managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 18 juli 2021

Posted by managing21 on juli 18th, 2021

Het Afrikaanse land Botswana ontwikkelt zes nieuwe steenkoolmijnen, met een totale voorraad van meer dan 200 miljard ton. Het land hoopt de steenkool vooral te kunnen verkopen aan China. Dat heeft Robson Mugomba, topman van de Minerals Development Company Botswana, gezegd. Grote delen van de wereld proberen steenkool uit hun economie te weren, maar in Azië is er nog steeds een grote vraag naar de grondstof. Door het dalende aanbod zijn de steenkoolprijzen sterk gestegen. Botswana hoopt daarmee zijn economie een nieuwe impuls van 10 miljard dollar te kunnen bezorgen. Om de plannen te kunnen doordrijven, zal Botswana echter voor de uitvoer van de steenkool een spoorwegverbinding van 125 kilometer naar Zuid-Afrika moeten aanleggen. De aanleg zou een investering tussen 150 miljoen en 250 miljoen dollar vergen.

Het Duitse sportmerk Puma boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van nagenoeg 1,59 miljard euro. Dat betekende een stijging met 96 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 109 miljoen euro, tegenover een verlies van 115 miljoen euro het tweede kwartaal vorig jaar – De Japanse bank Nomura Holding trekt de jaarsalarissen van zijn beginnende bankiers op tot een niveau van 100.000 dollar. Nomura is daarmee de volgende bank die zijn salarissen opvoert om jong talent aan zich te binden – Het staalconcern ArcelorMittal wil in de Spaanse stad Gijón de eerste uitstootneutrale staalfabriek van de wereld bouwen. Onder meer wordt gewerkt met duurzame energie en gerecycleerde grondstoffen. De fabriek moet jaarlijks 1,6 miljoen ton staal leveren. De activiteiten worden over vier jaar opgestart.

Autoproducenten hebben tijdens de eerste helft van dit jaar in Europa 6,49 miljoen auto’s verkocht. Dat was 27 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen de verkoop een zware klap kreeg tijdens de eerste golf van de pandemie. Dat blijkt uit cijfers van Acea, de Europese vereniging van autofabrikanten – Chinese bedrijven kunnen gemakkelijker een notering krijgen aan de beurs van Hongkong. De Chinese overheid heeft de voorwaarden voor een notering aan de beurs versoepeld. Daarmee wil men Chinese bedrijven zoveel mogelijk weghouden van de beurs van New York – Het farmabedrijf Moderna zal voortaan in de Amerikaanse beurskorf S&P500 worden opgenomen. Dat heeft de S&P500 gemeld. Moderna zal in de korf de plaats innemen van het biotechbedrijf Alexion, dat door de Britse farmagroep AstraZeneca wordt overgenomen.

Het materialenbedrijf Fathom Digital Manufacturing krijgt een notering aan de New York Stock Exchange. Daarvoor fuseert de onderneming, gespecialiseerd in 3D-printing, met investeerder Altimar Acquisition, die al over een beursnotering beschikt. De waarde van Fathom Digital wordt geraamd op ongeveer 1,4 miljard dollar – Het Franse champagnehuis Vranken-Pommery boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 93,3 miljoen euro. Dat was 45 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf meldt daarbij een recordverkoop in België – Cruiseschepen mogen voortaan niet meer in de buurt van het San Marcoplein in Venetië varen en aanmeren. De schapen zullen voortaan moeten uitwijken naar de industriehaven van de stad. Dat heeft de Italiaanse regering beslist. De maatregel moet het historisch en cultureel erfgoed van de stad beschermen.

Investeerder Lone Star neemt de chemiegroep AOC Resins over van sectorgenoot CVC Capital en een aantal andere aandeelhouders. Met de transactie is een bedrag van 2,6 miljard dollar gemoeid. AOC Resins is een fabrikant van harsen en composieten – Het Franse modehuis Jean Paul Gaultier start een samenwerking met de Japanse designer Chitose Abe, oprichtster van het het label Sacai. De collaboratie moet de positie van Gaultier op de internationale modescène opnieuw versterken – Nederlandse kopers een nieuwe Volkswagen, Audi, Seat en Skoda met bedrieglijke uitstootsoftware hebben recht op een prijsverlaging van 3.000 euro. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam beslist. Voor kopers van een tweedehands auto bedraagt de vergoeding 1.500 euro. De uitspraak volgt op een klacht van de belangengroep Car Claim.

Het bedrijf Aerosint, gespecialiseerd in 3D-printing, wordt overgenomen door het Amerikaanse concern Desktop Metal. Aerosint heeft een procéde ontwikkeld om 3D-printing met poeders mogelijk te maken – Het audiobedrijf Audiovalley uit Anderlecht boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 12,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 49,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de divisie Targetspot, een regio voor audioreclame die 91 procent van de activiteiten van Audiovalley vertegenwoordigt – Het softwarebedrijf Useit wordt overgenomen door de Noorse groep Visma. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Useit is gespecialiseerd in administratieve software en werd opgericht door Henk Cloetens. Hij was tot nu toe ook hoofdaandeelhouder van de onderneming.