managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 29 augustus 2021

Posted by managing21 on augustus 29th, 2021

De Verenigde Staten zullen de leasing van nieuwe gebieden voor de ontginning van olie en gas opnieuw opstarten. In oktober mag al een veiling van locaties in de Golf van Mexico worden verwacht. Dat hebben vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering gezegd. Amerikaans president Joe Biden had de vergunning van nieuwe ontginningen kort na zijn aantreden in januari opgeschort, maar in juni dit jaar had een federale rechter beslist dat de veilingen dienden te worden hernomen. Dat betekende een tegenvaller voor de Amerikaanse regering, die door het blokkeren van nieuwe ontginningen had gehoopt de ecologische voetafdruk van het land te kunnen helpen verkleinen. De opschorting moest de overheid toelaten een analyse van de impact van de sector op het leefmilieu en de waarde van de activiteit voor de Amerikaanse belastingbetaler in te schatten.

De Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) neemt het busbedrijf Ritchies Transport uit Nieuw-Zeeland over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Met de overname maakt de Amerikaanse investeerder zijn debuut op de Nieuw-Zeelandse markt. De familie Ritchie houdt een minderheidsbelang in het bedrijf – In het Verenigd Koninkrijk bekijkt PureGym, de grootste fitnessketen van het land, de mogelijkheid van een beursgang. Het bedrijf wil daarmee inspelen op de groeiende interesse die verwacht wordt na het versoepelen van de coronaregels – Het Duitse bestelbedrijf Delivery Hero boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,9 miljard euro, tegenover 1,4 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep daarbij echter op van 319,9 miljoen euro naar 350,8 miljoen euro.

De Amerikaanse modeketen Gap boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,21 miljard dollar, tegenover 3,28 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 258 miljoen dollar, tegenover een verlies van 62 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Michael Murray, de toekomstige topman van de Britse winkelketen, mag rekenen op een bonus van 100 miljoen pond indien hij er in drie jaar tijd in lukt om de waarde van het aandeel van het concern te verdubbelen. Murray neemt in de lente volgend jaar zijn nieuwe functie op – In de Verenigde Staten heeft het bedrijf WeWork, aanbieder van werkruimte, met de overheid een contract ter waarde van 50 miljoen dollar, gespreid over vijf jaar, ondertekend. WeWork krijgt daarbij de opdracht flexibele werkopties aan te bieden aan ambtenaren.

De leden van de familiale groep Sackler, eigenaar van het concern Purdue Pharma, lopen een groot risico om financieel verantwoordelijk te worden gesteld voor de teloorgang van het bedrijf. Dat heeft Robert Drain, de rechter die het faillissementsproces van Purdue leidt, gezegd. Purdue Pharma was fabrikant van de pijnstiller OxyContin – De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het bedrijf Climeworks. Swiss Re investeert daarbij 10 miljoen dollar in toepassingen om koolstofdioxide uit de atmosfeer op te vangen en ondergronds op te slaan – Het Britse bedrijf Cazoo, online verkoper van tweedehands auto’s, neemt een notering op de New York Stock Exchange. Dat gebeurt door een fusie met investeerder Ajax, die al over een notering op de beurs beschikt. De waarde van Cazoo wordt daarbij geraamd op 8 miljard dollar.

De Amerikaanse computerfabrikant Dell boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 26,12 miljard dollar. Dat was 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij echter van 1,01 miljard dollar naar 880 miljoen dollar terug – Het Franse conglomeraat Bouygues boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 17,4 miljard euro, tegenover 14,8 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde daarbij een winst van 408 miljoen euro, tegenover 244 miljoen euro winst de eerste helft vorig jaar -De Amerikaanse bedrijven hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een gezamenlijke winst van 2,8 biljoen dollar laten optekenen. Dat betekende een nieuw record. Dat zegt een rapport van consulent Brean Capital. Tegenover het kwartaal voordien liep dat cijfer met 9,2 procent op.

Het bedrijf Decarbone uit Hoeilaart heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 450.000 euro opgehaald. De onderneming, die verbrandingsmotoren in auto door elektromotoren vervangt, wil daarmee zijn verdere groei versnellen – De Wijnfaktorij uit Antwerpen heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het restaurant El Celler de Can Roca in de Spaanse stad Girona. Het Antwerpse bedrijf kan daardoor zijn rode wijn Kontreir aan het Spaanse toprestaurant van de broers Roca leveren – Het fotobedrijf Smartphoto uit Wetteren boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 21,1 miljoen euro. Dat betekende een daling met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De onderneming leed daarbij wel een verlies van 720.000 euro, tegenover 1,1 miljoen euro winst tijdens de eerste zes maanden vorig jaar.