managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 25 augustus 2021

Posted by managing21 on augustus 25th, 2021

De Verenigde Staten hebben de voormalig drugshandelaar Eduardo Arellano Félix aan Mexico uitgeleverd. De uitlevering gebeurde nadat Félix (64) in de Amerikaanse staat Pennsylvania een gedeelte van een straf van vijftien jaar cel had uitgezeten en weer in vrijheid was gesteld. De Mexicaanse drugsbaron was in de Verenigde Staten acht jaar geleden veroordeeld wegens witwaspraktijken en samenzwering. De uitlevering gebeurde aan de grensovergang Brownsville-Matamoros, waar Félix door de Mexicaanse autoriteiten op slag opnieuw werd gearresteerd. Félix, die in Tijuana een groot drugsimperium had uitgebouwd, wordt ook in Mexico wegens zijn betrokkenheid bij de georganiseerde criminaliteit vervolgd. De bende zou twintig jaar lang een belangrijke partij in de export van drugs vanuit Mexico naar de Verenigde Staten betrokken zijn geweest.

Het Zuid-Koreaanse concern Samsung wil de volgende drie jaar omgerekend 175 miljard euro investeren in biofarmaceutica, kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en robotica. Dat heeft de onderneming aangekondigd. Driekwart van de investeringen wordt in Zuid-Korea voorzien. De activiteiten zouden 10.000 nieuwe arbeidsplaatsen moeten creëren – Argentinië zal in de toekomst gas mogelijk gas leveren aan Brazilië. Er zou een pijplijn worden aangelegd om de brandstof vanuit het gasveld Vaca Muerta naar Brazilië te exporteren. De twee landen zijn over het project gesprekken opgestart – De farmaketen Boots zet in het Verenigd Koninkrijk een samenwerking op met de besteldienst Deliveroo. Klanten kunnen bij veertien winkels van de keten cosmetica, toiletartikelen en voorschriftvrije geneesmiddelen bestellen en door Deliveroo thuis laten bezorgen.

Het farmabedrijf Novavax gaat over een periode van tweeënhalf jaar minstens twintig miljoen doses van zijn vaccin leveren aan de Europese Unie. Dat aantal zou tot maximum 100 miljoen exemplaren kunnen worden opgevoerd. Het vaccin moet nog wel worden goedgekeurd voor de Europese markt – De modernisering van de treinen op de London-Edinburgh East Coast Line wordt met minstens een jaar uitgesteld. Dat heeft uitbater Network Rail gemeld. Gepland was om op de verbinding tegen mei volgend jaar 20.000 extra zitplaatsen aan te bieden – De Nederlandse maritieme groep Boskalis boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,32 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 72 miljoen euro, tegenover een verlies van 144 miljoen euro vorig jaar.

De Amerikaanse retailer Best Buy, verkoper van consumentenelektronica, realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 11,85 miljard dollar, tegenover 9,91 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 159 miljoen dollar naar 595 miljoen dollar – Het staalconcern GCF Alliance van de Britse industrieel Sanjeev Gupta, de groep boven Liberty Steel, praat met de Amerikaanse kredietverstrekker White Oak Global Advisors. Een akkoord zou Gupta kunnen toelaten de activiteit van zijn Britse staalfabrieken weer op een normaal niveau te brengen – De keten Waitrose is het Verenigd Koninkrijk door de consumentenorganisatie Which uitgeroepen tot slechtste online retailer van het land. Which merkt daarbij op dat de versheid van de producten die door Waitrose worden geleverd, vaak te wensen overlaat.

In Italië heeft voetbalclub Chievo Verona de boeken neergelegd. De club was zeventien jaar in de hoogste reeks van het Italiaanse voetbal actief, maar was inmiddels tot de vierde afdeling teruggezakt. Chievo slaagde er vervolgens niet meer in de nodige financiën te vinden om het nieuwe seizoen aan te vatten – De Chinese taxidienst heeft zijn plannen voor de uitbouw van activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent minstens voorlopig opgeborgen. Er bleken teveel vragen te rijzen over het gebruik van persoonlijke data van passagiers – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air heeft bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus dertig exemplaren van het type A321neo besteld. In totaal heeft Delta nu al 155 exemplaren van het type besteld. De aankoop moet Delta Air toelaten om zijn vloot te moderniseren en milieuvriendelijker te maken.

Het beeldvormingsbedrijf EVS Broadcasting uit Luik boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 61,8 miljoen euro, tegenover 39,6 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij op van 3,3 miljoen euro naar 15,6 miljoen euro. – Het geneesmiddel bimekizumab van de farmagroep UCB is door de Europese Commissie goedgekeurd voor de behandeling van psoriasis. Het middel zal onder de naam Bimzelx op de markt worden gebracht. Midden oktober wordt ook in de Verenigde Staten een goedkeuring verwacht. Gerekend wordt op een piekverkoop van 2,5 miljard euro per jaar – Het chemieconcern Azelis uit Antwerpen wil in september een notering aan de beurs van Brussel. Met de operatie zou een bedrag van 1 miljard euro zijn gemoeid. Azlies zou daarmee de grootste Belgische beursintroductie in verscheidene jaar worden.