managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 28 augustus 2021

Posted by managing21 on augustus 28th, 2021

In het Verenigd Koninkrijk bekijkt de regering de mogelijkheid om in een aantal noordelijke regio’s de ondergrondse opslag van nucleair afval te organiseren. Onder meer de noordoostelijke havenstad Hartlepool zou als een mogelijk locatie worden bestempeld. Dat geldt ook voor de voormalige gasterminal Theddlethorpe, aan de kust van Lincolnshire. Een derde mogelijkheid is Cumbria, waar het grootste deel van het kernafval op de site van Sellafield bovengronds is opgeslagen. Bedoeling is om ongeveer 750.000 kubieke meter hoogradioactief kernafval honderden meter onder de grond op te slaan. De geselecteerde regio’s beschikken volgens de autoriteiten over de geschikte geologie om het radioactieve materiaal op een veilige manier te isoleren. Omwonenden van de gesuggereerde locaties hebben al met bezorgdheid en verontwaardiging gereageerd.

De Amerikaanse juwelenketen Tiffany heeft een commerciële samenwerking opgezet met Jay-Z en Beyoncé. Met die collaboratie hoopt Tiffany ook jongere consumenten te kunnen aantrekken. Critici verwijzen echter naar het probleem van de bloeddiamanten, waarmee de geschiedenis van Tiffany zou zijn gelinkt – De Amerikaanse onderneming Waymo, dochter van Alphabet en aanbieder van autonoom vervoer, breidt zijn activiteiten uit naar San Francisco. Hier zal wel een begeleider ter beschikking worden gesteld, want de golvende en drukke straten bieden aan zelfrijdende wagens heel wat uitdagingen – Het Amerikaanse bedrijf Airbnb stelt een gedeelte van zijn vastgoed ter beschikking van 20.000 vluchtelingen uit Afghanistan. Verdere details over de plannen zullen later bekend worden gemaakt. Ook Brian Chesky, chief executive van Airbnb, investeert in het project.

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin heeft een contract voor het onderhoud van de vloot Hercules-vliegtuigen van de Indian Air Force (IAF) gesloten. Met de overeenkomst, die over een periode van vijf jaar loopt, is een bedrag gemoeid van 328,8 miljoen dollar – In het Verenigd Koninkrijk heeft de Financial Reporting Council (FRC) een boete van 3,5 miljoen pond opgelegd aan consulent Ernst & Young (EY). Er werden volgens de autoriteit een aantal tekortkomingen opgemerkt in het verslag van de consulent over Stagecoach Group – De Franse luxegroep Louis Vuitton brengt een eigen fietsenlijn op de markt. Daarbij wordt samengewerkt met Maison Tamboite, een fietsenfabrikant uit Parijs. Een eerste type fietsen dat door het samenwerkingsverband op de markt wordt gebracht, zal een prijs van 22.000 euro worden aangerekend.

Het Chinese bedrijf Xiaomi, fabrikant van smartphones, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 87,8 miljard yuan (13,56 miljard dollar). Dat was 64 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 87,4 procent tot 6,32 miljard yuan. De onderneming verkocht 52,8 miljoen smartphones – Het luchtvaartbedrijf Israel Aerospace Industries (IAI) heeft een overeenkomst gesloten met Etihad Engineering. Het samenwerkingsverband zal in Abu Dhabi een fabriek opzetten om passagiersvliegtuigen van het type Boeing om te bouwen tot cargotoestellen – In de Verenigde Staten heeft de Government Accountability Office (GAO) in het ontwerp van de pijpleiding Keystone XL een aantal problemen aangetroffen. Amerikaans president Joe Biden had volgens de autoriteit dan ook gelijk door de vergunning voor Keystone XL in te trekken. 

Het Amerikaanse bedrijf Warby Parker, fabrikant van oogapparatuur, streeft naar een notering aan de New York Stock Exchange (Nyse). Dat blijkt uit documenten die het bedrijf bij de financiële autoriteiten heeft ingediend – Investeerder Apollo Global Management is op zoek naar een bedrag van 500 miljoen dollar voor de uitbouw van een fonds dat moet investeren in Special Purpose Acquisition Companies (Spac). Het is de eerste keer dat Apollo in dergelijke ondernemingen wil investeren – De technologiebedrijven Apple, Amazon, Google en Microsoft zullen inspanningen om een grotere cyberbeveiliging te garanderen. Dat hebben de topmannen van de bedrijven tijdens de onderhoud met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis beloofd. Aan die besprekingen namen ook een aantal topmannen van bedrijven buiten de technologiesector deel.

Het chemiebedrijf Solvay richt in Taiwan met Shinkong de joint-venture Shinsol Advanced Chemicals op voor de ontwikkeling, productie en marketing van waterstofperoxide voor elektronische toepassingen. Shinsol krijgt zijn hoofdkwartier in het Southern Taiwan Science Park bij de stad Tainan – Ondernemer Marc Coucke en investeerder Waterland moeten de Amerikaanse farmagroep Perrigo een schadevergoeding van 266 miljoen euro betalen. Zij zouden bij de verkoop van hun bedrijf Omega Pharma aan Perrigo kunstmatig verbeterde financiële prestaties hebben gemeld. Perrigo had 1,9 miljard euro schadevergoeding geëist – Onderneming Puratos, producent van grondstoffen voor bakkerijproducten, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1 miljard euro opgehaald. Dat geld zal onder meer worden gebruikt om cacaoboeren een betere verloning te bieden.