managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 17 juli 2021

Posted by managing21 on juli 17th, 2021

De Bitcoin is energievriendelijker dan het elektriciteitsnet van de Verenigde Staten. Dat heeft Meltem Deminors, directeur strategie bij het platform CoinShares, gezegd. De Bitcoin wordt vaak op kritiek onthaald omdat de ontginning van de cryptomunt met een zwaar energieverbruik gepaard gaat. Indien die elektriciteit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, kan die activiteit dan ook een zware druk op het leefmilieu leggen. Demirors zegt echter dat in de gewone media vaak over het hoofd wordt gezien dat de elektriciteitsproductie van een land zoals de Verenigde Staten een grotere impact heeft dan de ontginning van de virtuele munt. Hij wijst daarbij ook naar een studie van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) vorig jaar, waaruit bleek dat 40 procent van de activiteiten van de Bitcoin op duurzame energie beroep doen.

In Frankrijk is minister van justitie Eric Dupond-Moretti officieel in verdenking gesteld van belangenvermeningen. Dupond-Moretti wordt ervan verdacht om zijn positie als minister als misbruikt te hebben om af te rekenen met magistraten die hem vroeger als strafpleiter hebben gedwarsboomd. De minister betwist de aantijgingen – Het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alcoa boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 2,83 miljard dollar, tegenover 2,15 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij van 197 miljoen dollar naar 309 miljoen dollar – In China hebben de veiligheidsdienst en de politie een huiszoeking gedaan bij het taxiplatform Didi. De inval kaderde volgens de overheid in een onderzoek rond cyberbeveiliging. Het bedrijf werd, onmiddellijk na zijn beursgang in New York, verplicht om zijn online beveiliging te evalueren – 

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com neemt de Bistro.sk-activiteiten in Slowakije over van Ringier Axel Springer Media. Bistro.sk werkt samen met ongeveer 2.000 Slowaakse restaurants en bedient meer dan 400.000 consumenten. Met de overname is een bedrag van ongeveer 50 miljoen euro gemoeid – Compagnie Financière Richemont boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 129 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de Amerikaanse continenten werd zelfs een groei met 276 procent geregistreerd – Intel zou interesse hebben chipfabrikant GlobalFoudries over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 30 miljard dollar kunnen zijn gemoeid. GlobalFoudries is momenteel in handen van Mubadala Investment en zou de productiecapaciteit van Intel sterk kunnen verhogen.

Royal Dutch Shell gaat samen met ScottishPower bij de Schotse autoriteiten een voorstel ingediend om voor de noordoostelijke kust van het land een windpark met drijvende turbines aan te leggen. Dit zou wereldwijde het eerste grootschalige project met drijvende turbines kunnen worden. Een beslissing wordt begin volgend jaar verwacht – Het Zweedse telecombedrijf Ericsson boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 54,9 miljard Zweedse kroon. Dat was 1,1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 2,5 miljard kroon naar 3,7 miljard kroon – Het modemerk Burberry boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 479 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode twee jaar geleden. In Europa diende wel een daling met 38 procent te worden gemeld – 

Investeerder Energy Transition Partners wil met een notering aan de beurs van Amsterdam een bedrag van 175 miljoen euro ophalen. Het bedrijf werd opgericht door de Britse ondernemers Alex Beard en Tom Daniel en Tony Hayward, de voormalige topman van British Petroleum – John Elkann, topman van de Italiaanse familiale Group Agnelli, heeft recent een poging ondernomen om samen met Giorgio Armani een groot luxeconcern uit te bouwen. Elkann zou zich willen spiegelen aan de luxeconcerns van de Franse miljardairs Bernard Arnault en François Pinault. Armani zou het voorstel hebben afgewezen – Italië is op zoek naar een alternatieve partij om de bank Monte dei Paschi di Siena over te nemen. De bank zou normaal worden opgeslorpt door sectorgenoot UniCredit. Andrea Orcel, de nieuwe topman van UniCredit, stelt echter een aantal bijkomende voorwaarden. 

Het diamantbedrijf HB Antwerp heeft een eigen opleidingscentrum opgericht. Dat initiatief moet de onderneming helpen een antwoord te vinden voor het acuut tekort aan diamantslijpers. HB Antwerp wil met zijn productie het concept van een Europees luxemerk in de diamantsector helpen uitbouwen – Het postbedrijf PostNl bouwt zijn activiteiten in België sterk uit. Het bedrijf bouwt daarvoor in Oevel en Desteldonk twee nieuwe depots. Momenteel beschikt PostNl in België al over zeven depots. Er komt ook een hoogtechnologisch sorteercentrum – De biologische sappenproducent Pajottenlander wordt overgenomen door Camille Depuydt, voormalig directeur van Coolblue België. Pajottenlander werd vierendertig jaar geleden opgericht door Linda Plessers en Peter Vandendaele. Depuydt wil in de toekomst ook met een eigen fruitboerderij werken.