 13 juli 2021

Posted by managing21 on juli 13th, 2021

Fotograaf Integral Images heeft bij de rechtbank van Californië klacht neergelegd tegen zangeres Dua Lipa. De klacht heeft betrekking op een foto die de zangeres van zichzelf op Instagram zou hebben gepubliceerd. De foto zou begin februari twee jaar geleden door de paparazzo zijn genomen terwijl Dua Lipa in een luchthaven in de rij op een controle stond te wachten. Enkele dagen later zou de zangeres de foto op Instagram hebben geplaatst. Integral Images voert aan dat Dua Lipa door het gebruik van het materiaal commerciële voordelen, in de vorm van merchandising of inkomsten uit reclame, zou hebben gerealiseerd. Dua Lipa is de volgende beroemdheid die door paparazzi wordt aangeklaagd wegens het illegale gebruik van fotomateriaal. Onder meer Justin Bieber, Ariana Grande, Jessica Simpson en Kate Perry waren eerder al het mikpunt van klachten.

In verschillende steden op Cuba zijn protesten uitgebroken tegen onder meer de malaise in de nationale economie. Onder meer het aftreden van president Miguel Díaz-Canel werd geëist. Dergelijke grootschalige demonstraties zijn in het communistische Cuba erg ongebruikelijk. De actievoerders genieten de steun van de Verenigde Staten – De Chinese bedrijven Douyu en Huya, aanbieder van livestreams van games, schrappen hun beursplannen. Dat heeft Huya bevestigd. De plannen botsten op een verzet van de Chinese toezichthouders – Bij de Europese Commissie is door acht Europese consumentenorganisaties klacht neergelegd tegen het platform WhatsApp. De organisaties viseren de nieuwe gebruiksvoorwaarden van het platform. WhatsApp zou zijn gebruikers onder grote druk zetten om zijn nieuwe gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te accepteren.

De regering van Zuid-Afrika heeft besloten om het verbod op de verkoop van alcohol tot de laatste week van juli te verlengen. De Zuid-Afrikaanse overheid had het verbod ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de avondklok blijft van kracht – De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is op zoek naar tweeduizend piloten om zijn nieuwe Boeing 737 Max jets te bemannen. De maatschappij wil de nieuwe piloten trainen om de zomer van volgend jaar te kunnen inzetten. Ryanair rekent daarbij op een sterke groei van het toerisme – Het Amerikaanse bedrijf Weber-Stephen Products, fabrikant van barbecues, zou nog dit jaar een notering aan de beurs van New York nastreven. Het bedrijf, in handen van BQT Capital Partners en Byron Trott, zou daarbij streven naar een waardering tussen 4 miljard dollar en 6 miljard dollar. 

In het Verenigd Koninkrijk overweegt de groep Rothermere een overnamebod te lanceren op uitgeverij Daily Mail and General Trust (DMGT). Indien het bod lukt, zou de uitgever van de Londense beurs worden gehaald. Rothermere heeft al een belang van 30 procent in de uitgever – Het Chinese bedrijf ByteDance borg eind maart zijn plannen voor een notering aan de beurs van New York of Hongkong definitief op. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. ByteDance gaf daarbij gevolg aan de hints van de Chinese toezichthouder om mogelijke repercussies te ontlopen – Een spelcassette van het klassieke videogame Super Mario 64 van Nintendo uit 1996 is op een veiling van het huis Heritage Auctions voor een recordbedrag van 1,56 miljoen dollar verkocht. Het is de eerste keer dat voor een dergelijk product meer dan 1 miljoen dollar wordt geboden.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM wil 4 miljard euro Franse staatssteun gebruiken om zijn vloot uit te breiden. Het bedrijf onderhandelt daarbij over de aankoop van 160 vliegtuigen met de constructeurs Boeing en Airbus. Frankrijk heeft inmiddels een belang van 30 procent in de groep – De winkelketen Nordstrom, verkoper van luxekleding, heeft een samenwerking opgezet met het online platform Asos. Met die strategie hoopt Nordstrom vooral bij het jongere publiek meer klanten te kunnen recruteren. Nordstrom heeft een minderheidsbelang in Asos genomen – Het Duitse farmabedrijf Biontech heeft tien miljoen vaccins verkocht aan Taiwan. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 350 miljoen dollar. Over de transactie wordt al maanden onderhandeld. China probeerde een overeenkomst echter te bemoeilijken.

Het bedrijf Deceuninck heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 404 miljoen euro. Dat betekende een toename met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteerde van de bloei van de bouwmarkt en renovatiesector – Ondernemer Marc Coucke verkoopt het farmabedrijf Ceres Pharma aan het Franse investeringsfonds Naxicap Partners. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Ceres Pharma, vier jaar geleden opgericht, wordt beschouwd als de opvolger van Omega Pharma, dat Coucke eerder verkocht aan het Amerikaanse Perrigo – Julien Compère wordt chief executive van de Waalse wapenfabrikant FN Herstal. Compère was voordien topman van het Luikse academische ziekenhuis en wordt bij FN Herstal de opvolger van Philippe Claessens, die de wapenfabrikant twaalf jaar heeft geleid.