managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 juli 2021

Posted by managing21 on juli 23rd, 2021

In Duitsland heeft het ministerie van landsverdediging zijn nieuwe commando voor operaties in de ruimte in gebruik genomen. Het nieuwe centrum bevindt zich op de site van het Centre for Air Operations in de stad Uedem, vlakbij de grens met Nederland. Het nieuwe centrum zal onder meer instaan voor informatieverzameling, de opvolging van satellieten en gevaarlijk ruimteafval.  Annegret Kramp-Karrenbauer, Duits minister van defensie, beklemtoonde dat de welvaart en veiligheid in sterke mate van de ruimte afhankelijk is. De minister voegde eraan toe dat burgerlijke en militaire satellieten al langere tijd een grote impact op het dagelijkse leven hebben. De ruimte wordt een vierde component van de activiteiten van het Duitse leger, dat al de traditionele divisies voor operaties op het land, in de lucht en op zee omvat. Ook de Nato besteedt meer aandacht aan de ruimte.

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber neemt de onderneming Transplace over van investeerder TPG Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,25 miljard dollar. Transplace wordt toegevoegd aan de divisie Uber Freight. De waarde van Transplace wordt geraamd op 2,25 miljard dollar – De Amerikaanse spoorwegmaatschappij Union Pacific boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,1 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar – De Zweedse autobouwer Volvo Cars neemt de aandelen van zijn Chinees moederbedrijf Geely Holding in hun gezamenlijke Chinese activiteiten Daqing Volvo Car Manufacturing en Shanghai Volvo Car Research and Development over. Volvo krijgt hierdoor de volledige controle over zijn Chinese activiteiten.

Het berichtenplatform Twitter boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,19 miljard dollar. Dat betekende een omzet met 74 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Twitter boekte daarbij een winst van bijna 66 miljoen dollar, tegenover een verlies van 1,38 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar – De Duitse autobouwer Daimler gaat de omschakeling naar elektrische aandrijving versnellen. Tegen eind dit decennium wil Daimler meer dan 40 miljard euro in elektrische autoproductie investeren. Daarvoor worden onder meer acht batterijfabrieken gebouwd – ??Het sociale mediabedrijf Snap boekte tijdens het tweede kwartaal een omzet van 982 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 116 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies viel daarbij van 326 miljoen dollar tot 152 miljoen dollar terug.

Het levensmiddelenconcern Unilever boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van bijna 25,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 3,5 miljard euro tot bijna 3,39 miljard euro terug – Het Zwitserse bedrijf Givaudan, producent van geuren en smaken, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 3,37 miljard frank. Dat betekende een stijging met 4,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 16,3 procent tot 481 miljoen frank – De Amerikaanse financiële groep Visa koopt het Britse platform Currencycloud, aanbieder van oplossingen voor grensoverschrijdende betalingen. De waarde van Currencycloud wordt geraamd op 700 miljoen pond. Het bedrijf blijft na de overname in Londen gevestigd. Ook het het managementteam blijft op post.

Autobouwer Tesla heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met mijnbouwer BHP Group voor de aankoop van nikkel, een van de belangrijkste materialen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens. De voorraden zullen worden geleverd vanuit de site van Nickel West in Australië. De twee bedrijven willen ook een samenwerking rond de opslag van energie – De Zwitserse farmagroep Roche boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 30,7 miljard frank. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 3 procent tot 8,2 miljard Zwitserse frank – De Amerikaanse schoenenfabrikant Crocs boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 640 miljoen dollar, tegenover 331.5 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 54,7 miljoen dollar naar 190,5 miljoen dollar.

Het geneesmiddel efgartigimod van het farmabedrijf Argenx is mogelijk ook werkzaam tegen de spierontstekingsziekte myositis en parapemphigus, een auto-immuunziekte waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan. In totaal zal efgartigimod mogelijk tegen zes verschillende aandoeningen worden ingezet – De holding Belreca uit Antwerpen heeft de voorbije dagen voor 30 miljoen participaties verkocht. Daarmee is de portefeuille gehalveerd. Aandeelhouder Arnaud van de Put heeft gevraagd om de vennootschap te ontbinden – De Belgische investeerder Tioga Capital neemt een belang in het Zwitserse technologiebedrijf Nym, specialist in online beveiliging. Nam is de vierde participatie van Tioga, dat vorig jaar werd opgericht om in de sector van de cryptovaluta te investeren. Tioga geniet onder meer steun van de groepen Vlerick, Van Hool, Lhoist en De Clerck.