managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 27 juli 2021

Posted by managing21 on juli 27th, 2021

De Britse luchthaven London Heathrow Airport boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 348 miljoen pond. Dat betekende een daling met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over het tweede kwartaal kon echter wel een stijging met 53,8 procent worden gemeld. Het verlies liep van 471 miljoen pond op naar 787 miljoen pond op. De coronacrisis brak immers vorig jaar pas in maart in alle hevigheid los. De trafieken vielen met 75,1 procent tot 3,9 miljoen passagiers terug. De retailomzet kende een daling met 60,7 procent. Heathrow zegt door de uitbraak van de pandemie inmiddels al 2,9 miljard pond verliezen te hebben opgestapeld. John Holland-Kaye, chief executive van Heathrow, zegt over het hele jaar 21,5 miljoen passagiers te verwachten. Dat zou een daling met 2,7 procent betekenen tegenover vorig jaar.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 1,3 miljard dollar. Dat was 54 procent minder dan het jaar voordien. Het verlies kon daarbij echter wel van 34 miljoen dollar naar 23 miljoen dollar worden teruggebracht – De Franse bandenfabrikant Michelin boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 11,19 miljard euro, tegenover 9,36 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Michelin realiseerde daarbij een winst van 1,03 miljard euro, tegenover 134 miljoen euro verlies dezelfde periode vorig jaar – De Amerikaanse autobouwer Tesla boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 11,96 miljard dollar, tegenover 6,04 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij van 104 miljoen dollar naar ruim 1,1 miljard dollar.

Het Franse luxeconcern LVMH boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 28,7 miljard euro. Dat was 56 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst vertienvoudigde daarbij tot 5,29 miljard euro. Tegenover de eerste zes maanden twee jaar geleden is er sprake van een stijging met 62 procent – Het Nederlandse technologiebedrijf Philips boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,23 miljard euro. Dat was 9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde daarbij van 210 miljoen euro naar 153 miljoen euro – De online retailer Amazon zal in de toekomst transacties mogelijk met de cryptomunt bitcoin mogelijk maken. Dat wordt door waarnemers afgeleid uit een vacature die Amazon heeft geopend voor een medewerker die een strategie rond cryptovaluta en blockchain moet ontwikkelen.

Er komt geen fusie tussen de Amerikaanse verzekeraar Aon en diens Britse sectorgenoot Willis Towers Watson. Dat hebben de twee bedrijven gemeld. De fusie, met een waarde van 30 miljard dollar, botste op verzet van het Amerikaanse ministerie van justitie. Willis Towers Watson krijgt een compensatie van 1 miljard dollar – Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 17 miljard dollar, tegenover 16,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep daarbij van 1,63 miljard dollar naar 1,82 miljard dollar op – Het Amerikaanse bedrijf PerkinElmer, gespecialiseerd in diagnostica en medische beeldvorming, neemt de onderneming BioLegend over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,25 miljard dollar. BioLegend is gespecialiseerd in de ontwikkeling van antilichamen. 

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair boekte tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 192 miljoen euro. Dat was 91 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De trafieken stegen met 0,5 miljoen naar 8,1 miljoen passagiers. Het verlies liep daarbij echter op van 185 miljoen euro naar 273 miljoen euro – Het Duitse farmabedrijf Biontech wil een vaccin tegen malaria ontwikkelen. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Biontech zou tegen eind volgend jaar met een klinische proef van start willen gaan. Het bedrijf onderzoekt ook of er in Afrika productiesites voor het vaccin kunnen worden opgezet – Uitgever Panini heeft een samenwerking gesloten met de Amerikaanse National Collegiate Athletic Association (NCAA). Daarbij zal Panini onder meer kaarten, zowel fysiek als digitaal, met de beeltenis met de Amerikaanse college-atleten verspreiden.

Op de herontwikkelingssite Zin, tegenover het Noordstation in Brussel, bouwt de Amerikaanse groep The Standard een nieuw hotel. Daarover heeft The Standard een akkoord gesloten met vastgoedontwikkelaar Befimmo. Het hotel zal 180 kamers en twintig appartementen omvatten en moet over vier jaar zijn deuren openen. Op de site zijn daarnaast ook nog kantoren, winkels en vrijetijdsruimtes voorzien – De Franse familiale groep Meyer neemt een belang in de Belgische groep Dentius, uitbater van 76 tandartspraktijken in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De vastgoedgroep Aedifica neemt in de Ierse hoofdstad Dublin twee woonzorgcentra over. Met de transactie is een investering van 36,5 miljoen euro gemoeid. De twee centra kunnen samen 182 bewoners huisvesten.