managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 14 juli 2021

Posted by managing21 on juli 14th, 2021

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines en diens partner Mesa Airlines hebben een akkoord gesloten met de Zweedse vliegtuigbouwer Heart Aerospace. In het contract is voorzien dat Heart aan de twee maatschappijen honderd kleine elektrische vliegtuigen mag leveren. United Airlines zegt daarbij te verwachten dat de luchtvaart op regionale bestemmingen voor elektrische vliegtuigen een belangrijke markt kan worden. Gewag wordt gemaakt van onder meer vluchten tussen O’Hare International Airport en Purdue University Airport en tussen San Francisco International Airport en Modesto City-County Airport. De vliegtuigen zouden volgens United Airlines over vijf jaar hun debuut op de markt kunnen maken. United Airlines en Mesa kondigden eerder ook al aan bij Archer Aviation tweehonderd elektrische luchttaxi’s te zullen kopen.

Het Japanse autoconcern Mitsubishi is in Duitsland veroordeeld wegens zijn aandeel in de fraude met emissiecijfers. Een rechtbank in Duitsland bepaalde dat de autobouwer een boete van 25 miljoen euro diende te betalen. Mitsubishi betwist de feiten niet, maar zegt ook nooit geprobeerd te hebben te frauderen – Het Amerikaanse concern Pepsi, fabrikant van snacks en dranken, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 19,2 miljard dollar, tegenover 16 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,6 miljard dollar naar 2,4 miljard dollar – De Duitse onderneming HelloFresh, bezorger van maaltijdboxen, neemt zijn Australische sectorgenoot Youfoodz over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 80 miljoen euro. De transactie kadert in de ambitie van HelloFresh om een mondiaal marktleider te worden.

Vliegtuigbouwer Boeing zal dit jaar minder exemplaren van het type 787 Dreamliner leveren dan oorspronkelijk was verhoopt. Het opsporen en herstellen van een aantal productiefouten zouden het leveringstempo halveren. Boeing had eerder gehoopt dit jaar honderd Dreamliners te kunnen leveren – Het Amerikaanse chipconcern Broadcom voert gesprekken voor de overname van het softwarebedrijf SAS Institute. Met de transactie zou een bedrag tussen 15 miljard dollar en 20 miljard dollar zijn gemoeid. Broadcom wil door de overname zijn divisie zakelijke software verder versterken – De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 15,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 15,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 2,25 miljard dollar naar 5,35 miljard dollar.

De Chinese online handelaar Alibaba wil samen met een andere Chinese onderneming een bod uitbrengen op de groep Unisplendour, ontwikkelaar van cloudinfrastructuur. Het bod zou kunnen oplopen tot 7,7 miljard dollar. Unisplendour is voor 46,45 procent in handen van het Chinese chipconcern Tsinghua Unigroup – De Britse miljardair Richard Branson heeft met het ruimteschip VVS Unity van Virgin Galactic een succesvolle testvlucht naar de ruimte gemaakt. De vlucht duurde ongeveer een uur en bracht Branson en drie andere astronauten tot de rand van de dampkring op een hoogte van 80 kilometer – De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 31,4 miljard dollar, tegenover 33,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 4,7 miljard dollar naar 12 miljard dollar.

De Indiase online marktplaats Flipkart heeft met een nieuwe investeringsronde een bedrag van 3,6 miljard dollar opgehaald. De totale waarde van de onderneming wordt daardoor geraamd op 37,6 miljard dollar. Flipkart werkt samen met meer dan 300.000 verkopers en heeft ruim 350 miljoen klanten – Om nieuwe werknemers te kunnen aantrekken wil de Amerikaanse restaurantketen McDonald’s een aantal bijkomende voordelen aanbieden. Naast een loonsverhoging wordt ook gewag gemaakt van betaald verlof en een bijdrage in de studiekosten van de kinderen. Vele Amerikaanse bedrijven worstelen met wervingsproblemen – Het Amerikaanse technologiebedrijf Google moet in Frankrijk een boete van 500 miljoen euro betalen. Opgemerkt wordt dat het Amerikaanse bedrijf zijn afspraken met de Franse nieuwsuitgevers niet is nagekomen. Google zegt te goeder trouw te handelen. 

Het postbedrijf Bpost heeft Dirk Tirez tot chief executive benoemd. Tirez vervulde die functie in praktijk al sinds het ontslag van Jean-Paul Van Avermaet, die verwikkeld was geraakt bij een onderzoek dat bij zijn vorige werkgever G4S naar kartelafspraken werd opgezet – Het chemieconcern Tessenderlo Group heeft een aanvraag ingediend om op zijn site een gascentrale van 900 megawatt te bouwen. De installatie zou daarmee de grootste gascentrale van België worden. Met het project is een investering van meer dan 500 miljoen euro gemoeid – Het bedrijf Novy uit Kuurne, fabrikant van dampkappen en kookplaten, wordt overgenomen door de Amerikaanse groep Middleby, die al een reeks merken met aanverwante activiteiten in portefeuille heeft. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 200 miljoen euro zijn gemoeid.