managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 27 augustus 2021

Posted by managing21 on augustus 27th, 2021

Japan telde eind maart van dit jaar 29.200 laadstations voor elektrische wagens. Dat betekende een daling met 1.100 eenheden tegenover twaalf maanden voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Zenrin, die van een eerste daling in tien jaar spreekt. Japan heeft de installatie van laadstations gesubsidieerd om de overstap naar een duurzame mobiliteit te stimuleren, maar voorlopig bestaat de Japanse autovloot slechts voor ongeveer 1 procent uit elektrische voertuigen. De daling van het aantal laadstations moet worden toegeschreven aan een beperkt gebruik. Een aantal installaties zijn inmiddels aan het einde van hun levenscyclus gekomen. In de loop van de volgende twee jaar worden volgens de analisten wellicht vele installaties vervangen. Tegen het einde van dit decennium wil Japan over een netwerk van 150.000 laadstations beschikken.

Het Amerikaanse technologieconcern Western Digital gaat mogelijk over tot een fusie met de Japanse chipfabrikant Kioxia, een voormalige divisie van het technologieconcern Toshiba. Daarover zijn de twee partijen gesprekken opgestart. De overeenkomst zou een waarde hebben van ongeveer 20 miljard dollar – Het softwarebedrijf Salesforce boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 6,3 miljard dollar, tegenover 5,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel echter van 2,6 miljard dollar tot 535 miljoen dollar terug. Vorig jaar genoot het bedrijf wel van een fiscaal voordeel – Het Amerikaanse cosmeticabedrijf Coty realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 4,63 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De winst liep daarbij van 174,6 miljoen dollar naar 760,4 miljoen dollar op.

Het Midden-Europese land El Salvador aanvaardt vanaf volgende maand de bitcoin als een wettig betaalmiddel. Dat heeft de Salvadoriaanse president Nayib Bukele aangekondigd. Daarmee realiseert het land een wereldprimeur. In de kustplaats El Zonte wordt al twee jaar met bitcoin worden betaald – De Amerikaanse computerfabrikant HP Inc realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 15,3 miljard dollar. Dat was 7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 700 miljoen dollar naar 1,1 miljard dollar op – De Amerikaanse keten Dick’s Sporting Goods boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 3,27 miljard dollar, tegenover meer dan 2,71 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij van ruim 276,8 miljoen dollar naar meer dan 495,5 miljoen dollar.

De Noorse zalmkweker Mowi boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 1 miljard euro, tegenover nagenoeg 911 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. In volumes werd daarbij een stijging met 4 procent tot 107.977 ton opgetekend. De winst steeg van 68,8 miljoen euro naar 164 miljoen euro – De Franse drankengroep Pernod Ricard kan in de Verenigde Staten een gedeelte van de betaalde exportbelastingen terugvorderen. Dat is het gevolg van een uitspraak van een Amerikaanse rechtbank in een geding dat door de National Association of Manufacturers werd aangespannen – De Amerikaanse economische nieuwssite Forbes werkt aan een beursgang. Dat gebeurt door een fusie met het bedrijf Magnum Opus Acquisition, dat al over een beursnotering beschikt. De waarde van het fusiebedrijf wordt geschat op 630 miljoen dollar.

De Duitse uitgever Axel Springer neemt de politieke nieuwssite Politico, opgericht door twee gewezen journalisten van de Washington Post, over. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 1 miljard dollar – In de Verenigde Staten is de Securities & Exchange Commission (SEC) een onderzoek gestart naar de claims die vermogensbeheerder DWS Group, onderdeel van Deutsche Bank, op het gebied van duurzaamheid naar voor heeft geschoven. DWS Group zou zijn inspanningen op milieugebied hebben overdreven – Het Amerikaanse bedrijf Pure Storage, aanbieder van cloudopslag, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 496,8 miljoen dollar. Dat was 23 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon daarbij van bijna 64,97 miljoen dollar tot nagenoeg 45,27 miljoen dollar worden teruggebracht.

Het vastgoedbedrijf Growners, het voormalige SV Patrimonia, heeft met de Belgische financiële toezichthouder een schikking getroffen. Het bedrijf, dat er van beticht werd om bij een crowdlending-project te weinig informatie over zijn hoge schuldgraad te hebben verstrekt, betaalt daarbij een boete van 50.000 euro – Drankenproducent Spadel boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van bijna 140,9 miljoen euro. Dat is 6,4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 10,7 miljoen euro naar 17,8 miljoen euro – De Waalse medische groep Ion Beam Applications (IBA) neemt deel aan ProtectTrial, een Europees onderzoek naar een optimale behandeling van slokdarmkanker. Bij dat onderzoek zijn negentien partners betrokken. De studie, waaraan ongeveer 400 patiënten deelnemen, moet over zes jaar zijn afgerond.