managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 25 juli 2021

Posted by managing21 on juli 25th, 2021

Rusland hoopt voor zijn nieuwe gevechtsvliegtuig, dat de bijnaam Checkmate heeft gekregen, de volgende vijftien jaar meer dan driehonderd bestellingen van buitenlandse klanten te verwachten. Gemikt wordt vooral op landen uit het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. Dat heeft een topman van Rostec, samen met United Aircraft Corporation de constructeur van het vliegtuig, gezegd. De Checkmate is ontworpen om de strijd met de Amerikaanse F-15 aan te gaan. Het vliegtuig heeft een actieradius van 1.500 kilometer. Geraamd wordt dat het toestel tussen 25 miljoen dollar en 30 miljoen dollar zal kosten. Analisten zeggen dat een grote interesse mag worden verwacht, zeker indien aan de klanten een aantal economische compensaties worden geboden. Bovendien moeten heel wat landen hun vloot gevechtsvliegtuigen moderniseren.

In het Verenigd Koninkrijk bekijkt de overheid het overnamebod van de Amerikaanse investeerder Cobham, eigendom van Advent Internationaal, op het Britse technologiebedrijf Ultra Electronics. Cobham wil 2,6 miljard pond betalen voor Ultra Electronics. Gewezen wordt op een mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid en de Britse industriële knowhow – De Duitse autobouwer Mercedes-Benz heeft het Britse bedrijf Yasa, ontwikkelaar van elektrische motoren, overgenomen. Yasa zal verder vanuit zijn hoofdkwartier in Oxford opereren. De onderneming heeft 250 werknemers –  De Canadese groep Magna International, fabrikant van onderdelen voor de autosector, neemt het Zweedse bedrijf Veoneer over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,8 miljard dollar. Veoneer is ontwikkelaar van technologieën die de autobestuurder moeten bijstaan.

Mike Lynch, oprichter van het Britse bedrijf Autonomy, mag aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Dat heeft een rechtbank in Londen aangeboden. Lynch wordt er door de Amerikaanse autoriteiten van beticht zich bij de overname van Autonomy door Hewlett Packard tien jaar geleden aan fraude schuldig te hebben gemaakt – Het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 32 procent op tot 175 miljoen euro – De Amerikaanse vermogensbeheerder Blackstone boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,3 miljard dollar, tegenover 2,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 568,3 miljoen dollar naar 1,31 miljard dollar.

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zijn in Europa 210.298 wagens met een exclusieve elektrische aandrijving verkocht. Dat betekende meer dan een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Acea. Het marktaandeel steeg daarbij van 3,5 procent naar 7,5 procent – China Telecom mag op de beurs van Shanghai een bedrag van 8,4 miljard dollar ophalen. Dat hebben de Chinese marktautoriteiten beslist. China Telecom, in handen van de Chinese staat, was eerder gedwongen om zijn notering op de New York Stock Exchange te schrappen – De Nederlandse fitnessketen Basic-Fit boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 53 miljoen euro, tegenover 182,5 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde daarbij van 62,2 miljoen euro naar 12,5 miljoen euro. 

Oliehandelaar Vitol Group heeft zijn kaders een recordbonus van 2,9 miljard dollar uitbetaald. Daarmee heeft het bedrijf zijn top beloond voor de recordwinst van 3,2 miljard dollar die vorig jaar kon worden gerealiseerd. Het vorige record van 2,3 miljard dollar werd het jaar voordien gevestigd – In de Verenigde Staten is de bouwgroep Fisher Industries op zoek naar een overnemer. Fisher Industries was één van de partijen die aan de grensmuur tussen Verenigde Staten en Mexico hebben gewerkt. De kosten van die werken liepen echter veel hoger op dan was ingecalculeerd – Autobouwer Rivian Automotive, constructeur van elektrische wagens, wil in de Verenigde Staten een tweede fabriek bouwen. Op de site zal ook ruimte worden gemaakt voor de productie van batterijen. De eerste fabriek van Rivian werd opgetrokken in de stad Normal (Illinois).

De Belgische informaticagroep Econocom heeft een meerderheidsbelang genomen in zijn Britse sectorgenoot Trams. Verdere details over de transactie werden niet meegedeeld. Trams heeft veertig werknemers in dienst en realiseerde vorig jaar een omzet van 42 miljoen pond – De kalkgroep Lhoist boekte het voorbije jaar een omzet van 2,2 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 8 procent tegenover het jaar voordien. De terugval was te wijten aan de impact van de coronacrisis op de staalverkoop in Europa en de Verenigde Staten. De winst steeg met ruim een kwart tot 151 miljoen euro – Vastgoedgroep Care Property breidt uit activiteiten in Spanje verder uit. De groep, gespecialiseerd in vastgoed voor de zorgsector, investeert daarbij 10,2 miljoen euro voor de aankoop van een woonzorgcentrum in een voorstad van Valencia.