managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 26 juli 2021

Posted by managing21 on juli 26th, 2021

De energiegroep Sunseap uit Singapore gaat in Indonesië een drijvende zonnecentrale met een capaciteit van 2,2 gigawatt aanleggen. Dat heeft Frank Phuan, chief executive van Sunseap, aangekondigd. Sunseap zal daarbij in het Duriangkang Reservoir op Batam Island, een centrale met een totale oppervlakte van 1.600 hectare aanleggen. Het Duriangkang Reservoir krijgt volgens Phuan daarmee de grootste drijvende zonnecentrale van de wereld. Met de aanleg is een investering gemoeid van 2 miljard dollar. De werken zouden begin volgend jaar van start moeten gaan en over drie jaar moeten worden afgerond. Batam genereert met centrales op gas, stoom en diesel op dit ogenblik ongeveer 540 megawatt elektriciteit. Sunseap merkte op dat de centrale in het Duriangkang Reservoir vierentwintig per dag elektriciteit zal leveren, dankzij de opslag van energie.

Het Amerikaanse chemiebedrijf Dow boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 13,9 miljard dollar, tegenover 8,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daarbij boekte Dow een nettowinst van 1,9 miljard dollar, tegenover een verlies van 217 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse staalconcern Nucor boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 8,8 miljard dollar, tegenover 4,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 109 miljoen dollar naar ruim 1,5 miljard dollar – Het Britse telecomconcern Vodafone Group realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 9,51 miljard pond, tegenover 9 miljard pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De groei is naar eigen zeggen vooral te danken aan het herstel van de economie na de coronacrisis.

De Amerikaanse financiële groep Mastercard heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met onder meer Evolve Bank & Trust, Paxos Trust Company en Circle. Daardoor krijgen klanten de mogelijkheid om met cryptomunten te betalen. Indien het project een positieve evaluatie meekrijgt, zal Mastercard meer banken toelaten – Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 44 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 1,2 miljard dollar op naar 1,5 miljard dollar – Het Duitse concern Dr. Oetker, producent van onder meer diepvriespizza’s en pudding, wordt in twee delen opgesplitst. Met die ingreep moet een einde komen aan een veertien jaar lange, zware machtsstrijd onder de acht kinderen uit drie huwelijken die het familiebedrijf erfden.

De Zwitserse bank UBS heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 8,9 miljard dollar rentebaten opgetekend. Dat was 21 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 63 procent tot ruim 2 miljard dollar – In de Verenigde Staten besliste een rechter dat het Canadese bedrijf Lithium Americas in Thacker Pass voorlopige graafwerken mag starten in afwachting van een uitspraak ten gronde over de mijnvergunning. Milieugroepen hadden tegen de vergunning, verstrekt door voormalig Amerikaans president Donald Trump, bezwaar aangetekend –  Het Amerikaanse computerconcern IBM boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 18,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde daarbij van ruim 1,36 miljard dollar naar bijna 1,33 miljard dollar. 

De Amerikaanse verfproducent PPG Industries boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,4 miljard dollar, tegenover 3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij op van 102 miljoen dollar naar 431 miljoen dollar – In Australië hebben de autoriteiten het modelabel Lorna Jane een boete van 5 miljoen Australische dollar opgelegd. Lorna Jane werd bestraft om het bedrijf beweerde dat LJ Shield, een lijn van sportkleding, de transfer van alle mogelijke pathogenen, zoals het coronavirus, kon voorkomen. Het bedrijf zelf zegt door een toeleverancier misleid te zijn – In China moet het internetbedrijf Tencent zijn exclusieve muzieklicenties met een aantal internationale labels opgeven. Dat heeft de Chinese toezichthouder beslist. Opgemerkt wordt dat Tencent de Chinese markt voor online muziekstreams dreigde te domineren.

Het beeldvormingsbedrijf Barco boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 366 miljoen euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf beschikte midden dit jaar over een orderboek ter waarde van 391,4 miljoen euro. Dat is 110 miljoen euro meer dan hetzelfde ogenblik vorig jaar – Staalfabrikant Bekaert boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst verdrievoudigde tot 285 miljoen euro – De provincie Vlaams-Brabant geeft het energiebedrijf Engie-Electrabel geen toestemming om in Vilvoorde een gascentrale te bouwen. Volgens de deputatie van Vlaams-Brabant zou de centrale door de uitstoot van stikstof, koolstofdioxide en ammoniak te veel vervuiling veroorzaken.