managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 16 juli 2021

Posted by managing21 on juli 16th, 2021

De Zuid-Koreaanse ondernemer Bang Si-hyuk, oprichter van het muziekbedrijf Hybe, heeft op enkele maanden tijd zijn persoonlijke rijkdom meer dan verdubbeld tot 3,2 miljard dollar. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index. Hybe is het voormalige Big Hit Entertainment en één van de grote pijlers van de K-pop, de Zuid-Koreaanse popscène. De waarde van Hybe is sinds zijn introductie op de beurs van Seoul in oktober vorig jaar met 130 procent toegenomen. De Zuid-Koreaanse popgroep BTS legde de eerste basis voor het succes van Hybe, dat de voorbije maanden echter ook het managementbedrijf Ithaca Holdings, dat onder meer Justin Bieber en Ariana Grande in portefeuille heeft, heeft overgenomen. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 1,05 miljard dollar. Bang, die eerder een carrière als muziekproducer uitbouwde, startte zijn bedrijf zestien jaar geleden.

De Britse autobouwer Aston Martin wil met zijn nieuwe supercar Valhalla het baanrecord op het racecircuit van de Nürburgring verbreken. Gerekend wordt op een rondetijd van zes minuten en dertig seconden. Tot nu toe liet de Porsche 911 GT2 RS MR de snelste tijd optekenen. Diens tijd wil de Valhalla met minstens dertien seconden verbeteren – De Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 71,3 miljard dollar. Dat was 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 6,6 miljard dollar naar 4,3 miljard dollar – Investeerder Blackrock biedt zijn 16.500 werknemers een loonsverhoging van 8 procent aan. Dat heeft Larry Fink, chief executive van Blackrock, aangekondigd. De loonsverhoging moet volgens Fink de stijging van de levensduurte door de inflatie compenseren.

In Zuid-Afrika heeft goudproducent Sibanye Stillwater plannen om zijn drie mijnen de volgende tien tot vijftien jaar te sluiten. Dat geldt ook voor Driefontein, ooit de grootste goudmijn van Afrika. De mijnen raken steeds verder uitgeput, waardoor er dieper moet worden gegraven. Dat leidt tot oplopende kosten – Streamingdienst Netflix heeft Mike Verdu, een voormalig werknemer van Electronic Arts en Facebook, aangetroffen als directeur van zijn nieuwe divisie videogames. Binnen een periode van een jaar wil Netflix op zijn streamingplatform ook videogames aanbieden – In de Verenigde Staten heeft farmaproducent Johnson & Johnson (J&J) een reeks producten van zijn merken Neutrogena en Aveeno, sprays die beschermen tegen zonnebrand, uit de markt gehaald. In een aantal monsters zou de chemische stof benzeen zijn aangetroffen.

De Nederlandse navigatiespecialist TomTom boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 264,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed nog wel een verlies van 35,1 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 124,8 miljoen euro het tweede kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse bank Morgan Stanley boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,26 miljard dollar, tegenover 1,03 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 10 procent op tot 3,5 miljard dollar –Het technologiebedrijf Apple heeft met zijn fonds voor betaalbare woningen in de Amerikaanse staat Californië al een bedrag van 1 miljard dollar uitgegeven. Dat heeft het bedrijf gemeld. Apple had het fonds twee jaar geleden opgericht met een totaalbudget van 2,5 miljard dollar. 

Maaltijdbesteller Takeaway voerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 279,7 miljoen orders uit. Dat was een toename met 37 procent, waarbij wel de overname van Grubhub in de Verenigde Staten is inbegrepen. Het eerste kwartaal leverde een groei met 79 procent op – Het Braziliaanse vleesconcern JBS Group voert gesprekken rond een overname van zijn Duitse sectorgenoot Tönnies. Met de transactie zou een bedrag van 4 miljard euro kunnen zijn gemoeid. Er zou echter ook een Aziatische partij interesse in Tönnies hebben genomen – Investeerder Spruce Point beschuldigt het bedrijf Oatly, producent van havermelk, zijn omzet en winst te hebben opgeklopt en ook onterecht duurzame claims te hebben gedaan. Spruce Point beroept zich onder meer op getuigenissen van gewezen werknemers. Spruce heeft gewed op een daling van het aandeel van Oatly.

Het biotechbedrijf Exevir uit Gent heeft van Vlaanderen een subsidie van 3 miljoen euro gekregen om de ontwikkeling van zijn experimentele virusremmer, die onder meer aan coronapatiënten zou kunnen worden toegediend, verder te zetten. De productie zal gebeuren bij Mithra in Luik – Het Belgische biotechbedrijf Inbiose heeft van de Europese Investeringsbank een lening van 15 miljoen euro gekregen. De middelen zullen worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen op basis van suikers die in moedermelk kunnen worden aangetroffen. De middelen zouden het immuunstelsel versterken en zouden voor sportvoeding geschikt kunnen zijn – Busbouwer Van Hool boekte vorig jaar een omzet van 383,2 miljoen euro. Dat was 39 procent minder dan het jaar voordien. Er was een verlies van 59,5 miljoen euro, tegenover 10 miljoen winst het jaar voordien.