managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 juli 2021

Posted by managing21 on juli 22nd, 2021

In de Slowaakse stad Bratislava hebben actievoerders van Greenpeace geprotesteerd tegen de aanleg van een gasterminal op de oever van de Donau. De constructie werd aangekondigd door de State Joint Stock Company Public Ports en moet inspelen op de verschuivingen die in het transport worden verwacht en waarbij grote delen van de ladingen van vrachtwagens naar schepen worden overgeheveld. Het bedrijf verwacht daarbij dat voor de aandrijving van de schepen van stookolie naar gas zal worden overgeschakeld. Dit moet de uitstoot van het scheepvaartverkeer sterk terugschroeven. De activisten zeggen echter dat het bedrijf misleidende argumenten gebruikt. Gas kan immers niet als een duurzame brandstof worden beschouwd en het product draagt eveneens bij tot de opwarming van de aarde. De Slowaakse regering steunt echter de investering.

Het Amerikaanse concern Harley-Davidson, fabrikant van motorfietsen, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,5 miljard dollar. Dat was 77 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 206 miljoen dollar winst, tegenover een verlies van 92 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – De Franse treinbouwer Alstom boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 3,7 miljard euro. Dat was 146 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het aantal orders liep met 6,44 miljard euro naar 76,8 miljard euro op – De Duitse autobouwer Daimler boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 43,5 miljard euro, tegenover 30,2 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daimler boekte daarbij een winst van 3,7 miljard euro, tegenover een verlies van 1,9 miljard euro het tweede kwartaal vorig jaar.

De Amerikaanse bioscoopketen AMC Entertainment heeft chief executive Adam Aron tot voorzitter benoemd. Dat is het gevolg van het vertrek van John Zeng en Lincoln Zhang, twee vertegenwoordigers van de Chinese groep Dalian Wanda, die zich uit het kapitaal van AMC Entertainment heeft teruggetrokken – Het Amerikaanse concern Texas Instruments boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,58 miljard dollar, tegenover 3,24 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,38 miljard dollar naar 1,93 miljard dollar – De Indiase telecomprovider Jio brengt in eigen land een goedkope smartphone op de markt. Het bedrijf heeft samen met het Amerikaanse technologieconcern Google de JioPhone Next ontwikkeld, een smartphone die tegen minder dan 50 dollar wordt aangeboden. Gemikt wordt op 450 miljoen klanten.

De Amerikaanse frisdrankenfabrikant Coca-Cola boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 10,1 miljard dollar. Dat was 42 procent meer dan dezelfde periode periode vorig jaar. De winst steeg van 1,78 miljard dollar naar 2,64 miljard dollar – De Australische stad Zomerspelen wordt over elf jaar de organisator van de Olympische Zomerspelen. Het is de derde keer dat de Olympische Spelen in een Australische stad zullen plaatsvinden. Eerder had het evenement ook al plaats in Melbourne (1956) en Sydney (2000) – De gaspijpleiding Nordstream 2 van Rusland naar Duitsland mag verder worden voltooid. Daarover hebben Duitsland en de Verenigde Staten een akkoord gesloten. De Verenigde Staten vreesden een toename van de Russische politieke en economische macht in Europa. Er zouden echter door Duitsland een aantal garanties zijn gegeven.

Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 23,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 27,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,3 miljard dollar naar 6,3 miljard dollar – Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 33,76 miljard dollar, tegenover 30,45 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 4,84 miljard dollar naar 5,95 miljard dollar – Het Zwitserse farmabedrijf Novartis boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 13 miljard dollar. Dat was 14 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,1 miljard dollar naar 3,7 miljard dollar. Het psoriasismiddel Cosentyx boekte een groei met 24 procent tot 1,18 miljard dollar.

De Franse investeerder Ardian neemt een belang in consulent Nova Reperta uit Brussel. De investering moet de Belgische onderneming toelaten zijn uitbreiding te versnellen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Nova Reperta het ondernemingen bij klantgerichtheid, efficiëntie en de digitale versnelling – Busbouwer Van Hool uit Lier heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Duitse groep Akasol. Hierdoor zal Akasol batterijen leveren voor de batterijen van de elektrische bussen van Van Hool. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar – De Belgische investeerder Fortino stapt in het kapitaal van SimplyDelivery, een Duitse ontwikkelaar van software voor de restaurantsector en de thuisbezorging van maaltijden. Het is de eerste investering van Fortino in Duitsland. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.