managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 8 september 2021

Posted by managing21 on september 8th, 2021

Cyprus blijkt opnieuw een toevluchtsoord voor honderden Libanese gezinnen die de economische crisis in hun thuisland achter zich laten en elders een nieuwe toekomst hopen te kunnen opbouwen. Een gelijkaardig fenomeen kon al worden opgemerkt tijdens de burgeroorlog die Libanon tussen het midden van de jaren zeventig en het einde van de jaren tachtig van de voorbije eeuw teisterde. Toen verhuisden ongeveer 100.000 Libanese gezinnen, al dan niet tijdelijk, naar Cyrus. Al maanden blijken vliegtuigen massaal Libanese gezinnen naar Cyprus te brengen. Een vlucht tussen de twee landen neemt amper vijfentwintig minuten in beslag. Libanon zit door een economische crisis, die twee jaar geleden in volle hevigheid uitbrak, financieel aan de grond. Het land worstelt met tekorten aan allerhande dagelijkse producten. Dat geldt ook voor vele geneesmiddelen.

De Europese Commissie heeft vraagtekens bij de geplande overname van het Britse technologiebedrijf Arm Holding door diens Amerikaanse sectorgenoot Nvidia. Men zou zich zorgen maken dat Nvidia bij de overname niet voldoende concessies zou doen om de eventuele schade voor concurrenten te beperken – Deutsche Telekom en Tele2 hebben T-Mobile Nederland verkocht aan een consortium van Apax en Warburg Pincus. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 5,1 miljard euro. Deutsche Telekom had in mei dit jaar al gemeld de strategische opties rond T-Mobile Nederland te bekijken – De Japanse groep SoftBank heeft een strategische overeenkomst gesloten met Deutsche Telekom. Met de overeenkomst krijgen bedrijven uit de portefeuille van SoftBank toegang tot circa 240 miljoen klanten van Deutsche Telekom in Europa en de Verenigde Staten.

ShopUp, een zakelijk e-commerce-platform voor kleine en middelgrote ondernemingen uit Bangladesh, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 75 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf realiseerde daarmee de grootste kapitaaloperatie uit de geschiedenis van zijn land – De Amerikaanse bioskoopketen AMC Entertainment heeft het voorbije weekend van Labor Day een omzetrecord gerealiseerd. De keten ontving meer dan 2 miljoen bezoekers, vooral dank zij de superheldenfilm Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Daarmee werd het oude record, daterend van acht jaar geleden, gebroken – Het concern Bertelsmann brengt zijn callcenter Majorel, een joint-venture met het Marokkaanse bedrijf Saham, naar de beurs Euronext Amsterdam. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op ongeveer 3 miljard euro. De beursgang zou nog dit jaar worden doorgevoerd. 

In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) beslist om een onderzoek van BioMarin Pharmaceutical naar een gentherapie tegen de ziekte phenylketonuria onderbroken. De autoriteiten zouden zich zorgen maken over een aantal veiligheidsproblemen. In tests bij muizen zouden een tijd na de behandeling tumoren zijn vastgesteld – Het uitzendbedrijf Adecco wil met de uitgifte van aandelen een bedrag van 230 miljoen Zwitserse frank ophalen. De aandelen worden uitgegeven ter financiering van de overname van Akka Technologies, die eind juli werd aangekondigd – In het Verenigd Koninkrijk is ophef ontstaan om Adrian Biles, de chief executive van de InceGroup, vorig jaar 500.000 pond bonussen heeft ontvangen, terwijl de onderneming 1,5 miljoen pond steun van de overheid kreeg om de impact van de coronacrisis op te vangen.

De Britse regering wil jaarlijks 12 miljard pond vrijmaken voor sociale voorzieningen en de gezondheidszorg. Daarvoor zal onder meer de heffing op dividenden met 1,25 procent worden verhoogd. Op dividenden zal daardoor vanaf april volgend jaar in het Verenigd Koninkrijk een heffing van 8,75 procent rusten – Jo Bamford, de erfgenaam van het Britse bouwconcern JCB Group, zet samen met investeerder Vedra Partners het fonds Hycap op. Met het initiatief gaat een investering gepaard van 1 miljard pond. Dat bedrag zal worden gebruikt om in het Verenigd Koninkrijk de productie van duurzame waterstof te stimuleren – De mediagroep Next Digital uit Hongkong, stopt zijn activiteiten. Het bedrijf, voormalig uitgever van de stopgezette krant Apple Daily, verwijst daarbij naar een klimaat van angst dat in de stad is ontstaan door de invoering van een controversiële veiligheidswet.

De bouwgroep CFE boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 1,63 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij op van 8,4 miljoen euro naar 42,6 miljoen euro – Brouwerij Vanhonsebrouck heeft met Kasteel Xtra een nieuw bier op de markt gebracht. Het nieuwe bier heeft een alcoholgehalte van 4,5 procent en wordt daarmee het eerste lichtere product in het assortiment van de brouwerij. Kasteel Xtra moet vooral in de Verenigde Staten consumenten aanspreken – De holding Quva van ondernemer Pascal Vanhalst neemt het Nederlandse bedrijf Condoor, een fabrikant van garagedeuren, over van de investeerders Parcom en Synergia. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Eerder dit jaar nam Quva ook al het verpakkingsbedrijf Abriso-Jiffy over.