managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 19 juli 2021

Posted by managing21 on juli 19th, 2021

In de Verenigde Staten hebben vijfendertig organisaties aan retailers gevraagd om niet langer van gezichtsherkenning gebruik te maken om shoppers en personeel te bestuderen. De technologie kan volgens de actiegroepen, waaronder Public Citizen en het National Lawyers Guild, tot misbruiken leiden. Gewezen wordt daarbij op mogelijke inbreuken tegen de privacy en raciale vooringenomenheid. De retailers zeggen op de technologie beroep te doen om de gebruiksvriendelijkheid en de personalisering van de winkelbeleving te versterken, maar volgens de actievoerders willen ze vooral hun winsten beschermen. Gezichtsherkenning wordt door sommige retailers gebruikt om bezoekers te selecteren. Personen die als een mogelijke winkeldief worden aangeduid, kan daardoor de toegang tot de winkel, zonder enige vorm van bewijs, worden verboden.

De Duitse autobouwer Opel heeft het vertrek van zijn chief executive Michael Lohscheller aangekondigd. Lohscheller, die Opel vier jaar heeft geleid, wordt opgevolgd door Uwe Hochgeschurtz, momenteel topman van Renault in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Renault en Opel behoren beide tot de groep Stellantis – De Amerikaanse vermogensbeheerder Americana Partners heeft een overnamebod gedaan op zijn sectorgenoot Westwood Holdings, die ongeveer 15 miljard dollar activa in portefeuille heeft. Westwood Holdings vindt het bod echter niet hoog genoeg – Het Saudi-Arabische chemieconcern Sabic zou een belangrijke investering in duurzame energie in het Verenigd Koninkrijk overwegen. Sabic zou hierover met de Britse overheid gesprekken zijn opgestart. De fabriek zou in Teesside worden gevestigd en zou duizenden banen kunnen opleveren.

Het Amerikaanse vleesbedrijf Smithfield Foods stopt in zijn thuisstad Smithfield (Virginia) met het slachten van varkens. Smithfield wordt de hoofdstad van de Amerikaanse hesp genoemd. De fabriek, die tienduizend varkens per dag kon slachten, wordt omgebouwd tot een site voor de verwerking van varkensvlees – De Nippon Ginko, de Japanse centrale bank, start een programma om duurzame investeringen te ondersteunen. Onder meer werd beslist om duurzame leningen tegen een nulrente ter beschikking te stellen. Het programma loopt minstens tien jaar – De City Football Group, een wereldwijd conglomeraat van voetbalclubs rond Manchester City, haalt met de uitgifte van obligaties een bedrag van 550 miljoen euro op. De middelen zullen voor nieuwe investeringen, zoals een nieuw voetbalstadion in New York, worden gebruikt.

De Kroatische autobouwer Rimac Automobile werkt aan een project voor de inzet van autonome voertuigen in het openbare vervoer. Indien de tests positief worden geëvalueerd, zouden al over drie jaar de robotaxis van Rimac in de stad Zagreb kunnen worden ingezet. Dat heeft Mate Rimac, eigenaar van de autobouwer, gezegd – Sociale mediabedrijven zoals Facebook doen onvoldoende inspanningen om desinformatie rond het coronavirus te bestrijden. Dat gebrek aan actie kost mensen het leven. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd – Het Chinese bedrijf Xiaohongshu, gespecialiseerd online handel, heeft zijn plannen voor een notering aan de beurs van New York opgeschort. De onderneming bekijkt nu een mogelijk notering aan de beurs van Hongkong. Xiaohongshu wou met zijn Amerikaanse beursgang ruim 500 miljoen dollar ophalen.

China heeft zijn markt voor de handel in uitstootrechten geopend. De prijs bedraagt 48 yen (6,3 euro) voor de uitstoot van één ton koolstofdioxide. Europa hanteert een prijs van 58,64 euro. De Chinese emissiemarkt omvat voorlopig 2.200 energiebedrijven. Er zou echter snel een uitbreiding volgen naar staal en cement – De Zweedse telecomgroep Ericsson heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Amerikaanse operator Verizon voor de aanleg van een 5G-netwerk in de Verenigde Staten. Het contract heeft een waarde van ongeveer 7 miljard euro – Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna hevelt de winsten die in Europa met de distributie van zijn coronavirus werden gerealiseerd, over naar een Zwitsers postbusbedrijf. Dat leidde tot belangrijke fiscale baten. Dat zegt de Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo).

De retailgroep Colruyt neemt een minderheidsbelang in het bedrijf Robinetto uit Gent, installateur van systemen om kraanwater te zuiveren. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Robinetto verkoopt en verhuurt waterkranen en waterkoelers voor onder meer evenementen en bedrijf, maar is ook op de particuliere markt actief – Het bedrijf Relu uit Leuven, actief in 3D-beeldvorming, heeft bij investeerders een bedrag van 1,5 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf maakt gebruik van artificiële intelligentie om de anatomie van kaken, tanden en zenuwen in beeld te brengen. Dat kan het werk van tandartsen vergemakkelijken – Ondernemer Michel Akkermans heeft een belang genomen in het Antwerpse fintechbedrijf Monitr, dat ondernemingen wil helpen om een duidelijker zicht op hun geldstromen te verwerven.