managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 juli 2021

Posted by managing21 on juli 24th, 2021

Israël heeft gelijkgezinde landen opgeroepen om een wereldwijd netwerk voor cyberbeveiliging uit te bouwen. Dat heeft de Israëlische premier Naftali Bennett aangekondigd. Het netwerk zou in staat moeten zijn om cyberaanvallen in real time te identificeren, alarm te slaan en oplossingen te ontwikkelen. Bennett merkte daarbij op dat cyberaanvallen tot de grootste bedreigingen voor de veiligheid van Israël en de wereld behoren. Terroristen en andere malafide partijen realiseren zich volgens de Israëlische premier dat cyberaanvallen hen de beste return-on-investment bezorgen. Yigal Unna, het hoofd van het Israel National Cyber Directorate, waarschuwde daarbij voor een dreigende cyberwinter. Vorig jaar werden 20 procent van de Israëlische bedrijven het slachtoffer van een cyberaanval. Israël werkt terzake al met negentig andere landen samen.

De Amerikaanse drankenproducent Boston Beer boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 603 miljoen dollar, tegenover 452 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De winst daalde met 1,6 procent tot 59,2 miljoen dollar. Boston Beer maakt daarbij gewag van tegenvallende verkopen van hard seltzers – De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft het eerste exemplaar van het type A350 uit zijn fabriek in de Chinese stad Tianjin opgeleverd. Het vliegtuig is bestemd voor China Eastern Airlines. De fabriek leverde eerder ook al exemplaren van de types A320 en A330 op – Het Amerikaanse industriële concern Honeywell boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 8,81 miljard dollar. Dat was 17,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep daarbij van 1,1 miljard dollar op naar 1,45 miljard dollar.

De Amerikaanse financiële groep American Express boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 10,2 miljard dollar. Dat was 33 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 257 miljoen dollar naar bijna 2,3 miljard dollar. Vorig jaar moest nog rekening gehouden worden met voorzieningen voor slechte kredieten – De Amerikaanse chipfabrikant Intel boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 19,6 miljard dollar, tegenover 19,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst bleef status-quo op 5,1 miljard dollar – De Amerikaanse autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, wil nog dit zijn netwerk laadstations ook voor andere merken openstellen. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, aangekondigd. Tesla beschikt momenteel wereldwijd over een netwerk van meer dan 25.000 laadstations.

Het Amerikaanse bedrijf Schlumberger, dienstverlener voor de oliesector, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,63 miljard dollar. Dat was 5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 431 miljoen dollar, tegenover een verlies van 3,4 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Franse bedrijf Valeo, fabrikant van onderdelen voor auto’s, realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 9 miljard euro, tegenover 7,1 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij van 202 miljoen euro op tot 1,21 miljard euro – Het Zwitserse bedrijf Sophia Genetics, ontwikkelaar van software om genetische mutaties bij kankerpatiënten op te sporen, heeft met zijn introductie op de technologiebeurs Nasdaq in New York een bedrag van 234 miljoen dollar opgehaald.

In de Verenigde Staten hebben de bedrijven McKessen, Cardinal Health en AmerisourceBergen, verdelers van geneesmiddelen, met Lelitia James, de openbare aanklager van de staat New York, een schikking van 1,18 miljard dollar getroffen voor hun rol in de opioïde-epidemie die het land heeft getroffen – De Indiase maaltijdbezorger Zomato heeft met zijn introductie op de beurs een bedrag van 1,3 miljard dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt daardoor geraamd op 12 miljard dollar. Zomato wil de opbrengsten van de operatie gebruiken om zijn groei te versnellen – Het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark, producent van papierwaren, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,7 miljard dollar, tegenover 4,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 681 miljoen dollar naar 404 miljoen dollar.

Investeerder Incofin uit Antwerpen heeft voor zijn India Progress Fund een bedrag van 60 miljoen dollar opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt om boeren en ondernemers in Indiase landelijke regio’s toegang tot kapitaal te garanderen. Dat moet helpen om de landbouw en de voedingssector van het land te moderniseren – Bij het modeconcern FNG Group zullen de aandeelhouders zich nog deze zomer moeten uitspreken over de maatregelen die het bedrijf zouden moeten toelaten zijn activiteiten verder te zetten. Daarvoor wordt een bijzondere algemene vergadering samengeroepen – Bpost zal al zijn kantoren open houden. Dat staat in een nieuwe beheersovereenkomst die het bedrijf met de Belgische overheid heeft afgesloten. Bpost heeft een netwerk van 650 kantoren, die een sociale rol krijgen. Het bedrijf krijgt daarvoor van de overheid 16 miljoen euro.