managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 26 augustus 2021

Posted by managing21 on augustus 26th, 2021

Roemenië gaat een telling van zijn berenpopulatie organiseren. Daarvoor krijgt het land een budget van 11 miljoen euro ter beschikking van het cohesiefonds van de Europese Unie. Geraamd wordt dat in Roemenië momenteel ongeveer zesduizend bruine beren leven. Vijf jaar geleden werd in Roemenië de jacht op beren verboden. Sindsdien is echter het aantal aanvallen op mensen en veel toegenomen. Verscheidene steden hebben al beren in hun straten zien verschijnen. Een aantal personen is de voorbije periode beboet omdat ze op toeristische plekken werden betrapt bij het voederen van wilde beren. Lokale overheden hebben inmiddels de toelating gekregen om gevaarlijke beren te doden. In eerste instantie moet echter worden geprobeerd de dieren te verjagen of te verdoven. Milieugroepen zeggen echter dat de overheid niet bescherming biedt.

Cyprus trekt de paspoorten in van Turks-Cypriotische ambtenaren uit het afgescheurde noordelijke deel van het eiland. Dat heeft de Cypriotische regering gemeld. Een aantal Turks-Cypriotische ambtenaren, waaronder huidig leider Ersin Tatar, zijn in het bezit van een paspoort van de republiek Cyprus, ook al vertegenwoordigen zij de Turks-Cypriotische staat – De Italiaanse voetbalclub Napoli heeft de online retailer Amazon als sponsor aangetrokken. Het contract heeft een looptijd van twee jaar. Met de overeenkomst zou een bedrag van 2 miljoen per seizoen zijn gemoeid. De twee partijen werken al langer samen – India gaat de volgende vier jaar in totaal voor 81 miljard dollar aan staatseigendommen verkopen. De opbrengst van die operaties zullen worden geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur en initiatieven om de economie van het land verder te laten groeien. 

Tegen volgend jaar september zal Litouwen aan zijn grens met Wit-Rusland over een afstand van 508 kilometer een hek optrekken. Dat heeft de Litouwse premier Ingrida Sumonyte, gezegd. De ingreep moet volgens haar een einde maken aan de instroom van illegale migranten, georchestreerd door de Wit-Russische president Alexander Lukashenko, in Litouwen – De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair vliegt niet langer op de luchthavens Belfast International en Belfast City Airport. Door die ingreep wordt de connectiviteit tussen Noord-Ierland en de rest van Europa verder ondermijnd – De Deense rederij Maersk heeft bij de werf Hyundai Heavy Industries in Zuid-Korea een order voor de bouw van acht nieuwe schepen geplaatst. De schepen moeten zowel op traditionele bunkerbrandstof als duurzame methanol kunnen varen. Het order heeft een waarde van 1 miljard dollar.

De zware quarantainemaatregelen die Hongkong heeft geïntroduceerd om de verspreiding van coronabesmettingen tegen de gaan, bedreigen de status van de stad als internationaal zakencentrum. Dat heeft de European Chamber of Commerce in Hongkong in een brief aan Carrie Lam, chief executive van de stad, gezegd – Het Indiase bedrijf VerSe Innovation, dat onder meer platformen zoals Dailyhunt en Josh in portefeuille heeft, heeft met een kapitaalronde een bedrag van meer dan 450 miljoen dollar opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt voor de internationale groei van de platformen – De Chinese autobouwer Changan wil midden dit decennium drie miljoen wagens per jaar verkopen. Tegen het einde van het decennium moet die capaciteit tot 4,5 miljoen exemplaren per jaar zijn opgevoerd. Dat heeft Zhu Huarong, topman van Changan, gezegd.

Tussen 69 procent en 84 procent van het affakkelen van methaan in de Amerikaanse staat Texas gebeurt zonder vergunning. Dat staat in een studie van de milieugroep Earthworks. De beweringen van Earthworks worden door een aantal grote olieconcerns, waaronder Shell en Exxon, afgewezen – Het grondstoffenconcern BHP Group zal mogelijk met een lagere kredietrating rekening moeten houden. Na de afstoten van zijn activiteiten op het gebied van olie en gas, zal het bedrijf immers louter van ijzererts afhankelijke zijn. Dat heeft het ratingbureau S&P Global gezegd – De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft bankier Stephen Hester tot voorzitter benoemd. Hester moet ervoor zorgen EasyJet zich optimaal van de coronacrisis kan herstellen. Hester diende na de financiële crisis ook Royal Bank of Scotland weer op het juiste traject zetten.

De familiale groep Movanis uit Heusden-Zolder brengt een eigen laadpaal op de markt. De technologie maakt het mogelijk om elektrische wagens ook snel op te laden op locaties waar slechts een beperkte netaansluiting beschikbaar is. Het apparaat van Movanis zorgt er daarbij voor dat elektriciteit kan worden gebufferd – Investeerder Smartfin Capital neemt een belang in de Nederlandse informaticagroep Betty Blocks, die bedrijven de mogelijkheid biedt om applicaties te bouwen zonder daarvoor de technologische kennis te hebben – De vastgoedgroep Xior heeft in de Nederlandse stad Vaals een perceel met een oppervlakte van 10.140 vierkante meter gekocht. Op dat terrein wil de groep een residentie met 400 wooneenheden op te trekken. Xior mikt daarbij op studenten en jonge professionelen. Met het project is een investering gemoeid van 35 miljoen euro.