managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 15 juli 2021

Posted by managing21 on juli 15th, 2021

Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn visserijsector uitverkocht in de onderhandelingen over de samenwerking met de Europese Unie na de Brexit. Dat heeft Barrie Deas, chief executive van de Britse National Federation of Fishermen Organisations, gezegd. Deas zegt dan ook met aandrang de Britse regering te vragen meer inspanningen voor de sector te doen wanneer de huidige aanpassingsperiode over vijf jaar afloopt. De nationale visserij was één van de speerpunten van de strategie die de voorstanders van de Brexit hanteerden om de Britse bevolking ertoe te brengen om een scheiding met de Europese Unie te ondersteunen. Daarbij was gezegd dat de Brexit het land zou toelaten om de nationale visserijwateren opnieuw in eigen handen te krijgen. Van die beloftes is volgens Deas uiteindelijk niets in huis gekomen. Er zijn volgens hem amper verbeteringen doorgevoerd.

De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 18,1 miljard dollar, tegenover 17,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 653 miljoen dollar naar 4,7 miljard dollar – De Amerikaanse basketter LeBron James spreekt met meerdere bedrijven over de verkoop van zijn entertainmentbedrijf Springhill. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. James zou onder meer gesprekken zijn gestart met het sportmerk Nike. De onderneming zou een waarde hebben van 750 miljoen dollar – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 7,1 miljard dollar, tegenover 12,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van ruim 1,4 miljard dollar twee jaar geleden naar 652 miljoen dollar. 

Het Amerikaanse technologieconcern Apple aan zijn leveranciers hebben gevraagd om van de volgende generatie iPhones ongeveer 90 miljoen exemplaren te produceren. Dat zou ongeveer 20 procent meer zijn dan normaal, dankzij het einde van de coronapandemie en het verdwijnen van het Chinese bedrijf Huawei als concurrent – De Italiaanse stickeruitgeverij Panini voert fusiegesprekken met Slam Corporation, een onderneming die over een notering aan de technologiebeurs Nasdaq beschikt. Panini zou door de operatie een waarde van 3 miljard dollar kunnen krijgen – De Japanse financiële groep Sumitomo Mitsui neemt een belang van ongeveer 5 procent in het Amerikaanse beurshuis Jefferies. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 380 miljoen dollar. De ondermaatse groei in eigen land dwingt Sumitomo Mitsui meer geld in buitenlandse expansie te investeren.

De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van meer dan 4,8 miljard dollar. Dat was 32 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,2 miljard dollar naar bijna 1,4 miljard dollar – Het Braziliaanse Raízen, een joint-venture van Royal Dutch Shell en Cosan, wil met zijn introductie op de beurs een bedrag van ongeveer 6 miljard real (2 miljard euro) ophalen. Eerder was gerekend op een bedrag van 13 miljard real. Raizen is onder meer producent van ethanol, maar is ook uitbater van benzinestations – De Amerikaanse bank Citigroup boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 17,5 miljard dollar. Dat is 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van ruim 1 miljard dollar naar 6,2 miljard dollar.

Investeerder Bridgepoint wil met een introductie op de beurs van Londen een bedrag van 907 miljoen pond ophalen. Dat betekent een verdubbeling tegenover de ambities die bij de aankondiging van de operatie vorige maand naar voor werden geschoven – De online tweedehandswinkel eBay heeft zijn belang in de Noorse digitale marktplaats Adevinta van 44 procent tot 33 procent teruggebracht. Het belang werd verkocht aan Permira. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,25 miljard dollar. De operatie moet de bedrijven toelaten hun onderscheiden reclamedivisies samen te voegen – De Chinese provincie Sichuan heeft energiebedrijven opgedragen de leveringen aan 26 cryptomijnen stop te zetten. De leveringen gebeurden vooral op basis van waterkracht. Een aantal getroffen mijnbedrijven zou zijn activiteiten naar de Amerikaanse staat Texas overhevelen.

De Amerikaanse investeerders BlackRock en Hellman & Friedman en de Government Investment Corporation uit Singapore nemen een belang van 13 procent in het beglazingsbedrijf Belron, onderdeel van de groep D’Ieteren. Met de transactie was een bedrag van 2,23 miljard euro gemoeid – Investeerder Colruyt Group en kredietverzekeraar Credendo nemen belang in de Waalse startup Digiteal, ontwikkelaar van een betaalapplicatie. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,5 miljoen euro. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt voor verdere investeringen in de ontwikkeling van de applicatie – Quick Service Restauration Platform (QSRP) opent in België en Luxemburg onder verschillende merknamen tientallen nieuwe restaurants. Daarmee gaat de groep de strijd op de lokale markt aan met onder meer Kentucky Fried Chicken (KFC).