managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 28 juli 2021

Posted by managing21 on juli 28th, 2021

In Duitsland wordt verwacht dat de immobiliëngroep Vonovia binnen een periode van enkele weken een nieuwe poging zal ondernemen om sectorgenoot Deutsche Wohnen over te nemen. Dat zeggen analisten in een reactie op de stemming bij de aandeelhouders van Deutsche Wohnen over het aanbod. Vonovia heeft een overnamebod van 18,7 miljard euro gedaan op zijn sectorgenoot. Het voorstel werd echter slechts door 47,62 procent van de aandeelhouders van Deutsche Wohnen goedgekeurd. Analisten wijzen er echter op dat de top van de twee bedrijven de samensmelting ondersteunen, zodat wellicht op een verbeterd bod mag worden gerekend. Vonovia deed vijf jaar geleden ook al eens een bod op Deutsche Wohnen. Ook dat werd echter afgewezen. De fusiegroep zou in Duitsland eigenaar van 550.000 appartementen worden. 

Het Amerikaanse pakketbedrijf United Parcel Service (UPS) boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 23,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 47,3 procent op tot 3,3 miljard dollar. UPS profiteerde van de sterke groei van de online handel, de luchtvracht en vaccinleveringen – Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 46,2 miljard dollar. Dat was 21 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 47 procent tot 16,5 miljard dollar – Het Amerikaanse technologiebedrijf Alphabet boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 61,88 miljard dollar. Dat was 62 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van bijna 7 miljard dollar naar 18,5 miljard dollar. 

Het Amerikaanse industriële concern General Electric boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 18,3 miljard dollar, tegenover ruim 16,8 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 388 miljoen dollar, tegenover een verlies van 2,1 miljard dollar het tweede kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse online retailer Amazon koestert geen plannen om betalingen met de virtuele munt bitcoin toe te laten. Dat heeft de onderneming gezegd in een reactie op geruchten, gevoed een vacature voor digitale diensten die het bedrijf heeft aangekondigd – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 81,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 11,25 miljard dollar naar 21,74 miljard dollar. 

Het Franse concern Lagardère boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,08 miljard euro. Dat was een daling met 0,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 3 miljoen euro, tegenover een verlies van 218 miljoen euro over de eerste helft van vorig jaar – Het Franse betaalbedrijf Worldline boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,3 miljard euro. Dat was 0,1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 53 miljoen euro naar 102 miljoen euro – De Amerikaanse koffieketen Starbucks boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 7,5 miljard dollar, tegenover ruim 4,2 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 1,15 miljard dollar, tegenover een verlies van 678 miljoen dollar het derde kwartaal van vorig jaar.

Het Amerikaanse betaalbedrijf Visa boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 6,13 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,37 miljard dollar naar 2,58 miljard dollar – Het computerbedrijf HP Inc heeft de Amerikaanse onderneming Teradici overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Teradici levert diensten die werken op afstand met desktops, chromebooks en tablets moeten helpen beschermen – Het Britse concern Reckitt Benckiser, eigenaar van merken zoals Dettol en Durex, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 6,6 miljard pond, tegenover 6,9 miljard pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed echter een verlies van 1,9 miljard pond, tegenover een winst van ruim 1,4 miljard pond dezelfde periode vorig jaar. 

Investeerder Alcopa, in handen van de familiale groep Moorkens, neemt pallettenfabrikant François uit Virton over. De transactie kadert in de ambitie van Alcopa om zijn activiteiten buiten de autosector uit te breiden. De Waalse pallettenfabrikant was tot nu toe in handen van de groepen François, della Faille, de Cordes en Idelux – De kunststoffengroep Ravago uit Arendonk boekte het voorbije jaar een omzet van 9,6 miljard euro. Dat was een daling met ruim 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst kende ruimschoots een verdrievoudiging tot 281,7 miljoen euro – Investeerder BNP Paribas Fortis Private Equity neemt een minderheidsbelang in de groep Konings uit Zonhoven, producent en bottelaar voor grote groep zoals AB InBev, Coca-Cola, Bacardi of Jack Daniëls. De instap van een nieuwe partner moet Konings toelaten zijn uitbreidingsplannen te versnellen.