managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 6 september 2021

Posted by managing21 on september 6th, 2021

In Italië registreert de Serie A nog gemiddeld 3,4 miljoen televisiekijkers per weekend. Vorig jaar was er nog sprake van gemiddeld 6,7 miljoen kijkers. Dat blijkt uit een rapport van de Italiaanse krant La Repubblica, gebaseerd op de statistieken van de eerste twee speeldagen in de Italiaanse voetbalcompetitie. Opgemerkt wordt echter dat deze cijfers geen indicatie van een tanende interesse van het Italiaanse publiek voor het voetbal suggereren. Wel tonen de statistieken aan dat steeds meer Italiaanse voetballiefhebbers van de televisie naar een ander medium overschakelen. Tussen 27 procent en 30 procent van de kijkers zou de wedstrijden op een mobiele telefoon bekijken. Daarnaast nemen tablets en personal computers ongeveer 5 procent van de markt in. De televisie zou uiteindelijk nog een aandeel van 68 procent hebben.

De orkaan Ida zou verzekeraars mogelijk met een claim van ongeveer 1 miljard dollar kunnen confronteren wegens schade aan offshore boorplatformen en aanwerwante infrastructuur. Dat blijkt uit een rapport van analist CoreLogic. De productie in de Golf van Mexico zou door Ida met 1,7 miljoen vaten per dag zijn gedaald – Het Amerikaanse bedrijf Cargill heeft in de Braziliaanse stad San Paulo een nieuwe fabriek voor de productie van pectine geopend. De vestiging is de eerste pectine-productie van Cargill buiten Europa. Cargill heeft in Europa drie pectine-fabrieken – De Duitse autobouwer BMW heeft in Mexico City een nieuwe productielijn voor zijn compacte 2-Series in gebruik genomen. De productie moet BMW toelaten om zijn productie in Mexico te verdubbelen. Met de installatie van de nieuwe lijn was een investering van 125 miljoen dollar gemoeid.

Luchtvaartmaatschappij Philippine Airlines heeft in de Verenigde Staten bescherming tegen een faillissement aangevraagd. De Filipijnse maatschappij diende daarbij een reorganisatie, gesteund door zijn crediteuren, in. Daarbij wordt onder meer gewag gemaakt van een sterke afslanking – Het Duitse chemieconcern Covestro wil wereldwijd 1.700 banen schrappen. Dat heeft het concern bevestigd. Covestro heeft wereldwijd 16.500 werknemers. In Duitsland, waar het bedrijf 7.600 werknemers telt, zouden 950 arbeidsplaatsen kunnen verdwijnen – Bij het Amerikaanse pakketbedrijf Fedex zouden de aandeelhouders een bonuspakket van 54 miljoen dollar voor topman Fred Smith moeten afwijzen. Dat heeft de vakbond Teamsters gezegd. Opgemerkt wordt dat het pakket inmiddels al door aandelenopties is vervangen.

Het Turkse defensiebedrijf Baykar mag zijn nieuwe drone Akinci leveren aan het Turkse leger. De aankoop kadert in het streven van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om het leger meer met wapens van binnenlandse makkelijk uit te rusten. Baykar had eerder ook al drones aan het Turkse leger geleverd – De Chinese groep JD.com heeft de verkoop van 87 videogames geblokkeerd. Onder meer Call of Duty van Activision Blizzard en Animal Crossing: New Horizons van Nintendo zijn getroffen. De geviseerde titels blijken volgens JD.com door de Chinese overheid niet te zijn goedgekeurd – Japan is bereid om de fusie van het Japanse bedrijf Kioxia met de Amerikaanse groep Western Digital goed te keuren, op voorwaarde dat de controle over innoverende technologie in eigen land blijft. Dat heeft het Japanse ministerie van handel gezegd.

De milieuverenigingen Greenpeace en Deutsche Umwelthilfe (DUH) zullen juridische stappen ondernemen tegen Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz van Daimler en het oliebedrijf Wintershall Dea indien deze bedrijven hun beleid om klimaatverandering aan te pakken niet opvoeren. Dat hebben de verenigingen aangekondigd – Kraft Heinz en twee voormalige executives hebben met de Amerikaanse autoriteiten een schikking voor een bedrag van meer dan 62 miljoen dollar getroffen. De betrokkenen zouden contracten hebben gemanipuleerd om grote kostenbesparingen te kunnen aantonen – De Chinese Semiconductor Manufacturing International Corporation (Smic) investeert 8,87 miljard dollar om in Shanghai een nieuwe chipfabriek te bouwen. De fabriek moet de capaciteit van de Chinese chipproductie opvoeren en de positie van het land in de wereldwijde sector versterken.

De Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (AvH) boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 165,7 miljoen euro. Dat betekende een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. De holding merkt op dat alle onderdelen van de groep aan die groei hebben bijgedragen. Er wordt dit jaar een recordwinst verwacht – Het bedrijf Technical Airborne Components (TAC) uit Herstal wordt overgenomen door de Franse groep Latécoère, fabrikant van onderdelen voor de luchtvaartsector. De overname moet de internationale groei van de Waalse groep versnellen – Autoverkoper D’Ieteren boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,84 miljard euro. Dat betekende een stijging met een kwart tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 183 procent tot 288,8 miljoen euro.