managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 21 juli 2021

Posted by managing21 on juli 21st, 2021

De Duitse autogroep Volkswagen mag zich tijdens zijn algemene vergadering aan sterke kritiek van de kleine aandeelhouders verwachten. Dat heeft vermogensbeheerder Union Investment duidelijk gemaakt. Union Investment zegt te zullen weigeren om de top van het bedrijf te ontlasten. De investeerder zegt bij de autobouwer weinig tekenen van verantwoord ondernemen te kunnen opmerken. De kleine aandeelhouders wijzen vooral op de grote invloed die de familiale groepen Porsche en Piech, de hoofdeigenaars van de autogroep, op het bestuur van Volkswagen hebben. Daarbij wordt gewezen op het gigantische dieselschandaal dat zes jaar schandaal bij Volkswagen is uitgebroken en dat het bedrijf al meer dan 32 miljard euro heeft gekost. Janne Werning, expert van Union Investment, zegt dat het bedrijf uit dat schandaal echter niets blijkt te hebben geleerd.

Het Amerikaanse farmabedrijf Genexa, producent van geneesmiddelen zonder toevoegingen, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 60 miljoen dollar opgehaald. Onder meer de Belgische investeerder Verlinvest, samen met Unilever en een reeks celebrities, nemen aan de operatie deel. Genexa heeft nu een waarde van 200 miljoen dollar – Het streamingplatform Netflix heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 7,3 miljard dollar. Dat is 19 procent meer tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 720 miljoen dollar naar 1,4 miljard dollar op – De Franse drankenproducent Rémy Cointreau realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 293 miljoen euro, tegenover 150 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon profiteren van de heropleving van de economie.

Polen moet tegen half augustus de beslissingen van het Europese Hof van Justitie over de gerechtelijke hervormingen in het land door te voeren. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Indien aan die eis niet wordt voldaan, dreigen financiële sancties. Door de geviseerde hervormingen zou de onafhankelijkheid van de Poolse rechters worden aangetast – Het Franse luxeconcern LVMH neemt een belang van 60 procent van het label Off-White van de Amerikaanse ontwerper Virgil Abloh. Drie jaar geleden trad Abloh al een keer als creatief directeur voor de mannenlijn van het label Louis Vuitton op – Jeff Bezos, oprichter van Amazon, heeft met de ruimtecapsule New Shepard van zijn bedrijf Blue Origin een succesvolle vlucht gemaakt. Aan boord bevonden zich ook de tiener Olivier Daemen, astronaute Wally funk en Mark Bezos, de broer van de ondernemer.

Rekruteerder Manpower boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 5,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Manpower boekte een winst van 112 miljoen dollar, tegenover een verlies van 64 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Roomijsfabrikant Ben & Jerry’s stopt met de verkoop van zijn producten in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, die door Israël zijn bezet. Het bedrijf zegt dat die activiteiten niet in lijn zijn met de waarden van de onderneming. Israël veroordeelt de boycot – Luchtvaartmaatschappij EasyJet boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 213 miljoen pond, tegenover 7,2 miljoen pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 347 miljoen pond tot 318 miljoen pond teruggeschroefd.

Oliedienstverlener Halliburton boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 3,7 miljard dollar, tegenover 3,2 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Halliburton boekte daarbij een winst van 227 miljoen dollar, tegenover een verlies van 1,7 miljard dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Het energieconcern Shell gaat in beroep tegen het vonnis van een rechter in Den Haag eind mei waarbij het bedrijf de verplichting kreeg om de emissies van koolstofdioxide drastisch terug te schroeven. Shell is van mening dat die maatregel niet aan één bedrijf kan worden opgelegd – De Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 7,6 miljard dollar. Dat was 14 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,95 miljard dollar naar 2,2 miljard dollar. De sigarettenverkoop steeg met 3 procent – 

Vleesverwerker Ter Beke heeft Piet Sanders tot chief executive aangesteld. Sanders (55) was voordien aan de slag bij Puratos en moet bij Ter Beke de opvolger worden van Francis Kint, die eind vorige maand zijn mandaat teruggaf. Sanders moet in eerste instantie de rendabiliteit van Ter Beke herstellen – Het Britse chemieconcern Ineos heeft een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning voor zijn megafabriek in de Antwerpse haven aangevraagd. De vorige vergunning werd op vraag van milieugroepen geschorst – De ondernemingsrechtbank van Antwerpen heeft het faillissement van Boek.be, de belangenorganisatie van de Vlaamse boekensector en de organisator van de Boekenbeurs, uitgesproken. Er werd geen overnemer gevonden. Door het faillissement verliezen zeven medewerkers hun baan. Het is niet duidelijk of sommige activiteiten kunnen worden verdergezet.