managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 9 september 2021

Posted by managing21 on september 9th, 2021

Het European Centre for Constitutional and Human Rights (ECCHR) heeft een reeks retailers, waaronder Lidl en Hugo Boss, ervan beticht rechtstreeks of onrechtstreeks profijt te hebben gehaald uit dwangarbeid in de katoenindustrie van de Chinese regio Xinjiang. De rechtengroep heeft daarover een klacht ingediend bij het Duitse federale hof in Karlsruhe. China ontkent de westerse aantijgingen dat Oeigoeren in Xinjiang worden mishandeld of dat er sprake zou zijn van dwangarbeid. De klacht moet de openbare aanklager aanzetten om een onderzoek te starten. Dat onderzoek zou het management van de betrokken bedrijven ter verantwoording moeten roepen en tevens consumenten meer bewust te maken van het misbruik in de voorraadketens van de bedrijven. In Xinjiang zouden één miljoen Oeigoeren in werkkampen zijn opgesloten.

De Franse farmagroep Sanofi neemt het Amerikaanse biofarmabedrijf Kadmon over. De waarde van de Amerikaanse groep wordt geraamd op 1,9 miljard dollar. Het Franse concern voegt met de transactie een behandeling tegen complicaties bij transplantaties toe aan zijn portefeuille – Het Chinese bedrijf Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology, ontwikkelaar van kunstmatige intelligentie, heeft een rechtbank in Shanghai gevraagd om de productie en verkoop van de iPhone van Apple in het land stop te zetten. Apple zou inbreuken tegen een octrooi van het Chinese bedrijf hebben gepleegd – De Japanse autobouwer Toyota wil tegen eind dit decennium meer dan 13,5 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van batterijen voor elektrische voertuigen. Dat moet Toyota helpen om een leidende positie in de wereldwijde batterijproductie in te nemen.

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft Clipchamp, een aanbieder van videobewerkingssoftware, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. Clipchamp produceert webgebaseerde software voor het maken en bewerken van video’s. Daarmee kunnen klanten eenvoudig videopresentaties samenstellen voor sociale media – Een middel van het Nederlandse bedrijf AM-Pharma tegen acuut nierfalen bij sepsis zal ook in Japan op de markt worden gebracht. Daarover werd een akkoord gesloten met de Japanse farmagroep Kyowa Kirin – Iran verrijkt steeds meer uranium en breidt zijn voorraad verder uit. Dat heeft het International Atomic Energy Agency (IAEA) gemeld. Iran overtreedt met die activiteit een verdrag dat het land zes jaar geleden over de beperking van zijn kernprogramma met de internationale gemeenschap heeft gesloten.

De Amerikaanse keten GameStop, verdeler van computerspellen, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit een een omzet van 1,2 miljard dollar, tegenover 942 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon daarbij van 111,3 miljoen dollar naar 61,6 miljoen dollar gekrompen – De Zwitserse groep On Holding, fabrikant van loopschoenen, wil met een introductie op de beurs van New York een bedrag tot 622 miljoen dollar ophalen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Daarmee zou de onderneming gewaardeerd kunnen worden op ongeveer 5,5 miljard dollar – De Duitse taalapplicatie Babbel wil met een introductie op de beurs van Frankfurt een bedrag van 180 miljoen euro ophalen. De bijkomende middelen moeten het bedrijf zijn positie op de Europese markt te versterken en zijn activiteiten naar de Verenigde Staten uit te breiden.

Het Nederlandse bedrijf Scholt Energy wil met een introductie op de beurs Euronext Amsterdam een bedrag van maximaal 131 miljoen euro ophalen. De beursintroductie zou nog deze maand worden doorgevoerd – In de Verenigde Staten heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) aangekondigd van plan te zijn om de cryptomakelaar Coinbase Global voor de rechter te dagen. De autoriteiten vinden dat het bedrijf zijn product Coinbase Land de wetten overtreedt. De onderneming heeft het gebruik van het programma voorlopig opgeschort – In Duitsland heeft de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Bafin) aangekondigd een onderzoek te starten naar de financiële groep Allianz. Gekeken wordt naar het investeringsbeleid van de onderneming. Allianz zegt echter dat alle activiteiten volgens de wettelijke voorwaarden zijn verlopen.

In het Verenigd Koninkrijk heeft het National Institute for Health and Care Excellence (Nice) een positief verslag van het product Bimzelx van farmaproducent UCB gepubliceerd. Bimzelx wordt daarbij aanbevolen voor een behandeling van ernstige psoriasis bij patiënten die geen baat vonden bij andere behandelingen – Het bedrijf Myskillcamp uit Doornik, een platform voor e-learning, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 12 miljoen euro opgehaald. Met de financiële injectie wil de onderneming zijn activiteit uitbreiden naar het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Zwitserland – Het bedrijf Efficy uit Brussel, ontwikkelaar van software voor klantenbeheer, heeft bij Apax Partners en Fortino Capital middelen opgehaald om zijn groei op de Europese markt te ondersteunen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan overnames.