managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 20 juli 2021

Posted by managing21 on juli 20th, 2021

De Amerikaanse autoretailer AutoNation boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 6,98 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van nieuwe wagens liep met 42 procent op. Bij de occasiewagens werd een stijging met 37 procent genoteerd. De groei moet volgens analisten gedeeltelijk worden toegeschreven aan de daling van de leenkosten. De winst steeg van 123,9 miljoen dollar naar 384,9 miljoen dollar. Mike Jackson, chief executive van AutoNation, merkt op dat consumenten al vaak een nieuw auto heeft gekocht voor het voertuig bij de verdeler is gearriveerd. Jackson zegt te verwachten dat de sterke vraag naar nieuwe wagens zich nog minstens tot volgend jaar zal doortrekken. Hij wijst daarbij ook naar een toegenomen vraag naar persoonlijk vervoer.

Een rechtbank in Tokio heeft de gewezen Amerikaanse militair Michael Taylor veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar omdat hij Carlos Ghosn, voormalig topman van Nissan, zou geholpen hebben het land te ontvluchten. Peter Taylor, de zoon van de militair, kreeg een straf van één jaar en acht maanden – Zoom Video Communications, een platform voor de organisatie van virtuele vergaderingen, heeft op het bedrijf Five9 een bod uitgebracht. Met de transactie zou een bedrag van 14,7 miljard dollar zijn gemoeid. Five 9 is een aanbieder van cloudsoftware voor klantendiensten – Het Zweedse telecombedrijf Ericsson heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Amerikaanse traktorenfabrikant John Deere. De twee ondernemingen willen gezamenlijk projecten met 5G-verbindingen en het internet-of-things opzetten om de omzet van de landbouw te verbeteren.

In Denemarken in de beroemd cartoonist Kurt Westergaard overleden. Westergaard (86) raakte vijftien jaar geleden wereldberoemd door een tekening van de profeet Mohammed. Die karikaturen leidden in verscheidene islamitische landen tot grote woede, protesten en een boycot van Deense producten – De Japanse autobouwer Toyota zal tijdens de Olympische Spelen van Tokio geen reclamespots uitzenden. De beslissing heeft de maken met de dreiging van het coronavirus. Toyota blijft wel één van de hoofdsponsors van het evenement – Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson zou overwegen zijn activiteiten rond talkpoeder, dat volgens een aantal bronnen mogelijk kankerverwekkende stoffen zou kunnen bevatten, in een afzonderlijk bedrijf onder te brengen. Die nieuwe onderneming zou vervolgens een faillissementsprocedure kunnen beginnen.

De Franse technologiegroep Capgemini neemt het Australische bedrijf Empired, aanbieder van cloudservices, over. Met de transactie is een bedrag van 172,3 miljoen Amerikaanse dollar gemoeid. De overname moet de positie van Capgemini in Australië en Nieuw-Zeeland versterken – Het Italiaanse modelabel Ermenegildo Zegna neemt een notering aan de beurs van New York. Dat gebeurt door een fusie met investeerder Investindustrial Acquisition, die al over een beursnotering beschikt. De waarde van het Italiaanse label wordt geraamd op 3,2 miljard dollar – Het Chinese internetconcern Tencent heeft het Britse bedrijf Sumo Group overgenomen. Met de transactie was een bedrag van ruim 1 miljard euro gemoeid. Sumo, dat over veertien studio’s beschikt, werkt samen met onder meer Microsoft, Amazon, Apple, de BBC en Google.

De Franse medische groep Carmat heeft een eerste kunsthart van zijn merk Aeson verkocht. Het kunsthart werd door artsen van het Ospedale Monaldi di Napoli in Italië bij een patiënt ingeplant. Het kunsthart moet de periode tot een beschikbaar ruilhart helpen overbruggen. Het kunsthart zou ongeveer 200.000 euro kosten – Het beleggingsplatform Robinhood wil bij zijn beursgang, die later dit jaar wordt verwacht, een bedrag van meer dan 2,2 miljard dollar ophalen. Dat blijkt uit documenten die de onderneming bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft ingediend – In India hebben de marktautoriteiten een onderzoek gestart naar bedrijven die door miljardair Gautam Adani worden gecontroleerd. Gewag wordt gemaakt van mogelijke inbreuken tegen de Indiase wetgeving. Verdere details over het onderzoek werden niet vrijgegeven.

Het grondstoffenbedrijf Nyrstar moet meer informatie vrijgeven over het onderzoek dat door deskundigen is uitgevoerd naar de overname van de onderneming door de groep Trafigura. Dat heeft de ondernemingsrechtbank van Antwerpen beslist. Het onderzoek was gevraagd door minderheidsaandeelhouders – Het beeldvormingsbedrijf Barco heeft het vertrek van chief executive Jan De Witte aangekondigd. De functie zal voortaan door twee personen worden gedeeld. Bij Umicore werd daarvoor An Steegen weggehaald. Zij krijgt echter Charles Beauduin, voorzitter van Barco, naast zich – Het Waalse biotechbedrijf Bone Therapeutics, ontwikkelaar van celtherapieën voor botaandoeningen, loopt vertraging op met de recrutering voor zijn onderzoek naar Allob, een product voor de behandeling van moeilijk genezende scheenbeenbreuken. De vertraging is gelinkt aan de coronacrisis.