managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 7 september 2021

Posted by managing21 on september 7th, 2021

In Rusland start het bedrijf Nornickel met Rosrybolovstvo, het Russische federale bureau voor visserij, gesprekken  op voor een schikking van 58,7 miljard roebel (806 miljoen dollar) voor de milieuschade die door een brandstoflek  van een fabriek van de onderneming in de stad Norilsk in de lente van vorig jaar werd veroorzaakt. Bij het lek stroomden 21.000 ton diesel in de rivieren en de ondergrond van de omgeving. Nornickel, de grootste producent van nikkel en palladium in de wereld, betaalde eerder al een bedrag van 2 miljard dollar als compensatie voor aangerichte milieuschade. Het brandstoflek was de grootste milieuramp die deze eeuw in het Russisch deel van het Noordpoolgebied is aangericht. Volgens Rosrybolovstvo heeft het lek rivieren en meren tot aan de Karazee verontreinigd. Herstelmaatregelen zouden meer dan 55 miljard roebel hebben gekost. Tevens werd de rechtstreekse schade door vissterfte geraamd op 3,6 miljard roebel.

De Franse groep TotalEnergies gaat in Irak afgefakkeld aardgas gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. Daarmee wil de groep de Iraakse elektriciteitsvoorziening verbeteren. Het bedrijf investeert er ook in zonnekracht en waterenergie. Met de projecten gaat een investering van ongeveer 10 miljard dollar gepaard – De Nederlandse online winkel Bol.com neemt begin november afscheid van topman Huub Vermeulen. Hij zal worden opgevolgd door Margaret Versteden-van Duijn. Dat heeft Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Bol.com, gemeld – De Chinese autofabrikant Geely heeft Stefan Sielaff, voormalig hoofd ontwikkeling van het Britse luxemerk Bentley, aangetrokken. Sielaff krijgt bij het Chinese concern de leiding over het ontwerp voor de merken Geely, Zeker, Link en Geometry. Volvo en Polestar zijn in die portefeuille niet inbegrepen.

Het Nederlandse bedrijf Esdec, fabrikant van stalen montagesystemen voor de bevestiging van zonnepanelen aan daken, mikt op een beursgang in de Verenigde Staten. Het bedrijf wil daar profiteren van de grote vraag naar zonnepanelen. Bovendien tonen Amerikaanse investeerders een grote interesse voor aandelen met een duurzaam karakter – De chiptekorten zullen ook volgend jaar op de wereldwijde autoproductie wegen. Pas het jaar nadien mag een verbetering worden verwacht. Dat heeft Ola Kallenius, topman van de Duitse autobouwer Daimler, gezegd – De Amerikaanse autobouwer Tesla krijgt in Duitsland ongeveer 1,14 miljard euro subsidie om de bouw van de gigafabriek in de buurt van Berlijn te helpen financieren. Tesla zelf investeert 5 miljard euro in het project, dat aan tweeduizend mensen werk zou moeten bezorgen.

De stad Taylor in de Amerikaanse staat Texas heeft het Zuid-Koreaanse Samsung sterke fiscale kortingen aangeboden. Taylor is samen met Austin, de hoofdstad van Texas, kandidaat om een nieuwe grote chipfabriek van Samsung te huisvesten. Daarbij zouden 1.800 nieuwe banen worden gecreëerd. Ook locaties in Arizona en New York zijn kandidaat voor de fabriek – Het Italiaanse concern Ferrero, fabrikant van de chocopasta Nutella, wil meer hazelnoten uit eigen land halen. Daarbij wil het bedrijf zijn Italiaans areaal tegen het midden van dit decennium met 30 procent tot 90.000 hectare optrekken – De Europese Unie dreigt een budget van 126 miljoen euro subsidies voor Polen, afkomstig uit het Europese cohesiefonds, te schrappen. De maatregel is een sanctie voor de discriminerende holebi-wetgeving die in vijf Poolse provincies wordt ingevoerd.

Het fintechbedrijf Ease2Pay boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 113.000 euro, tegenover 84.000 euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 410.000 euro tot 374.000 euro worden teruggebracht. Het bedrijf verwacht tijdens de tweede jaarhelft een sterke groei te kunnen melden, onder meer door een toenemend aantal parkeertransacties – Het telecombedrijf Veon verkoopt zijn mobiele netwerktorens in Rusland aan de groep Service-Telecom. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 817 miljoen euro. Veon hoopt de verkoop nog voor het einde van dit jaar te kunnen afronden – De Indiase miljardair Mukesh Ambani zal vermoedelijk binnen een maand een bod uitbrengen op T-Mobile Nederland. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Met de transactie zou een bedrag van bijna 5 miljard euro zijn gemoeid. 

Het chemiebedrijf Solvay heeft samen met het engineeringbedrijf Andritz een oplossing ontwikkeld waarbij de uitlaatgassen van schepen gezuiverd worden zonder water. Het systeem Solvair Marine dat de twee bedrijven hebben gelanceerd, werd uitgetest op een ferry die op de verbinding tussen Marseille en Corsica vaart – Het bedrijf Protealis uit Gent, dat de sojateelt in eigen land rendabel wil maken, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 5,7 miljoen euro opgehaald. Onder meer de holding Korys van de familiale groep Colruyt stapt daarbij in het kapitaal van het bedrijf – De groep Deceuninck heeft het vertrek van zijn chief executive Francis Van Eeckhout aangekondigd. Van Eeckhout wordt opgevolgd door Bruno Humblet en wordt zelf voorzitter van de groep. Humblet was eerder actief bij Bekaert, maar werd in oktober vorig jaar bestuurder bij Deceuninck.